Лято

Лято
Лято

14 септември 2023 г.

Царска порция балатум, моля!

Надгражда човекът след “изградения” пак в негов мандат с мафиотски капитали призрачен мега комплекс “Коста дел Кроко”. Аман от лапачи с крокодилска захапка, ей! 

 

Ало-о-о-у, доброволците в Царево! 

Докато разчиствате курорта от пороя, кметът Георги Лапчев лапа царски порции балатум. Същия този, който заклейми фекалните изследвания на водата като антибългарска пропаганда, брани яростно схема за продажба на общински имот от 720 дка на някой първокласен инвеститор. Надгражда човекът след “изградения” пак в негов мандат с мафиотски капитали призрачен мега комплекс “Коста дел Кроко”. Аман от лапачи с крокодилска захапка, ей!

Та в средата на август, когато туристите късат блажено пъпа на сезона, общинският съвет гласува решение за продажба на огромния имот в близост до морето, както и други два имота с площ над 90 декара. Причините за сделката не стават ясни, но управляващият вече 12 години градоначалник от ГЕРБ уверява че това била “правилната посока на развитие на общината в бъдеще”. Преди това имотът бил отдаден под аренда за отглеждане лозя за срок от 35 години, която дейност местната власт явно оценява вече като неправилна.

“Против” гласуват само двама от присъстващите общински съветници – Станислав Добрев и Емил Пейчев, който многократно е критикувал Лапчев за безразборното застрояване в района със засипване на дерета, които би трябвало да отведат придошлите води. Другите съветници вдигат чинно ръце в подкрепа на кмета два месеца преди местния вот, след който може и да не са във властта.

“Лапчев и сие решиха да продадат 820 дка общински терен с лозя в местността “Вертути” за около 0,90 ст. на кв. метър? Кажи речи по-малко, отколкото струва кв. метър балатум. И това при положение, че за 721 дек. от тези 820 дек. има договор за наем за 35 години, срещу когото общината ще получи 1.5 млн. лева. А нашите търгаши искаха да продадат лозята за 800-900 000 лв. Модерните хора търсят модерни финансирания, а не продават територии“, написа в социалните мрежи Пейчев.

На аргументите му по време на заседанието Лапчев отговаря: “Единствени вие сте тези, които хейтите! И под вие, имам предвид Вас лично. Защото останалите трима не го правят. Вие обаче изпитвате много странно, перверзно желание, от това да си плюете в собствения град. В желание да придобиете колкото се може повече известност. Тя обаче е печална“.

Прав е кметът – да се разваля такава схема е абсолютно неразбираема перверзия. В която не щеш ли се включил и областния управител, който спрял решението на общинарите по сигнал на Пейчев. Засега. Защото едва ли може да има съмнение в пълната безполезност на лозовите масиви край морето, от арендуването на които общината ще вземе повече пари, отколкото от продажбата.

И в София бързат предизборно. След четири мандата на власт ГЕРБ предложи гласуване на инвестиции за 670 млн. лв. с картбланш за общинските транспортни дружества с изтичащи мандати да подготвят бързи поръчки за автобуси, електробуси, тролеи и трамваи. Срещу аргумента на несъгласните за финтирането на следващия общински съвет кметицата Фандъкова вади довода, че оперативните програми не може да чакат.

Усвояваме бързо и яростно, а купищата жалби и сигнали до КЗК, ВАС, Антикорупционната комисия и Европрокуратурата не ни притесняват. Нищо, че само заради скандалния избор на доставчик на малките електробуси в столицата трябваше отдавна да хвърчат глави. 

Но стига с хейта и антибългарската пропаганда!

Георги Лапчев


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар