Зима

Зима
Пролет

12 август 2023 г.

Брус Дикинсън чупи стъклен глобус с писък (видео)

Вече посрещнал своите 65 години, със сигурност може да се обърне назад и да се чувства горд от постигнатото. А музиката му? Тя е за вечни времена!

 

 

Брус Дикинсън е най-известен като фронтмена на "Iron Maiden", но освен това се занимава с още толкова много други неща, че и пръстите на двете ръце не стигат, за да ги изброим. 

Той попада сред най-легендарните изпълнители в рок и метъл музиката.

Роден е на 7 август 1958 г. в графство Нотингам, Англия като Пол Брус Дикинсън, в семейството на механик от армията и продавачка на обувки. През по-голямата част от детството му, баба му и дядо му се грижат за него и неведнъж се налага да сменя училища, което го превръща във "вълк единак" сред връстниците му. Сред тях е и един пансион, в който по-големите деца системно са го тормозели. Въпреки това именно там той открива любовта си към рок и метъл музиката.

В края на 1981 г. Брус се присъединява към "Iron Maiden" като техен фронтмен. Това, което му прави впечатление е, че в тази група всичко е по-организирано и професионално за разлика от предишната му група Samson, което много му харесва. Първите албуми с него жънат огромен успех, но Дикинсън не може да бъде кредитиран за голяма част от текстовете на песните поради юридически проблеми със Samson.

Турнето след "Powerslave" е началото на пораждащото се напрежение между Дикинсън и групата, тъй като до днес то е най-дългото им турне и неведнъж той си е мислел да се прибере у дома по средата му.

"Мисля, че това беше първия момент, в който си помислих не само да напусна групата, но и да зарежа музиката въобще" казва Брус по време на турнето.

След поредица креативни различия, звездата напуска групата през 1993 г., за да преследва солова кариера.

Всъщност издава соловия си дебют още, докато е в групата и той е успешен, както и вторият му албум "Balls to Picasso" (1994 г.), който включва и сигурно най-известната му соло песен "Tears of the Dragon". Като цяло, феновете го подкрепят извън групата и песните му се приемат добре от критици, въпреки че никога не оглавяват музикалните класации.

Брус се завръща в "Iron Maiden" през 1999 г. и продължава да е техен фронтмен и до днес.

Дикинсън е най-познат като музикант, но всъщност е всестранно развита личност. Биографията му е пълна с интересни подробности и случки от неговия живот, затова си позволихме да представим няколко от тях:

5 са песните, които променят живота му

1. Deep Purple - "Speed King"

Случайно чува тази песен от стаята на свой съученик, докато още пребивава в пансион. Известно време по-късно попада на училищна разпродажба, където успява да купи албума на Deep Purple - "In Rock" за 50 цента.

"Обожавах го и си го пусках постоянно. Мисля, че продъних стереоуредбата на родителите ми с него."

2. Black Sabbath - "Sabbath Bloody Sabbath"

За Брус това е един от най-добрите албуми в историята, а едноименната песен свързва със спомена как веднъж се наложило да ѝ направи кавър. Според него се получил отвратително, чак срамно.

"Това доказа, че не трябва да се опитваш да правиш кавъри на легендарни песни. Нека просто си останат легендарни."

3. The Crazy World of Arthur Brown - "Fire"

Чува я на първия концерт на Артър Браун, на който ходи още в училище. Шоуто е странно, откачено, все едно те дрогира, без дори да посягаш към наркотик, а стилът му също е меко казано необичаен. "Fire" пък е песен, която описва как един човек пропада към ада и вече се намира пред портите му.

"Имаше прекрасен глас, просто невероятен. Приложих много от неговата фразеология и стил в своето пеене."

4. The Beatles - "Let It Be"

Когато започва да се занимава с музика, Брус дори не мисли да бъде вокалист. Вместо това искал да стане барабанист. Основал група със свои съученици в училище, а за вокал избрали негов приятел, който пеел в училищния хор. Тъй като момчето не се справяло добре с височините, Брус се включил да му помогне, което не останало незабелязано. Оттогава не е спирал да пее. А как от хора не са забелязали, че може да пее? Нарочно пеел фалшиво, за да не влезе, защото това значело да похаби единствения свободен ден от седмицата, който имал.

5. Rainbow - "Stargazer"

За всички рок фенове е голямо събитие, когато Ричи Блекмор напуска "Deep Purple" и създава Rainbow, включително и за младия Дикинсън. Един ден той е в един гараж и слуша предаването от рок фестивал по радиото, когато чува звук от мотор. Майсторът от гаража му предлага да се повозят и докато го правят слушат именно "Stargazer" на Rainbow.

Години по-късно Брус получава обаждане с предложение да стане вокал на "Rainbow", което той с радост приема, но така и не получава повторно обаждане. Когато сам ги търси по телефона, за да разбере какво става, му казват, че са го обсъждали, но са се отказали от идеята заради панталоните, които Брус носел.

Песните, които пише, крият истински истории

Това едва ли е изненада. Всеки творец влага част от себе си и живота си в своето изкуство и фронтменът на "Iron Maiden" не е по-различен в това отношение. Примери са: "Born In '58" е песен за баба му и дядо му, които го отглеждат, "Tattooed Millionaire" е вдъхновена от изневярата му на тогавашната му съпруга с Ники Сикс от "Motley Crue", а "Tears of the Dragon" е за тъгата, която изпитва след като напуска "Iron Maiden".

Изключват го от училище по "необичайна" причина

Брус винаги е бил бунтар и непослушно хлапе, типично за много момчета на тези години. Всеки би предположил, че е бил изключен заради повтарящи се случаи на лошо поведение. Е, всъщност в неговия случай чашата прелива, когато се изпикава във вечерята на директора.

Три връзки и три деца

Първият му брак е с Ерика Бърнет, който трае от 1984 г. до 1987 г. С втората си жена се разделя след 30 години брак и от нея има три деца - Остин, Грифин и Киа. Днес живее с приятелката си Леана Долчи в Париж.

Получава 2 прякора през годините

И двата ги получава, когато е още млад. Първият е Брус Брус, който се появява в скица на Монти Пайтън. Вторият е Сирена за въздушна атака, тъй като успява да счупи стъклен глобус с писък.

Не си отстъпва центъра на сцената

По време на първите си концерти с "Iron Maiden", Дикинсън често мести Стив Харис с все поставката за микрофона, за да не бъде в центъра на сцената. Това място е само за фронтмена.

Всестранно развита личност

Както казахме в началото, Брус Дикинсън не е само музикант. Завършва две висши образования (история и литература).

Когато е млад, е шампион по фехтовка и дори влиза в Топ 10 на Обединеното кралство. Създава собствена компания за екипировка, кръстена на песента "The duelist".

През 90-те години получава лиценз за пилот на пътнически самолет и дори участва в операции за евакуирането на британски граждани от рискови зони.

Издава няколко книги, пише сценарии за телевизионни драми и участва в документални филми за "Discovery Channel". Освен това от 2002 г. до 2010 г. води вечерното петъчно предаване за рок музика по радиото на BBC.

Говори идеален френски.

През 1992 г. записва кавър на песен на Алис Купър "Elected" с Мистър Бийн.

По-късно същата година участва заедно с редица легендарни музиканти в кавъра на "Smoke on the Water" на "Deep Purple" като част от хуманитарната кампания в помощ на пострадалите от земетресението в Армения през 1988 г.

Брус Дикинсън е може би единственият изпълнител, който може да се похвали с толкова умения и интереси в множество различни области, които заслужават не по-малко внимание от музиката му. Вече посрещнал своите 65 години, със сигурност може да се обърне назад и да се чувства горд от постигнатото. А музиката му? Тя е за вечни времена!


 


 Катрин Ди,  Life.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар