Зима

Зима
Пролет

21 юли 2023 г.

Тъпите акции по Черноморието

За да не измисляте поредните още по-тъпи акции, ще си позволя да дам няколко общи насоки за спечелване на българските туристи 

 

Акциите по спасяване на българското Черноморие винаги са били тъпи. Толкова тъпи, че граничат с обидни. 

Преди няколко години бяха впрегнати певци да възпяват хубостта на морето ни. Днес кметове и хотелиери шляпат като чапли из водата и пият с зажаднели устни солената течност.

И, о чудо! Тези акции не променят ситуацията в полза на родния туризъм.

За да не измисляте поредните още по-тъпи акции, ще си позволя да дам няколко общи насоки за спечелване на българските туристи.

Помнете, това не е работа за един сезон.

Създайте места, които да не са лукс. На българите им се драйфа от лукс, който дори не е лукс. Българинът няма златни кранове в банята си, че да ги лелее като отиде на почивка. Златните кранове не неутрализират мухъла по ъглите на банята.

Направете зони на нелукс, за да може обикновеният турист да има избор. Да може да се наяде за нормални пари и да пие една бира, без да е необходимо да тегли потребителски кредит. Достатъчно е да е чисто, подредено и приветливо. Независимо дали е хотел, ресторантче или бар. Ако направите такива места догодина ще се радвате на небивал успех.

Направете така, че мутренският манталитет да изчезне от морето. Не е трудно. Просто не се правете, че такова нещо не съществува. Махнете заканите, махнете принудата, махнете презрението си към туристите.

Не сервирайте храна, която и вие няма да ядете. Не настанявайте хора там, където не бихте настанили семейството си.

Направете така, че битпазарът да отстъпи пред природата. От природа се печели повече, отколкото от китайска надувна гряз.

Спрете да строите. Знам, че всеки селяндур с нива се изживява като хотелиер, но спрете да строите. Знам, че яки пари се перат, но спрете да строите. Не разбирате ли?

Направете плажовете свободни. Нямам представа държавата какви невероятни пари печели от плажните концесии, но съм убеден, че повече губи.

Направете така, че хората с автомобили да не се чувстват като престъпници, когато искат да паркират колите си.

Семействата с деца не са ви врагове.

Започнете да ловите престъпниците. Ако не можете да ги ловите, поне ги притиснете. Дрогата е по-достъпна от минералната вода, бе мама му стара. Това не е ОК.

И най-вече – уважавайте хората. Престанете да мислите за туристи, а за хора. Хо-ра!

Помнете, че Черноморието е единен организъм. Няма значение колко е гримирана главата, ако пръстите на краката гноят. Няма значение кожените дивани в лоби бара, ако пред хотела ви режат бордюри. Нито цената на посудата, ако супата е трудна за ядене.

За още съвети използвайте главите си.

Леле, колко е лесно.


Емил Йотовски, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар