Зима

Зима
Пролет

9 август 2023 г.

Европейският бизнес изгуби в Русия 100 милиарда евро и това е само началото

В резултат на руската военна операция европейските компании вече сериозно пострадаха, загубвайки значителни печалби, но с това нещата няма да приключат 

 

Европейският бизнес е изправен пред сериозни проблеми след началото на руската спецоперация в Украйна и налагането на санкциите. 

Загубите надхвърлят сто милиарда евро, но реалната цена на загубите, понесени поради оттеглянето от руския пазар, не може да бъде изчислена, според FT.

Непреките разходи от конфликта ще имат дългосрочни последици, но те ще помогнат за подобряване на ефективността и конкурентоспособността.

Когато историците започнат да пишат за дългосрочните последици от руската военна операция в Украйна, ще трябва да прелистят годишните отчети на европейските компании.

Миналата неделя Financial Times съобщи, че най-големите европейски компании са загубили повече от сто милиарда евро печалби поради напускане на руския пазар или поради намаляване на обема на операциите в тази страна. Всъщност това е само малка част от истинската цена.

Анализирахме 609 годишни доклада и финансови отчети и установихме, че 176 компании са направили еднократни разходи. Но дори 433-те фирми, които не са направили разходи, отчитат спад на печалбите или поради рязкото покачване на цената на енергията и суровините, или поради прекъсвания във веригите за доставки, възникнали с началото на руската военна операция миналата година. Мнозина също отбелязват значително увеличение на броя на кибератаките. Други компании казват, че потребителите се отказват от органични продукти, за да спестят пари на фона на рекордна инфлация, пише списанието, съобщава Cross.bg.

Някои фирми са описали ситуацията много подробно. Холандската компания за управление на супермаркети Ahold Delhaize съобщи за "повишени разходи по цялата верига на стойността", "закъснения на доставките" и недостиг на персонал. В резултат на това оценките на баланса, резултатите и паричните потоци бяха засегнати. Повишаването на лихвените проценти "е отразено главно в задълженията за наем на компанията, пенсионните задължения, застрахователните фондове, а увеличението на цените увеличава тежестта върху нивото на рентабилност." С други думи, пострадаха всички компоненти на бизнеса.

Изчисляването на реалната цена на тези непреки ефекти е почти невъзможно. Но някои компании, особено тези, които не работят или почти не работят в Русия, се опитаха да обяснят колко големи са щетите, нанесени на бизнеса.

Компанията за строителни материали Saint-Gobain каза, че конфликтът е увеличил разходите й за енергия и суровини с около три милиарда евро за една година. Шведската комуникационна компания Telia заяви, че разходите й за енергия са се увеличили с 800 милиона крони (74,5 милиона долара) през 2022 г. Ryanair изчислява, че ще загуби до два милиона пътници през 2023 г., защото отмени всички полети до и от Украйна.

Нито една от тези компании не отчита еднократни разходи или обезценка на активи в отчетите си. Въпреки това за всички е ясно, че последиците от руската спецоперация за много европейски компании ще бъдат по-дълбоки и по-трайни от загубите поради оттеглянето от един доста малък пазар. В обема на търговския оборот на чуждестранни компании, регистрирани на борсата и присъстващи преди конфликта в Русия, делът на тази страна е само три процента, съобщава Киевската школа по икономика.

Но независимо дали фирмите са правили бизнес в Русия или не, сега те се подготвят за дългосрочна нестабилност и несигурност. Делът на Русия в приходите на френския доставчик на енергийни услуги Technip Energies е около една трета. Компанията успя да компенсира пропуснатите печалби, като се фокусира върху нови пазари. Но според нейния главен финансов директор Бруно Виберт (Bruno Vibert), ръководството на компанията сега трябва да действа по-гъвкаво и бързо. Руската история повдига въпроси за рисковете на други пазари, като китайския.

"Има повече непредсказуемост и нестабилност", казва Вибърт. "В близко бъдеще ще се сблъскаме с много мощни и сложни движещи сили."

Междувременно известните марки са наясно, че са уязвими от различни ъгли. „За повечето компании стойността на една марка е по-висока от стойността на руските активи", казва Наби Абдулаев, партньор в консултантската фирма Control Risks.

Какво се случва, ако се открие някаква връзка между техните продукти и високопоставени руски политици или военни? Въпреки че тези компании са спрели доставките за руския пазар, известни марки все още намират място в руските магазини през трети страни.

В резултат на руската военна операция европейските компании вече сериозно пострадаха, загубвайки значителни печалби, но с това нещата няма да приключат.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар