Есен

Есен
Есен

15 септември 2023 г.

Владимир Путин се срещна с Александър Лукашенко в Сочи

Руският президент обсъди с беларуския си колега ситуацията в Украйна и отношенията с КНДР


 

 

Путин отбеляза, че подразделенията на Въоръжените сили (ВС) на Руската федерация в зоната за специалната военна операция са оборудвани на 85-90% със съвременно въоръжение и техника.

Беларуският лидер каза, че Западът силно мечтае как да изпрати свои редовни войски на украинска територия. Руският президент отбеляза, че РФ открива чуждестранни наемници и инструктори в зоната на бойните действия.

„В Полша те вече са сформирани на границата. Сформирани са военни части, готови да навлязат в Украйна“, добави Лукашенко.

300 000 военнослужещи по договор са постъпили на служба в руските въоръжени сили. 

„Тази сутрин беше съобщено, че 300 000 договора са подписани от хора, които, искам да подчертая, са готови да пожертват живота си в интерес на родината си, защитавайки интересите на Русия“, каза руският президент.

"Нашите мъже, които подписват тези договори, се ръководят от най-висши патриотични съображения", подчерта Путин, цитиран от Vedomosti.ru.

Руският лидер коментира съобщенията за предполагаемо изпращане на доброволци от КНДР в зоната за специалната операция, наричайки ги „глупости“ и поясни, че Русия няма нужда да изпраща някой отвън в зоната на спецоперацията.

Путин също обеща да информира Лукашенко за преговорите със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, които се проведоха на 13 септември на космодрума Восточний. Лукашенко на свой ред предложи да се помисли за „сътрудничество между трима“ - Руската федерация, Беларус и Севернокорейската република.

„Корея е наш съсед и по един или друг начин трябва да изградим добросъседски отношения с нашите съседи. Да, има някои особености, свързани с Корейския полуостров, ние обсъждаме това, обсъждаме го открито“, отбеляза Путин и добави, че Москва ще търси възможности за развитие на руско-севернокорейските отношения.

Отговаряйки на въпроси на журналисти по време на среща с Лукашенко, Путин също така оцени перспективите за преговори с Украйна и препоръча тя „да не танцува под чужда свирка“.

Путин подчерта, че подходът на САЩ е основният проблем в международните отношения. 

"Тази ситуация не устройва почти никого, включително съюзниците на САЩ", каза руският лидер и добави, че затова повечето страни, заедно с Москва, работят за създаването на многополюсен свят.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар