Зима

Зима
Пролет

21 август 2023 г.

Китайските инвестиции в Сърбия колкото целия ЕС

През тази година беше счупен рекорда за най-много нощувки, направени от китайци, в Сърбия 

 

Китай увеличава дела си в сръбската икономика, като инвестициите през 2023 г. се очаква да се равняват на общия брой на всички държави-членки на ЕС, съобщава "Таймс", цитиран от БГНЕС.

Опашките пред мавзолея на 
Йосип Броз Тито и умножаването на контролираните от Пекин фабрики са нарастващо отражение на решимостта на Китай да превърне Сърбия в своя крепост на прага на Западна Европа, подкопавайки амбициите на ЕС да доближи балканската страна до своята орбита.

След мълчаливо наблюдение на мраморната гробница на Йосип Броз Тито в Белград, китайския турист отдава почит на човека, който управлява Югославия до смъртта си през 1980 г.

„Тито обедини своя народ срещу врага, като го направи богат и щастлив и му осигури добър живот“, каза Лу Дживен , който прави обиколка из Сърбия и Балканите с 20 други китайски посетители.

Групата е част от нарастващия брой китайски туристи, дошли в Сърбия през първите шест месеца на тази година.

През тази година беше счупен рекорда за най-много нощувки, направени от китайци, в Сърбия. Бумът на китайските екскурзии започна през 2017 г., когато Сърбия премахна визите за китайците и хитри предприемачи наеха автобуси, за да водят екскурзиантите до села, където жителите носят традиционни носии за сватби, сервират се домашно приготвени ястия и се играят народни танци.

„Те обичат пейзажа, морето, което ще видим, когато отидем в Черна гора, както и историята на Балканските войни, докато по-възрастните обичат Тито“, каза ръководителят на туристическата група Ула Цзян, докато водеше групата си от мавзолея на диктатора до автобуса.

Сръбският министър на туризма Хюсеин Мемич съобщи, че директните полети, зелената светлина на Китай за групови пътувания през март и голямото популяризиране на Сърбия в Китай през социалните медии са двигателите на бума.

За по-възрастните посетители голяма причина да дойдат е югославският пропаганден филм от 1972 г. за партизаните, които побеждават Вермахта. Един от малкото чуждестранни филми, прожектирани в Китай по това време, "Валтер защитава Сараево", е гледан от около милиард китайци.

При напускането на мавзолея, Цзян каза, че следващата му спирка е забележителност в Белград, която повечето китайци посещават - мястото на китайското посолство, което беше ударено от бомбите на НАТО през 1999 г., убивайки трима души.

„Бях в училище, когато това се случи, и това събитие е запечатано в паметта на китайците на моята възраст“, каза Джан.

В допълнение към мемориала на жертвите на нападението над посолството, който редовно се украсява с цветя от китайски туристи, предстои да бъде открит нов китайски културен център, а хотел за бизнес посетители вече е изграден.

Китайските инвестиции в Сърбия варират от мост над река Дунав до нова железопътна линия между Белград и Будапеща и договор на стойност 3,2 милиарда евро за подобряване на канализационните системи в 60 местни общности.

Също така, по време на пандемията правителството в Белград изразяваше непрекъснато благодарността си към Китай. Столицата на Сърбия беше изпълнена с билбордове, на който имаше написани благодарствени послания към Пекин.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар