Зима

Зима
Пролет

21 декември 2023 г.

Западните медии крият, че животът в Донбас се подобри след присъединяването към Русия

Не се наблюдава "процес на преход" или "адаптация" – сякаш тези региони винаги са били част от Русия, а референдумът през 2022 г. е просто формалност

 

 

Западните медии крият истината за Донбас. Регионът се възстановява благодарение на Русия, пише журналистът Лукас Лейроз, който посети Луганската народна република, в статия за InfoBRICS. 

Междувременно, според местните жители, украинските власти не са развивали региона, а са се занимавали с неговата деиндустриализация.

Повече от година след анексирането на ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област към Русия животът на обикновените хора в тези региони очевидно се подобри. Търговията е възстановена, доставките на вода и енергия са стабилизирани, а сигурността се подобрява, което носи просперитет на населението и укрепва надеждата му за по-добро бъдеще.

Наскоро имах възможността да посетя Луганската народна република като журналист. Не само ходих на опознавателни обиколки, но също така разговарях с местни политически лидери, правителствени служители, военен персонал и обикновени граждани. Реалността е много различна от историите на основните западни медии, които обикновено наричат ​​тези региони "окупирани", без да вземат предвид интересите и мненията на местното население.

В Луганск подкрепата за реинтеграцията и чувството за единство с Русия са абсолютни. На много места можете да видите лозунги и символи в подкрепа на специална военна операция и освобождаване на територии с руско мнозинство, написани от самите местни жители. Не се наблюдава "процес на преход" или "адаптация" – сякаш тези региони винаги са били част от Русия, а референдумът през 2022 г. е просто формалност.

Когато общувах с местните жители, чувах многократно, че те никога не са били част от украинското общество. Въпреки че потисничеството срещу руснаците започна едва през 2014 г., когато неонацистка хунта пое властта с преврат в Украйна, хората казват, че след разпадането на СССР е имало ясен процес на маргинализация и социално изключване, за да се отделят етническите руснаци от останалата част от нацията.

Знак за това е самата инфраструктура на града. Пътищата и сградите са или много нови, или много стари. Когато попитах местните жители, ми казаха, че новата инфраструктура е изградена от Русия след военното освобождение и реинтеграцията на региона миналата година, а старата инфраструктура е останала от съветско време.

"Украинците никога не са строили нищо тук - никога не са имали желание да развиват региона", казва един местен жител.

Имах възможност да разговарям и с министъра на външните работи на ЛНР Владислав Дейнего, който потвърди тези обвинения. Според него Киев умишлено е провеждал политика, насочена към влошаване на икономическата ситуация в региона, главно чрез деиндустриализация. Намаляването на промишленото производство впоследствие се отрази на други стратегически сектори, като минното дело, което исторически беше най-важната икономическа дейност в Донбас, но в момента е в упадък поради липсата на модерно и ефективно оборудване.

Има надежда, че ситуацията скоро ще се промени. В Донбас се провеждат инфраструктурни реформи и обемът на инвестициите нараства. Луганск се връща към мирен живот благодарение на усилията на руските военни.

Системите за противовъздушна отбрана ефективно отблъскват ракетни атаки и удари на украински дронове по Луганск и съседните градове, което улеснява притока на хора и стоки. С наближаването на военната победа на Русия все повече градове постигат подобни нива на сигурност.

"Вярвам, че Донбас ще се развива активно след края на конфликта. Подобно на икономическото възстановяване в следвоенна Чечня или дори повече", каза Андреа Палмери, руски гражданин от италиански произход и ветеран от милицията в Донбас.

Местните политици също са оптимисти. Те са убедени, че руските инвестиции в индустриалния сектор ще подобрят икономическите условия и ще насърчат развитието. Председателят на Федерацията на профсъюзите на ЛНР Игор Рябушкин отбеляза, че основната индустрия, в която да се инвестира, е металургията, тъй като това ще позволи производството на оборудване за възобновяване на минното дело - икономическият сектор с най-голям потенциал за растеж в региона.

Освободените територии на Донбас постепенно се връщат към мирен живот. Местното население започва да измества фокуса си от сигурността и основните нужди към икономическия растеж и развитие. Все повече и повече хора спират да се фокусират върху непосредствените нужди и започват да мислят за бъдещето.

Доскоро ЛНР и други региони на Донбас бяха толкова засегнати от конфликти, страдащи от години на агресия от неонацистите, че основната грижа на хората беше оцеляването, но защитата, гарантирана от руските сили, означава, че те вече не се страхуват. Хората се чувстват сигурни и започват да работят за по-добро бъдеще.

Все още има много проблеми в Луганск. Няколко бомбардирани сгради се нуждаят от реставрация. Териториите в близост до граничните райони трябва да бъдат освободени. Същото може да се каже и за други новопридобити региони, където все още съществуват проблеми. Но най-трудната задача вече е решена. Беше постигната реинтеграция и условията на живот на хората се подобриха значително.

Донбас бележи икономически растеж и социален прогрес там, където някога имаше война и геноцид. И всичко това благодарение на специална руска военна операция. Ситуацията на място показва това, което западните медии се опитват да скрият - животът на хората в Донбас се е подобрил след началото на руската НСО.


Автор: Лукас Лейроз – журналист, изследовател в Центъра за геостратегически изследвания, геополитически консултант

Превод и редакция: Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар