Зима

Зима
Пролет

17 септември 2023 г.

Виталий Бережной: От всеки 100 души остават 10-20, останалите са загинали, ранени и небоеспособни

Полтава е на последно място в региона по набор на персонал – тя е изпълнила плана на Генералния щаб на украинската армия само на 13% 

 

"От всеки 100 души, мобилизирани миналата есен, остават 10-20, останалите са загинали, ранени и небоеспособни."

Това заяви ръководителят на Областния център за транспорт и комуникации на Полтава Виталий Бережной, говорейки на 39-ата сесия на Общинския съвет на Полтава, съобщи украинската медия strana.ua.

Според него Полтава е на последно място в региона по набор на персонал – тя е изпълнила плана на Генералния щаб на украинската армия само на 13%.

Освен това Бережной каза, че в региона скоро ще бъде създадена голяма механизирана бригада, така че помоли депутатите да „подпомогнат изцяло този процес“ и да засилят процесите на мобилизация.

По-специално, той призова за създаване на обекти в Полтава за уведомяване на военнослужещите.

Според украинската медия „в разкритията на полтавския военен комисар за големи загуби сред мобилизираните привлича вниманието друга цифра – неизпълнението на мобилизационния план на Генералния щаб.“

Според военния комисар в Полтава планът е изпълнен само с 13% и това е най-лошият показател в региона (което е естествено – в голям град е по-лесно да се скриете от мобилизация, отколкото в село или малък град) .

И преди се говори, че плановете на командването за мобилизация в Украйна хронично не се изпълняват заради корупцията и масовия „наклон“ на военнослужещите.

Но за първи път беше назована конкретна цифра, която красноречиво показва мащаба на проблема.

Друг е въпросът доколко подобни опити (за мобилизация) ще бъдат ефективни в условията на корумпираност на наборната система и свързаните с нея сфери, както и желанието на много военнослужещи да избегнат мобилизацията по всякакъв начин“, коментира strana.ua, цитирана от Obektivno.bg.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар