Лято

Лято
Лято

17 септември 2023 г.

Русия надигра икономически Запада

За трите дни на форума във Владивосток бяха подписани 296 споразумения на обща стойност 37 милиарда EUR
 

 

Проведеният преди дни Източен икономически форум в руския Владивосток, близо до границата с Китай, демонстрира все по-ясно отделяне на Русия от колективния Запад. 

Днес е очевидно, че Москва най-накрая се е приспособила към широко разбирания Изток в политическо, икономическо и културно отношение. Ето някои наблюдения от Владивосток.

Общо представители на над 60 държави участваха в ВЕФ. Най-многобройни бяха делегациите от страните от Азиатско-тихоокеанския регион (АТР) - Китай, Мианмар, Индия, Монголия и Лаос. Руският президент Владимир Путин, говорейки на форума, определи приоритет: Русия ще се преориентира към страните от Азиатско-тихоокеанския регион до края на XXI век. Те са основните инвеститори в Далечния изток, който е 40% от територията на Руската федерация. Не е тайна, че недрата в Далечния изток са проучени само на 35% и е очевидно, че има възможност за многократен растеж в добивните индустрии, включително в дефицитните суровини. Както отбеляза Путин: „Почти половината от нашите гори и златни запаси се намират тук, повече от 70% от рибата, диамантите, над 30% от титана, медта и т.н. Бързото развитие на Далечния изток е наш абсолютен приоритет за целия XXI век“.

В резултат на това за трите дни на форума във Владивосток бяха подписани 296 споразумения на обща стойност 37 млрд. EUR. Всички тези пари ще бъдат инвестирани в инфраструктурни и транспортно-логистични проекти в руския Далечен изток. Плановете на Русия, обявени на ВЕФ, са да формира единен транспортен коридор от Санкт Петербург до Владивосток, като построи високоскоростни магистрали през Сибир и Далечния изток до Тихия океан.

За сравнение предлагам да си припомним икономическия форум в Давос, който организаторите обичат да наричат ​​„Световен“. Срещата на върха в Давос, която се проведе тази година (през януари), по никакъв начин не оправда термина „В световен мащаб“. Ясно е, че Русия не е била там. Но политически лидери от Китай и Съединените щати не дойдоха. От държавните глави на G7 присъства само германският канцлер Олаф Шолц. Емблематични бизнесмени (Бил Гейтс, Илон Мъск) също отсъстваха. Стигна се дотам, че британският вестник Daily Mail обърна повече внимание на броя на проститутките в Давос, отколкото на политиците и икономистите.

Като цяло, независимо как Европейският съюз се отнася към Русия днес, Източният икономически форум (а преди това Международният икономически форум в Санкт Петербург, проведен през юни, последван от юлската среща на върха Русия-Африка) показва, че изявленията на западните политици за „международна изолация на Русия“ са долнопробен фейк, който се опровергава от елементарна проверка на фактите в западната преса.

Например, американският вестник The Wall Street Journal е принуден да заяви, че руската икономика се е оказала доста стабилна и е „избегнала колапс“ въпреки западните санкции. Сред ключовите причини за икономическата стабилност американският вестник посочва именно пренасочването на търговията към азиатските страни. На свой ред Международният валутен фонд преди два месеца подобри прогнозата си за растежа на руската икономика през 2023 г. - в юлския си преглед фондът прогнозира, че БВП на Русия тази година ще се увеличи с 1,5%.

Това е урокът по история и география, за който Европа изглежда е получила „двойка“.


Андрей Исмагамбетов, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар