Лято

Лято
Лято

29 август 2023 г.

Сезонът в Слънчев бряг – по-кратък от очакванията и по-лош от прогнозите

"До ден днешен не мога да си отговоря на какво бяха базирани тези бомбастични очаквания за невероятен сезон." 

 

По-кратък от очакванията и по-лош от прогнозите - така накратко описват представителите на туристическия бранш летния туристически сезон тази година. 

Преди дни хотелиери в Слънчев бряг обявиха, че намаляват цените на туристическите пакети. Това се случва в разгара на лятото и е симптом за трудностите, с които трябва да се справи браншът.

Най-големият курортен комплекс по българското Черноморие – Слънчев бряг, в момента е с полупразни паркинги. Проблем с паркирането на колите този сезон няма, причината е може би във възобновените интензивни чартърни програми. Много търговски обекти вече са затворени, все едно сезонът е приключил. Ресторантите са празни. Единствено на плажната ивица има стълпотворение, което показва че туристи не липсват, но в горещия ден те са избрали прохладата край морето. Търговци и ресторантьори определят сезона като кратък и пълен с предизвикателства.

"Май и юни имаше дъждове, нямаше хора. Слаб сезон. Измъкнахме се, но не е това, което очаквахме. Подочух, че от Германия трябваше да дойдат 1 200 000, заради тази провокация с "мръсната вода" не дойдоха. Сигурно това е от полза на конкурентите – Гърция и Турция, може те да са го предизвикали като слух. Водата е чиста, ама има отлив. Руски туристи като няма… Най-много поляци има, румънци."

"Търговците няма как да са доволни. Наистина имаше много хора, но туристите бяха много бедни. Създаде се тарапана, с много хора, но бедни. Сезонът стана 45 дена, да има работа, но това лято нямаше и такава."

"Сезонът го няма, 20 дена. Кое му е добре? Ела, стой и ги чакай, да видиш дали има."

"Инклузивът разби бизнеса."

"Много е зле положението – минимум 30% надолу от предишни години. Не сме само ние, заведенията, виновни за цените. С този разлив – за Украйна, това много повлия на ситуацията тук. Отлив има, и то доста стабилен. Не само от българи, но и от чужденци."

На фона на трудностите хотелиери отчитат близо 20% ръст на туристите в сравнение с миналата година. Информациите, че морето е замърсено, са довели до отлив на българските туристи през последната седмица. Това е и причина за форсмажорното решение цените на туристическите пакети да бъдат намалени преди началото на септември.

"Сезонът стартира много плахо, много трудно за всички, предвид всички фактори, които повлияват. След 15 юли нещата се нормализираха. Постигнахме 80% заетост на легловия капацитет. Имаше отменени резервации от немски пазар, от скандинавските страни. Там хората много се повлияват от такива антиреклами. Най-много посетители имахме от Полша, от Англия се завърнаха туристите, Израел", коментира пред БНР Елена Андонова, регионален председател на Българската асоциация за туризъм.

"Но към края на август отново към сектора се изляха доста неверни информации и имахме анулации."

Според Андонова около 20% е прирастът на туристопотокът за този сезон.

Намаляването на цените обикновено става от 1 септември или след 25 август. Тази година заради отлива на туристи е било предприето по-рано, пояснява още Елена Андонова. По думите ѝ в някои от хотелите намалението може да достигне до 50% от пакетната цена от началото на септември.

"Лятото беше трудно. Трябваше да се оцелява, специални оферти имаше пуснати немалко през сезона", описва трудностите през настоящия сезон хотелиерът Елена Иванова, която е представител на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг.

"Не бяха толкова активни резервациите. Канселирани не много, но нямаше много нови резервации. До ден днешен не мога да си отговоря на какво бяха базирани тези бомбастични очаквания за невероятен сезон."
Няма коментари:

Публикуване на коментар