Лято

Лято
Лято

30 ноември 2023 г.

Май Европа ще обърне курса по-рано отколкото предполагаме

Днес Европа насажда омраза, задушава словото, иска да забранява партии, но пък е безразлична към това, което убива нейната цивилизация 

 

Интересни неща стават в нашата скъпа Европа. 

Вчера в Лион, пише Le Monde, забраняват демонстрации; арестуват младежи, които крещят "Имиграцията убива!" и "Ислямът извън Европа!"; забраняват „крайно десни“ групи, изникнали „от пепелта“ на забранената през 2021 г.  Génération Identitaire“ - „Поколение за идентичност“. 

Да се разходим и из други държави. POLITICO ни информира – „Шведският премиер укори крайнодесния лидер, който каза, че джамиите трябва да бъдат изравнени“, като това изявление е на фона на  „В Швеция крайната десница е във възход“ ( Le Monde). Няколко дни по-назад  - крайно дясната "Партията на свободата" победи на изборите на 22 ноември.

Най-интересно обаче е в Германия – локомотивът на Европа. Там също замислят демократичната забрана на партии. POLITICO много подробно ни осведомява в заглавие: „Дилемата пред крайната десница в Германия - да се забрани или не“. Да припомним - още от август, след реч на немския президент – редакционна статия на Der Spiegel, озаглавена „Забранете враговете на конституцията!“, призова най-висшият съд на страната да обяви дясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) за противоконституционна и по този начин да нареди нейното разпускане.

Най-най интересното обаче в Германия е какво се случва с икономиката й. Шолц се опитва да заобиколи  конституционно заложената дългова спирачка на страната, която ограничава федералния дефицит до 0,35 процента от БВП. Той иска „да паркира“ в 29 „специални фонда“  869 милиарда евро и да си ги харчи. Конституционният съд обаче го поряза, като направи невалидна законодателната програма на германското правителство  и остави страната в колективен шок. А премиерът на Бавария и  лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Зьодер призова вчера за предсрочни федерални избори в Германия. Най-добре е, казва той, тези избори да се състоят заедно с европейските на 9 юни 2024 г.

Май Европа ще обърне курса по-рано отколкото предполагаме. Тя се отказа от свои столетни ценности, подчини се безрезервно и унизително на САЩ, обяви война на Русия, а и на Изтока изобщо, като се отказа по най-глупавия и безотговорен начин от евтини ресурси.

Каква е Европа сега? Днес Европа насажда омраза, задушава словото, иска да забранява партии, но пък е безразлична към това, което убива нейната цивилизация. Европа е загубила своя характер. И смята, че с репресии ще опази тази липса, този вакуум. Историята ще й се присмее, сигурен съм.


Юрий Борисов

Няма коментари:

Публикуване на коментар