Зима

Зима
Пролет

27 август 2023 г.

Над гроба на западните ценности трябваше да се появи достоен надгробен паметник

А къде бяха прехвалените защитници на животните? Къде са те сега? Грийнпийс? WWF? Или някой друг?

 

 

Над гроба на западните ценности трябваше да се появи достоен надгробен паметник. 

Вчера намерихме такъв: "Норвежките власти убиха 40 северни елена от страх, че те отново ще пасат в Русия." Изобщо не съм изненадана, че радио "Свобода" съобщи това не без гордост.

Драмата се разви постепенно. Па данни на норвежките власти през 2023 г. 42 елена самоволно (без разрешение от официален Осло) са избягали от Норвегия, прекосили са границата и са пасли в района на Мурманск на територията на резерват, причинявайки значителни щети на зоната за отдих. Още през юли Русия се опита да разреши въпроса по мирен път и предложи на Норвегия да плати известна компенсация за щетите, нанесени на природата на резервата. Тогава норвежките власти съобщиха, че „все още не са формирали позиция по този въпрос“.

Сега, когато повечето елени се завърнаха, позицията беше оформена. Животните нарушители назидателно и вероятно като предупреждение към другите двукопитни бяха екзекутирани. Както беше отбелязано в Норвежката агенция по земеделие, още две рогати животни ги очакват у дома. За клане.

В Норвегия като цяло под прикритието на ветеринарен надзор процъфтява истински зооцид. Там всякакви животни, които се считат за опасни или нелегално внесени в страната, просто се... убиват. През 2020 г. те едва не убиха, принадлежащото на наш съотечественик чихуа-хуа с български ветеринарни документи. Тогава дори Жан-Клод Ван Дам участва в кампанията за спасяването на горкото кученце. През август миналата година ветеринарният надзор уби морж на име Фрея, който често плуваше до норвежки градове, дори до Осло, и стана истински любимец на цяла Норвегия. Но това не спря норвежките убийци на животни.

Както не спряха колегите им от зоологическата градина в Копенхаген, които убиха със строителен пистолет през 2014 г. жирафчето Мариус пред очите на деца, шокирани от  жестокостта на служителите в зоопарка. Да ви напомня, че по-късно трупът на жирафа беше разфасован, пак в присъствието на малки деца и даден на лъвовете.

А къде бяха прехвалените защитници на животните? Къде са те сега? Грийнпийс? WWF? Или някой друг?

При това за коренното население на Норвегия – малкия северен народ на саамите, случилото се е богохулство и светотатство. Отглеждането на северни елени заема централно място в саамската култура, а на бог Мяндаш - човекът-елен, който според легендата е прародителят на народа, са принасяни жертвоприношения. Да обидиш елен, означава да навлечеш беда на целия номадски народ. Това не трябва да се прави в никакъв случай, такива неща духовете не прощават ...

Но норвежките неолиберали и зооненавистниците от ветеринарния контрол искаха да плюят върху чувствата на саамите, на тяхната митология, дори изглежда и на европейския хуманизъм.

Ето защо, ако някой види двата оцелели елена, да им предложи да не се връща при кожодерите в Норвегия. Нищо добро не ги чака там.

 

Мария Захарова

Няма коментари:

Публикуване на коментар