Есен

Есен

23 септември 2023 г.

За пореден път "Национален фонд култура" финансира „драг кралици”

Това не е култура, не е даже и халтура, това е новата диктатура... Да разбъркаме косматите топки, уважаеми. Бингооо!

 

 

Написах това вчера, но някак не вървеше на толкова светла дата като 22.09 да си говорим за бинго с... космати драг топки, нали?

За пореден път, и то след като веднъж бяха в епицентъра на скандала с подобна порнография, "Национален фонд култура" финансира „драг кралици”, по-точно – бинго с „драг „кралици“, които ще „въртят заплашително топки”. 

А през 2022 г. имаше друг скандал, свързан с изложбата "Другите българки" и документалният филм "България в транс", който проект отново беше финансиран и от НФК, като одобреният бюджет от държавата беше в размер на 10 000 лв.

Авторът Михаил Вучков използва фолклорната символика от картините на Владимир Димитров-Майстора, за да покаже историите на няколко души, променили пола си. Според въпросният, хората, преминали през операция по смяна на пола през 21 в., се оказват в сходна позиция с жените от края на 19 век, чието място е било "под домашната стряха". Тоест откровена подигравка с картините на Димитров и образа на жената, на хубавата българка, увековечен от него.  

НФК пък, както сами определят своята мисия, целят да подкрепят на национално ниво създаването, развитието и разпространението на българската култура и изкуство в страната и чужбина. Умилително, особено на фона на някои от проектите, които финансират и на фона на шефа им Слава Драгунчев, който се оказа, че има и профил в една от популярните гей мрежи за поръчков екстремен секс, където се подвизава с профила "Кралицата".

През годините са отказани от финансиране редица наистина качествени проекти. Например „По пътя на българските традиции”, който целеше да представи 12 сред най-значимите български празници, изобразени чрез средствата на живописта. Една от причините за отказ – завишен бюджет. Знаете ли за какво сума ставаше въпрос. Само 4 988 лв... 

Виждаме, че не всичко опира само до пари... ако бюджетът е ограничен, както непрекъснато се тръби и не достига за явно стойностни проекти, как такива огромни суми (почти 80 000 лв.) се заделят за крайно спорни и откровено пошли идеи? Това не е култура, не е даже и халтура, това е новата диктатура... 

Да разбъркаме косматите топки, уважаеми. Бингооо!


Виктория Георгиева

Няма коментари:

Публикуване на коментар