Лято

Лято

14 септември 2023 г.

Руският елит връща активи за 50 млрд. долара

За да привлече магнатите у дома, Кремъл използва стимули като местни "офшорни" зони с ниско данъчно облагане 

 

Руските милиардери, притиснати от международните санкции и изправени пред натиска на президента Владимир Путин да репатрират богатството си, са изтеглили активи на стойност десетки милиарди от Европа след специалната военна операция в Украйна.

Миналия месец акционерите на United Medical Group CY Plc и MD Medical Group Investments Plc, контролирани от магнатите Игор Шилов и Марк Курцер, одобриха преместването на компаниите от Кипър в Русия. Това прехвърляне ще помогне за увеличаване на общата стойност на активите, които са били пререгистрирани от най-богатите руснаци от февруари 2022 г. насам, до не по-малко от 50 млрд. долара, според данни, събрани от Bloomberg.

Промяната е в разрез с десетилетната практика на руските милиардери да държат активите си в Европа, възползвайки се от благоприятните за инвеститорите правни системи, възможността да получават дивиденти в чуждестранна валута и ниските данъци. Сега на най-богатите руснаци им остават все по-малко места, където да вложат богатството си, тъй като много от тях са подложени на санкции от страна на САЩ, Великобритания или Европа.

"В момента Русия изглежда по-малкото зло, отколкото ситуацията отвъд океана", казва Наталия Кузнецова, партньор в "Бизнес решения и технологии", която преди това е развивала дейност в Русия под марката Deloitte.

Прехвърлянето на активи, регистрирани на различни места, включително в Кипър, Джърси и Швейцария, към Русия и държави, които Кремъл смята за приятелски като Обединените арабски емирства и Казахстан, започна скоро след СВО. Сред първите премествания са фамилните авоари на милиардера в производството на торове Андрей Гуриев и на стоманения магнат Виктор Рашников от Швейцария и Кипър в Русия. Други като милиардера Игор Алтушкин ги последваха по-късно.

Под натиск

Кремъл оказва натиск върху най-богатите руснаци да репатрират активите си от страните, които нарича "недружелюбни". Договорите за двойно данъчно облагане бяха преустановени, което прави непрактично да останат регистрирани на места като Европа. Русия затруднява компаниите да изплащат дивиденти или да продават активи на регистрирани в такива юрисдикции юридически лица.

"Връзката Русия-Кипър сега не работи много добре по отношение на паричните преводи", казва Алексей Кузнецов, партньор в B1, която преди това е работила в Русия с бранда Ernst & Young. "Това се решава чрез преместване в приятелска юрисдикция или в Русия."

През август Путин инструктира правителството да създаде механизъм, който ще позволи на Русия да си възвърне контрола върху руски компании, когато този контрол се упражнява чрез чуждестранни юридически лица и е бил загубен в резултат на санкциите, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

За да привлече магнатите у дома, Кремъл използва стимули като местни "офшорни" зони с ниско данъчно облагане, които въведе през 2018 г. и постоянно доработва. Русия също така повиши разходите за съхраняване на активи в традиционни убежища като Кипър или Малта, докато холдингите с международни активи, които се пререгистрират в Русия, могат да се възползват от данъчни облекчения.

"Не само милиардерите преместват своите авоари - други руснаци също преместват активите си у дома. През тази година 115 компании са се преместили в местни "офшорни" зони, като общият им брой е 254", заяви първият заместник-министър на икономиката Иля Торосов на Източния икономически форум в понеделник.

Редица от най-големите руски компании в областта на суровините и технологиите все още са регистрирани в Европа. Производителят на торове EuroChem Group AG, основан от милиардера Андрей Мелниченко, е базиран в Цуг, Швейцария, а земеделската компания Ros Agro PLC премести листването си в Казахстан и работи по пререгистрирането си от Кипър, съобщи компанията миналия месец, без да разкрива подробности.

Приятелски държави

Милиардерите, които не са подложени на санкции, също търсят нови домове за своите европейски авоари и предпочитат юрисдикции, които Кремъл смята за приятелски. Стоманеният магнат Владимир Лисин и транспортният холдинг Globaltrans Investment Plc се преместиха от Кипър в Абу Даби, докато втората по големина руска златодобивна компания Polymetal International Plc се пререгистрира в Казахстан миналия месец. Компанията не е подложена на санкции, но руското ѝ подразделение беше включено в американския списък тази година.

За Globaltrans този ход може да означава възстановяване на изплащането на дивиденти, докато Polymetal ще може да раздели руските и казахстанските си активи, което би било сложно, ако останеше регистрирана в Джърси.


Няма коментари:

Публикуване на коментар