Лято

Лято
Лято

18 септември 2023 г.

Медиите – щедро заплатени „компаньонки на повикване“

В едно те наистина са делови и коректни: осигуряват пълно обслужване на всеки, който си заплати! Колкото повече даде, толкова по-ентусиазирано те ни дезинформират 

 

От тях – медиите, няма отърваване, особено след появата на мобилните устройства. 

Те ни позволяват да ги преглеждаме, където и да се намираме. И ние го правим – с надеждата да се ориентираме в случващото се по света и у нас. Но, за съжаление, вместо полезна информация ни залива цунами от дезинформация. Неспиращи лъжи се леят от телевизионни екрани, сайтове, радиостанции, печатни издания… А причината за това е много простичка: на тях им плащат, за да скриват истината от нас.

Вярно, съществуват и алтернативни на големите медии информационни източници. Наистина независими и почтени журналисти поддържат най-вече за своя сметка  страници в интернет, където ни разказват и показват събитията такива, каквито те са.  Но проблемът е,  че  управници на различни равнища правят всичко по силите си, за да  затруднят или блокират работата им.

Сред многото „подаръци“, които ни дариха англосаксите, най-вече от братска Америка – корумпирани политици, развихрили се необуздано ЛГБТ+-активисти, търговия с дрога, заливаща училищата ни, съсипано здравеопазване, унищожено селско стопанство,  мизерия за милиони и тънещи в злато олигарси и пр., бе и появата на продажни медии. Благодарение на тях бе закрит достъпа до истината за събитията по света и у нас за милиони обикновени хора.

Точно така, както това отдавна се случва в страната-лидер на  „свободния свят“: САЩ. Тъкър Карлсън е един от най-известните, смели и почтени журналисти не само в САЩ, но и в света. Той е убеден: на американците е отнето правото на избор на информация! Медиите в САЩ говорят едно и също – те лъжат, а всички, които искат да кажат истината, се наказват и   изхвърлят  от публичното пространство.

Тъкър дава пример с конфликта в Украйна. Днес – благодарение на дезинформацията, лееща се от американските медии, болшинството население на САЩ е убедено: много скоро украинската армия ще победи руската. На практика всички, с които аз разговарям, казва Тъкър, са убедени: Украйна „побеждава“! Те не си дават сметка, че Русия е държава, която е със сто милиона души население повече от Украйна. И има невероятно мощна военна индустрия, способна да произвежда колосално количество ракети, снаряди, патрони, танкове – за разлика от Украйна. Но въпреки това вече повече от година и половина на населението на САЩ, което е 350 милиона души, продажни медии внушават точно обратното. За мен е срамно, че медиите в моята страна лъжат хората в невероятни мащаби. И още повече, че те вярват в тези лъжи, казва Тъкър.

Това, че той е абсолютно прав, го доказват и проучвания на медийните практики в САЩ, които осъществява  неправителствената организация FAIR (Fairness & Accuracy In Reporting). Според нейни експерти американските медии  отразяват единствено интересите на киевския режим. Те избягват да представят на американската публика реалните причини, довели до руската операция в Украйна. На жестока атака се подлагат всички онези, които се съмняват в представяната им от медиите картина на случващото се на украинска територия. Американските медии внушават на своята публика, че е необходимо да приемат безропотно официалните изявления на правителството като абсолютна истина. И насърчават оптимизъм по отношение неизбежната победа на Украйна над Русия. „През по-голямата част от войната нейното отразяване в САЩ е толкова проукраинско, колкото и собствените медии на Украйна. От време на време се появяваха негативни прогнози, но те бяха заглушавани от репортажи, представящи украинската армия на върха на победата. А руската армия като некомпетентна и на ръба на колапса“, четем в анализ на FAIR.

Организацията посочва и главната причина за тоталната дезинформация, която американските медии предлагат на населението. А тя е, че независимо от високомерната реторика за подкрепа на демокрацията, това никога не е била целта на обявената от САЩ и съюзниците му прокси война срещу Русия в Украйна. За тях тя се води единствено за съсипване и разгромяване на Русия. А, колко хиляди украинци ще бъдат убити и осакатени за нейното постигане, е без значение за  американските управници. За тях е важно не Украйна да победи, а конфликта да не спира и Русия да се обезкръвява.

Робърт Кенеди – младши, кандидат за президент на САЩ на предстоящите през 2024 г. избори, също е силно разтревожен от невероятната корумпираност на американските медии. Нещо повече: според него в САЩ те се управляват от хора, близки до специалните служби. За Кенеди популярни в САЩ медии, като Rolling Stone,  Daily Beast, Smithsonian, National Geographic, Nature, The Washington Post, The New York Times и др., са тясно свързани с Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Тази шпионска организация, заедно с Федералното бюро за разузнаване, манипулира и цензурира също и информацията в Twitter и Facebook, подчертава Кенеди.

Някои би възразил, че разстоянието между София и Ню Йорк е над 9 100 км и е некоректно да поставяме под един похлупак медиите у нас и в САЩ. За разстоянието ще е прав, но не и за работата на големите „български“ медии, особено пък за телевизионните канали. Тяхната дейност не е да ни осведомяват, а да ни дезинформират. Те превключват вниманието ни от истински важните неща върху незначителните. И не може да бъде другояче – решаващият глас в тяхното управление е на акционерите с най-големите пари, а те са предимно американци. Да добавим и промиването на мозъците на журналистите – вече завършилите или сега учещи в наши и чужди университети. Те изцяло са форматирани по американските представи за „добра журналистика“.

Вече цитираният по-горе Робърт Кенеди – младши  твърди, че днес точно ЦРУ е най-големият “спонсор на журналистиката“ в света. На практика това става чрез Американската агенция за международно развитие (United States Agency for International Development – USAID). Нея не случайно я наричат още  „хуманитарната агенция на ЦРУ“. Тя купува и плаща на журналисти в цял свят.  

А за ваше сведение у нас фондацията „Америка за България“  е наследник на USAID, която действаше в страната ни в периода от 1991 до 2008 г. „Америка за България“ е особено щедра към медии, които вдъхновено ни натрапват американските „ценности“ и американската гледна точка към събитията по света и у нас. Ако проявите интерес можете да узнаете, на кои медии фондацията е плащала, за да коментират „правилно“ и събитията в Украйна например.

Фондация „Америка за България“ далеч не е единствената, която плаща на „независими български“ медии и журналисти. Да си спомним също и за фондацията на Джордж Сорос, а има и десетки други западни организации – държавни и частни, които най-спокойно си купуват медии у нас. Така наскоро  стана известно, че Държавният департамент на САЩ дава 900 000 долара на министерството на образованието у нас. Тези пари ще се използват за „медийното ни ограмотяване“ и за „борба с дезинформацията“ (естествено, има се предвид руската – за американците у нас друга няма!). Продажни бюрократи, университетски преподаватели, учители, образи от неправителствени организации вероятно вече са запретнали ръкави, за да насаждат още по- яростно ненавист към Русия у децата и младите хора на България. За да заслужат своят  дял от тази прилична сума.

Така стоят нещата с „обективните“, „независимите“, „почтените“, „демократичните“ медии в родното публично пространство. В огромната си част днес те са се превърнали в щедро заплатени „компаньонки на повикване“.

Но в едно те наистина са делови и коректни: осигуряват пълно обслужване на всеки, който си заплати! И, колкото повече даде, толкова по-ентусиазирано те ни дезинформират.


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар