Зима

Зима
Пролет

5 септември 2023 г.

Бедствието се разраства: Преливат реки, каравани, коли и техника са в морето

Преляха реките Дяволска край Приморско, Караагач край Китен и Велека край Синеморец 

 

Критична e ситуацията в Южната Черноморска област. 

Заради водния апокалипсис, оставил под вода няколко населени места в община Царево, Общинският кризисен щаб реши, освен бедстващите в града, да евакуират и летовниците от къмпингите "Арапя" и "Нестинарка", както и в село Лозенец. Частична евакуация има и в село Кости. Наводнени са и Ахтопол и Созопол, реката край Варвара също преля. Обявено е частично бедствено положение в общината, което ще е в сила през следващите пет дни.

В цялата община по крайбрежието ситуацията е тежка, има къщи и хотели с напълно откъснат достъп. Преляха реките Дяволска край Приморско, Караагач край Китен и Велека край Синеморец, нивото на Ропотамо също е повишено, непрекъснато се следи нивото на язовир Ясна поляна. Хора, качени върху каравани и бунгала, очакват тежка техника да ги спаси, съобщава Dir.bg

Кризисният щаб, оглавяван от кмета на общината и неговия екип, в който участват и директорът на областната полиция, шефът на пожарната в Бургас и представители на Регионалната служба за пожарна безопасност в Царево, на "Гранична полиция", регионалната полиция и жандармерията, се събра на спешно заседание.

На него бе решено и да се спре движението на автомобили от полицейски пункт Караагач в посока община Царево, както и това по пътя Синеморец - Ахтопол. Спира се движението на автомобили и в самия град Царево и в населените места. Изключенията важат само за специализирани автомобили. Компрометирани са няколко моста, през които преминаването е опасно.

"Всички жители и гости да не напускат домовете си, а при необходимост да заемат места по високите части на сградите", призоваха от щаба на Facebook страницата си. Уверяват и че щабът ще заседава денонощно до приключване на бедствието.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар