Зима

Зима
Пролет

23 февруари 2024 г.

Икономиката й е в кома, но милионерите й се множат!

Сред населението на Украйна вече е формирана сериозна критична маса от недоволни хора и е ясно очертана  тенденцията тя да нараства в близките месеци 

 

В Украйна рязко е нараснал броя на милионерите – хората с доход над един милион гривни (националната парична единица на Украйна). 

За това съобщава шефа на данъчния комитет на Върховната Рада Даниил Гетменцев. Според подадените през 2023 г. общо 266000 декларации се оказва, че 12 374 украински граждани притежават капитал над един милион гривни. Спрямо предшестващата година броят на украинските милионери се е увеличил  с 2 800 души (с 16 на сто).

Същевременно украинската икономика е буквално в кома – тя почти не работи. И това признават дори украински вождове. Като премиерът Денис Шмигал, който в интервю за японския телевизионен канал NHK  заяви:  Украйна е загубила около 30 на сто от икономиката си и 3.5 милиона работни места!

Бруто вътрешния продукт на Украйна днес е около 60 милиарда долара – най-нисък след разпадането на СССР.  От него над 65 на сто отиват за военни цели.  Рекорден е и дефицитът на държавния бюджет на страната – 1.54 трилиона гривни! А външният дълг на Киев вече е около 90 милиарда долара – с близо 41 на сто повече, отколкото през 2022 г. При това тук не са включени милиардите долари „помощ“ от САЩ и Евросъюза, които поколения украинци в бъдеще ще трябва да връщат – с лихвите.

Но това едва ли ще е възможно на практика. Само териториите, които вече са присъединени завинаги към Русия, са лишили Украйна от полезни изкопаеми на обща стойност над 12.4 трилиона долара! В тях са разположени 63 на сто от находищата и на въглища, 11 на сто – на нефт, 20 на сто – на газ, 42 на сто – на метали и др. Украйна е лишена и от пет милиона хектара обработваема земя.

Разгромът на украинската икономика е обект на внимание на много чужди медии. СBSNews разказа, че от момента на започване на конфликта САЩ са  вложили в икономиката на Украйна  десетки милиарди долари. И, ако не са парите на американските данъкоплатци, то тя досега окончателно да е потънала. Американското правителство купува за украинските фермери семена и торове, плаща дори заплатите на 57 000 сътрудници от службата за бързо реагиране на Украйна, отбелязва СBSNews.

Newsweek също коментира, че американските данъкоплатци дават заплатите на хиляди украински бюрократи. Създава се ситуация, отбелязва американската медия, когато заради парите за украинските чиновници американски държавни служители може да останат без заплати.

Яцек Бартосяк (роден е в 1976 г.) е доктор на науките, виден полски изследовател  по геополитика и политическа и военна стратегия. Полската медия DoRzeczy публикува негов анализ за състоянието на икономиката в съседна Украйна. Бартосяк е категоричен: украинската държава е пред разпадане за разлика от Русия, която е в икономически растеж. Украйна харчи всичките си данъчни приходи за война и оцелява благодарение само на западната помощ, която всъщност е заеми и кредити. Индустриалната й база е разрушена или се намира в териториите, контролирани от Русия. Страната вътрешно се разпада, в нея вече има над три милиона безработни, а демографската криза става все все по-остра. Перспективите за нейното развитие са само лоши, обобщава Бартосяк.

Но откъде в тази твърде мрачна ситуация се появяват новите милионери на Украйна? Отговорът е ясен: ражда ги най-вече корупцията, в която днес украинските вождове – без изключение, вече надминават дори нашите. The American Conservative цитира конгресмена Мат Розендейл (от щат Монтана), който казва: „Само преди няколко години единственото нещо, което знаехме за Украйна беше, че това е най-корумпираната държава, за която някой някога е чувал. Украйна беше пералня за чистене на мръсни пари за мръсни политици, като се започне с Хънтър Байдън“. Според него е смешно „да вярваме и да се надяваме, че може би финансирането се управлява по-добре сега, отколкото преди.“

А друг конгресмен – Ели Крейн  (от щата Аризона), определя като „отвратително“ желанието на Америка да си затвори очите за украинската корупция. Според него парите, давани на киевския режим, принадлежат на американския народ и на него те са нужни. „Не съм сигурен, кое е по-лошо: щатски данъчни долари, присвоени в една от най-корумпираните страни в света, или това, че тези средства е трябвало да бъдат изразходвани за насърчаване на потенциален ядрен конфликт без видим край“, казва Крейн.

През 2019 г. Володимир Зеленски спечели избирателите и със своята мощна антикорупционна риторика. А сега се оказва, че и той самият е замесен в невероятни далавери. Сиймор Хърш (роден  в 1937 г.) е световно известен американски журналист, носител на престижната награда Пулицър. Той написа, че на специалните служби на САЩ им е известна и личната корумпираност на президента Зеленски. Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ  Уилям Бърнс е летял до Киев, за да го предупреди за това. Според Хърш той е  информирал Зеленски и за недоволството на негови подчинени, че президентът взема „твърде голяма част от заграбваното“.

Обяснимо е, че тази – невероятна по мащабите си корупция, води до стремително обедняване на обикновените украинци. Все повече от тях   се оказват с ниски доходи и под линията на бедност. При това цените на хранителните продукти растат непрекъснато – те са се увеличили от 5 до 30 пъти. А  тези на тока, парното, водата – до 15 пъти.

Това вече започва да отрезвява милиони украинци от опиянението, в което ги бе изпратила пропагандата на режима през последните 10 години – след държавния преврат в Киев през 2014 г., организиран и финансиран от САЩ. И най-вече – след чудовищното по размерите си промиване на мозъци, започнало в края на февруари 2022 г. Популярната украинска медия „Страна“ цитира данни от най-ново проучване на агенцията „Рейтинг“. Нейната публикация е озаглавена така: „За първи път от началото на войната числото на украинците, не одобряващи курса на страната, превиши процента на поддържащите властта“. Ако през октомври 2022 г. 81 на сто от украинците са подкрепяли режима в страната, а против него са били само 10 на сто, то сега, през февруари т.г., 36 на сто го подкрепят, но 46 на сто осъждат неговата политика. Сред населението на Украйна вече е формирана сериозна критична маса от недоволни хора и е ясно очертана  тенденцията тя да нараства в близките месеци.

Проучване на друга авторитетна украинска агенция – Киевският международен институт по социология (КМИС), също сочи промяна в общественото мнение на украинците. Ако доскоро те са вярвали във възможна победа над Русия, сега тази вяра вече започва да се топи, а расте нагласата им за преговори. През май 2022 г. в победата безусловно са вярвали почти 80 на сто от украинците, но през февруари 2024 г. техният дял е вече 60 на сто. Делът на съгласните с това, че трябва да се търси дипломатически път за завършване на войната е скочил от 59 на сто на 72 на сто.

Невероятно агресивната пропаганда на киевския режим вече не е в състояние да манипулира общественото мнение в страната. Увеличава се недоверието на украинците и към строго цензурираните медии. Проучване на КМИС сочи: почти половината от жителите на Украйна вече не вярват на т.нар. единен телевизионен маратон, създаден от киевският режим след началото на руската специална операция. От 2023 г. се забелязва тенденция на намаляване на доверието на украинците към него, а през февруари 2024 г. е установено за първи път и недоверие. През декември  м.г. 43 на сто от украинците са вярвали на телемаратона и 38 не са му вярвали. През февруари т.г. делът на тези, които му се доверяват, е намалял до 36 на сто, а на тези, които не му вярват се е увеличил до 47 на сто, отбелязват експерти на КМИС.

За този прословут украински телемаратон, който отразява денонощно най-вече събитията на бойното поле, написа и испанския вестник Mundo. Любопитното в неговата публикация е, че испанските журналисти са потърсили мнението на непосредствени участници в сраженията – украински военни. Те, които са напълно наясно със ситуацията на фронта, определят телемаратона като чиста пропаганда и сапунена опера. На телевизионният екран всичко е наред, никой не умира, украинците бият руснаците и затова не се нуждаят от никакви преговори с тях. Докато реалността е съвсем друга. Mundo цитира и Тарас Михалчук – командир на батальон, за който телемаратона си е чиста дезинформация.

По всичко личи, че победата над Русия, за която денонощно тръбят западни и родни управници, има нулеви шансове да се сбъдне. Много по-вероятно е на тези некомпетентни, инфантилни, самовлюбени и невероятно алчни безумци, да бъде потърсена скоро сметка от все по-недоволните техни съграждани.

Особено, когато към тях се присъедини и бързо растящата „критична маса“ от все по-дълбоко разочаровани милиони украинци.

 

 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар