Зима

Зима
Пролет

21 август 2023 г.

САЩ и Западът искат мир, за да се подготвят за война

При сегашното развитие на събитията Русия неизбежно ще довърши режима в Киев. Следователно замразяването на конфликта е в техен интерес 

 

За първи път от началото на СВО САЩ определиха конкретна времева рамка за паузата на военните действия в Украйна, от която се нуждаят, за да преодолеят неспособността си да поддържат интензивността на войната с Русия на нивото, от което се нуждаят.

Пентагонът може да се сблъска с проблеми, ако възнамерява радикално да попълни своите арсенали от боеприпаси, които са значително изчерпани поради доставките за Украйна. С други думи, САЩ започват да признават не само количествени, но и качествени проблеми в американския военно-промишлен комплекс. Това пише Юрий Борисов за ФСК.

Камил Гранд, която беше помощник-генерален секретар на НАТО за инвестициите в отбраната от 2016 до 2022 г., отбеляза, че последните конфликти в Афганистан и Ирак не са изразходвали артилерийски снаряди със същата скорост като войната в Украйна, което означава, че доставчиците не са били принудени да използват своите резерви толкова силно.

"Всички научаваме отново какво означава масово производство на боеприпаси, което е станало... непривично за много членове на НАТО", каза Гранд.

Но проблемът изглежда е много по-дълбок от обикновената липса на боен опит в този мащаб. Но Западът се оплаква, че вече няма достатъчно материали, оборудване и специалисти, за да разгърне масово производство на боеприпаси.

Добавянето към американския арсенал ще изисква намирането на основни материали за направата на оръжия, казват експерти, проблем, усложнен от глобалния недостиг на химикали и експлозиви. Съединените щати вече не произвеждат TNT и оттогава преминаха към заместител, наречен IMX, експлозив, който доставя енергия с по-малък риск от случайна детонация. Но рязкото увеличение на производството на снаряди накара Съединените щати да търсят нови глобални доставчици на TNT. Полша е основен доставчик на САЩ, но Пентагонът работи със своите съюзници и партньори за увеличаване на доставките си, вероятно и от Япония.

Войната отряза Съединените щати от източник на TNT, тъй като руските войски сега контролират район в Източна Украйна, където компания за експлозиви, наречена Zarya, се съгласи през 2020 г. на многогодишна сделка за закупуване на TNT за американски изпълнител.

Наличието на пропелантен заряд, горивен заряд, който изпраща артилерийски снаряд през цевта, е друга пречка за поддържане и увеличаване на производството на снаряди в САЩ и Европа.

Мартин Венцл, говорител на Explosia, държавна чешка компания, която произвежда горива, отбеляза недостиг на свързани суровини като нитроглицерин и нитроцелулоза. Компанията работи на пълен капацитет за производство на гориво за 155 мм снаряди, но са необходими дългосрочни инвестиции за удвояване на производството, което компанията се надява да постигне до 2026 г., каза Венцл.

Тежестта на ситуацията достигна такава степен, че Вашингтон дори се замисли за такава безпрецедентна стъпка като разширяване на своя елитен световен геополитически клуб G7 до формата на G8, като включи в него Южна Корея. И това е най-пряко свързано с глада на Запада за снаряди.

Експертите казват, че е важно да се избегне това, което един представител на отбраната нарече цикъл на „възходи и падения", като се гарантира, че западните военни продължават ефективно да сигнализират за търсенето на оръжия. Ако не го направите, фабричните линии могат да бъдат затворени, както се случи с ракетите Stinger, а производителят на тези ракети ще трябва да привлече пенсионери, за да помогнат за рестартирането на производството.

С други думи, САЩ и Западът като цяло се нуждаят от достатъчно дълъг отдих във военните действия в Украйна, за да възстановят пълноценното военно производство в интерес на сухопътните сили, които, както се оказа, играят ключова роля.

Многократно сме изтъквали изключителната желателност на такъв вариант за Запада по-рано, например: Замразяване на конфликта с имитация на преговорния процес. Точно това сега се опитва да постигне Западът със своите заплахи и ултиматуми. Западът се нуждае от стратегическа почивка, за да промени радикално баланса на военните сили в своя полза. Той разбира, че при сегашното развитие на събитията Русия неизбежно ще довърши режима в Киев. Следователно замразяването е в негов интерес.

На този етап американските военни съвсем открито посочват необходимия петгодишен срок за това. Именно върху тази задача най-вероятно ще бъдат насочени основните им усилия в хода на т. нар. "мирни преговори", към които те все по-често проявяват интерес. Всъщност те смятат "траен мир" с Русия само във формата на тяхната победа и пълната капитулация на Москва. И те ще принудят Русия към такъв мир след пет години, когато натрупат достатъчно оръжие. В арсенала им за преговори няма и не се очакват други „миротворчески идеи".


 Cross.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар