Есен

Есен

16 ноември 2023 г.

В България все оставаме с усещането, че ни делят на "наши" и "ваши

Някак се прокрадва съмнението, че "нашите" все пак ще получат коледно бонусче, а "вашите"... 

 

Гръцкото правителство отпуска коледни бонуси на 2 милиона души, в т.ч. пенсионери и социално слаби. За сравнение - родните управници заявиха, че средства за подобно нещо у нас няма. 

Миналия месец Атина обеща и по 500 евро на семействата, които не са могли да запишат децата си в детска градина или ясла, за да плащат на детегледачка. В България по какъв начин се помага, че не се сещам?

Двете държави се намират една до друга, част от Евросъюза са, управляват ги прозападно настроени политици, но... разликата е, че в южната ни съседка наистина мислят за народа. Не се притесняват, че някой ще ги обвини в популизъм (дори скъпият ток ще се поема от държавата), че ще нарекат политиките им "комунистически". Разбира се, има протести, никое управление не е съвършено, но интересно как гърците биха реагирали, ако им изпратим нашите управляващи за един ден. Дали няма да ги вкарат в "правия път"?

Обстоятелствата, кризите, пред които сме изправени (последствия от пандемия, войни, икономически сътресения), определят как трябва да се ръководи една държава. Нещо, което "завършилите в Харвард" и какви ли още не западни университети не могат да разберат. Имат вид на хора, които са се събудили една сутрин и са решили да влязат в политиката. Защото призванието им не е да управляват държава, да се грижат за хората, а да се радват на няколко минути слава и после да бъдат обречени на забрава. А докато продължава техният звезден миг, на пенсионерите и нуждаещите се не им става по-лек животът, нито никнат детски градини като гъби.

В промитите мозъци на хора като Кирил и Асен и тези около тях, всички думи, които съдържат в корена си "соц", са "отровни". И не могат да разберат, че една социална държава в никакъв случай не трябва да е "тоталитарна". Това е нещо, с което Петков трябва да е наясно, след като е живял толкова години в Канада - сочена като еталон за социална държава. Защото по дефиниция "социалната държава" преразпределя обществените блага в съответствие с принципа на социалната справедливост в интерес на всички граждани, така че всеки индивид, освен да може да съществува, да има и достоен стандарт на живот. Ключов е изразът "всеки индивид", т.е. няма разделение. 

В България все оставаме с усещането, че ни делят на "наши" и "ваши". Някак се прокрадва съмнението, че "нашите" все пак ще получат коледно бонусче, а "вашите"... Те да четат какво става по света и да мечтаят.


Таня Глухчева, "Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар