Зима

Зима
Пролет

22 февруари 2024 г.

Владимир Путин и чуждестранни лидери откриха "Игрите на бъдещето" в Казан

„Русия е била и си остава една от водещите спортни сили на планетата. Родината на велики спортисти, победи и рекорди.“

 

 

Руският президент Владимир Путин и лидери на чужди държави проведоха церемония по откриването на международния турнир „Игрите на бъдещето“ в Казан. Турнирът ще продължи до 3 март. Сред участниците са спортисти от САЩ, Китай, Германия, Великобритания и балтийските страни.

„Естествено е идеята за комбиниране на класически и електронни спортове да се роди в Русия. Страната ни е била и си остава една от водещите спортни сили на планетата. Родината на велики спортисти, победи и рекорди“, каза руският президент в началото на церемонията. Путин посочи, че "Игрите на бъдещето" са нашият подарък за световното спортно семейство.

Путин отбеляза, че международният турнир във фиджитал
концепция е уникална история за съвременната хроника на световния спорт. Той също така изрази увереност, че в бъдеще фиджитал ще стане любимо занимание за свободното време на руските граждани. Държавният глава подчерта, че турнирът е без политически условия, всякаква дискриминация и двойни стандарти.

„Сигурен съм, че истинският спорт ще царува на "Игрите". 2000 спортисти от повече от сто страни по света ще демонстрират майсторски умения, постоянство и воля за победа. И няма съмнение, че надпреварата на най-добрите от най-добрите ще бъде изключително вълнуващо събитие и ще спечели сърцата на публиката. Ще ни се разкрият нови ярки звезди“, добави президентът.

След това Путин предаде микрофона на пристигналите на церемонията колеги от Беларус, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан, които отправиха напътствия към участниците на своите национални езици. Узбекският лидер, завършвайки речта си, премина на руски и предложи провеждането на „Игрите на бъдещето“ в Узбекистан през 2026 г. Преди него Касим-Жомарт Токаев направи предложение турнирът да се проведе в Казахстан догодина през 2025 г.

На "Игрите на бъдещето" ще участват от 107 страни, в това число и от западните държави. Сред тях са САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Финландия, Латвия, Естония и др. В турнира участват и състезатели от Китай, арабски, африкански и южноамерикански страни.

До президента на Русия по време на церемонията седяха олимпийският шампион по художествена гимнастика Никита Нагорни, който заема поста президент на Всеруската федерация по 
фиджитал, бронзовият медалист от Европейското първенство по футбол през 2008 г. Андрей Аршавин, бившият президент на Международната федерация по хокей (IIHF) Рене Фазел, както и фигуристката Камила Валиева. През януари Спортният арбитражен съд (CAS) наказа 17-годишната фигуристка за четири години за приемането на допинг.

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков уточни пред агенция ТАСС, че Путин подкрепя Валиева и отбеляза, че тя е един от посланиците на „Игрите на бъдещето“.

Законопроектът за провеждането на „Игрите на бъдещето“ в Казан беше внесен през май 2023 г. Той беше подписан от руския президент Владимир Путин в края на декември. През ноември в Държавната дума беше внесен проектозакон, според който победителите в Игрите на бъдещето, Световните игри за приятелство и Игрите на БРИКС ще бъдат приемани в спортни университети без изпити.



 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар