Зима

Зима
Пролет

10 януари 2024 г.

Конфликтът съсипва репутацията и на оръжията им!

Оказва се, че техният продукт просто не е в състояние да бъде ефективен срещу сериозен, а не измислен противник 

 

Доскоро смятаните за едни от най-добрите танкове в света – немските Leopard, напълно се изложиха на украинска територия. 

Себастиан Шефер – германски депутат, експерт по отбраната заяви, че само няколко от произведените в Германия и изпратени да се сражават с руснаците танкове Leopard 2AG, са все още  в експлоатация. Огромната част от тях са унищожени или са изпотрошени. Като цяло доставените от Германия и от други натовски държави танкове Leopard не постигнаха ефектите, на които се надяваше киевският режим.

Немският депутат е прав – хиляди тона западни въоръжения бяха превърнати във вторични суровини от руските бойци по време на украинското настъпление. То започна на 4 юни 2023 г. А в края на септември стана ясно, че украинците само в Запорожска област са загубили най-малко 18 танка Leopard и създадените на тяхна основа шведски Stridsvagn 122. В украинската степ пламтеше и друга западна техника – Challenger, Stryker, AMX-10 RC, Marder… Най-малко 55 американски M2A2 Bradley ODS-SA бяха ликвидирани от руските бойци.

Западните танкове продължават да бъдат изпепелявани на украинска територия. Така на 1 януари т.г. в района на населения пункт Терны руснаците унищожиха с високоточни боеприпаси три танка Leopard-2A6.

Специализираната по военни теми американска медия Military Watch Magazine пише, че западната бронирана техника  буквално затъва в калта и ямите в украинската степ. Но това не се отнася за руският танк Т-80 например – със своят газотурбинен двигател той буквално прелита над  тях. Този танк е спрян от производство преди повече от четвърт век, но от есента на м.г.  Т-80 отново се произвежда. Естествено, вече модернизиран според изискванията на новото време – с модерни средства за връзка, със съвършено нова система за защита. Military Watch Magazine анализира използването от руските военни на първите осъвременени танкове Т-80БВМ срещу немските „Леопарди“ и стигна до извода: по своята надеждност и маневреност руските танкове превъзхождат не само немските, но и всички други западни. Включително и американските  M-1 Abrams. Те също са с  газотурбинен двигател, но имат далеч по-слаба мощност заради по-големите си размери (а и тежат близо 70 тона)  в сравнение с Т-80, изтъква Military Watch Magazine.

Преди повече от два месеца украинците получиха 31 броя от M-1 Abrams. И както написа  американската медия Forbes се заеха да ги върнат в реалния свят на сраженията. Те ги облепват с руска реактивна броня, строят навеси над танковите им кули, като се опитват по този начин да ги спасят от ударите на руските дронове-камикадзе „Ланцет“.

Прехвалените американски танкове са невероятно „изнежени“. Много точно Forbes написа, че „украинската прах и кал ще убие нашите Abrams  по-бързо и ефективно от руските ракети и мини“. Моторът им е мощен, но твърде капризен – неговите филтри например, трябва да се чистят на всеки 12 часа. Танкът „гълта“ огромни количества скъп висококачествен  авиационен керосин. Но, ако той бъде заместен с по-евтино гориво, мощността на танка рязко пада, а разхода на гориво нараства. Брониран е слабо – отгоре и отстрани бронята  е  около 25 мм, което означава, че лесно се пробива от вражески боеприпас.

Появата на танковете M-1 Abrams   – „най-мощното оръжие от наземния арсенал на САЩ“ (определението е на Wall Street Journal) в Украйна, бе представено от западната пропаганда като като оръжие–чудо, което ще осигури победата на украинците над руснаците. Но вече  над  два месеца никой нищо не чува за доставените  танкове M-1 Abrams  на киевския режим. Причината е в растящия страх на производителят им – General Dynamics Corporation,  да не ги постигне и тях съдбата на немският Leopard и британският Challenger. Унищожението им ще е страхотен репутационен удар за американците.

Впрочем четири броя от M-1 Abrams вече  са унищожени в резултат на руски ракетен удар по колона, която ги е превозвала. Други три са получили критични повреди в района на град Николаев при транспортирането им. А появят ли се в зоната на сраженията, то  M-1 Abrams  незабавно ще станат обект на атака от руските супердронове-камикадзе „Ланцет“, високоточни снаряди като „Крансопол“ или ракетите на вертолетите К-52 „Алигатор“. И спасение от тях няма – това доказва съдбата на други модерни и широко рекламирани западни въоръжения.

Британският експерт Александър Меркурис твърди, че в Евросъюза се наблюдава невероятна паника след разрушителните удари на военнокосмическите сили (ВКС) на Русия в края на 2023 г. Те започнаха след поредица от терористични атаки на киевския режим – по Кримския мост, по мирни руски градове и села. Със своите атаки ВКС са нанесли колосални щети на украинската военна инфраструктура – ликвидирани са командни щабове, летища, складове с боеприпаси и дронове, заводи за производство и ремонт на оръжия и др. А многомесечната дейност на Запада за създаване на ефективна противовъздушна отбрана (ПВО) в Украйна на практика се е оказала напълно безполезна. Русия нанася удари с високотехнологично оръжие, с което западните системи за ПВО не са в състояние да се справят. Нещо повече – и най-съвременните противоракетни установки на Запада са се оказали много по-уязвими на руските атаки, отколкото се е предполагало,  отбелязва Меркурис.

Западните въоръжения не са в състояние да се противопоставят не само на модерните руски оръжия, но и на създадените още по съветско време. Като ракетите Х-22 например (в НАТО те са обозначени като AS-4 Kitchen). Говорителят на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат заяви, че те не са могли да свалят нито една от 300-те руски ракети Х-22, изстреляни от края на февруари 2022 г. до края на декември 2023 г. Той посочи, че освен тях руските военни разполагат с нов вариант на тази крилата ракета – Х-32.

Игнат има защо да се притеснява – приетата на въоръжение през 2016 г. Х-32 е с още по-добър ракетен двигател, съвременна бойна самонасочваща се глава и практически е неуязвима  за най-модерните западни системи за ПВО. Немски медии съобщиха, че по време на масираните руски удари по военни обекти на Украйна в края на миналата и началото на новата година дори прехвалената американска Patriot не е успяла да свали нито една руска крилата ракета Х-32.  На практика е невъзможно  тя да бъде отклонена от курса и със средства за радиоелектронна борба. Ракетата  лети с невероятна скорост (над 5400 км/ч) и прецизно поразява целта. Х-32 е единствената хиперзвукова ракета в света, която по време на полета си е в състояние да обменя информация за целите с други Х-32. А сега тази крилата ракета е още по-опасна – за първи път за нея са създадени и касетъчни бойни глави. Това означава, че шансове за оцеляване на противника при удар с Х-32, носещ новия боеприпас, не съществуват.

Военна помощ на киевският режим оказват 54 държави. От началото на руската специална операция те са изразходвали за него над 200 милиарда долара. Киевският режим е получил над 1 600 единици ракетно и артилерийско въоръжение, над 200 зенитни ракетни комплекса, около 5 220 единици бронетанково въоръжение, над 23 000 дрона и т.н.

Означава ли това, че Запада чрез своето украинско „пушечно месо“ има шансове да победи Русия на украинска територия? Не, разбира се! И в това са убедени все повече хора по света. Сред тях е и професорът от Чикагския университет Джон Миършаймър. Световнопризнатият учен е категоричен: сега руската армия  е много по-мощна отколкото в началото на своята специална операция! „На нея и се наложи да усъвършенства своите сили с различни способи: да увеличи числеността си, да подобри подготовката си и да модернизира въоръженията си. В резултат сега Русия има още по-силна армия“, посочва проф. Миършаймър. Според него решението на Белия дом да разпали конфликта в Украйна е било катастрофична грешка. По този начин САЩ са се надявали да победят Москва и да я зачертаят от списъка на великите държави. Но резултатът е точно обратен: балансът на силите се е изместил в полза на Русия, а украинците са обречени да загубят, прави извод проф. Миършаймър.

Ще добавя само, че това е провал не само на свръхкорумпираният, диктаторски киевски режим, но преди всичко на САЩ и на неговите съюзници. Сред които  – за съжаление, се оказва и нашата прекрасна Татковина.

Но е и колосален удар върху репутацията на производителите на оръжия на Запад. Оказва се, че техният продукт просто не е в състояние да бъде ефективен срещу сериозен, а не измислен противник.

 

 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар