Зима

Зима
Пролет

9 февруари 2024 г.

Интервю на Тъкър Карлсън с Владимир Путин (превод и видео)

"Ние защитаваме народа си, себе си, родината и бъдещето си."

 

 

Тъкър: Следва интервю с президента на Русия Владимир Путин. Заснет на 6 февруари 2024 г. около 19 часа в сградата зад нас, която, разбира се, е Кремъл. Интервюто, както ще видите, ако го гледате, е предимно за войната в ход, войната в Украйна, как започна, какво се случва и най-належащо как може да свърши. Една бележка преди да гледате. В началото на интервюто зададохме най-очевидния въпрос, защо направихте това?

Чувствахте ли заплаха, непосредствена физическа заплаха и това е вашето оправдание. И отговорът, който получихме, ни шокира. Путин продължи много дълго, може би половин час, за историята на Русия, датираща от осми век. И честно казано, ние си помислихме, че това е техника на флибустиране и го намерихме досадно и го прекъснахме няколко пъти, а той отговори. Беше раздразнен от прекъсването. Но в крайна сметка заключихме, че това не е техника на флибустиране. Нямаше ограничение във времето за интервюто. Приключихме след повече от два часа.

Вместо това, това, което ще видите, ни се стори искрено, независимо дали сте съгласни с него или не. Владимир Путин смята, че Русия има исторически претенции към части от Западна Украйна. Така че нашето мнение би било да го разглеждаме в тази светлина като искрен израз на това, което той мисли.

И с това, ето го. Г-н президент, благодаря. На 22 февруари 2022 г. се обърнахте към страната си в общонационално обръщение, когато започна конфликтът в Украйна, и казахте, че действате, защото сте стигнали до заключението, че Съединените щати, чрез НАТО, може да инициират, цитирам, изненада атака срещу нашата страна и твърде американски уши, това звучи параноично. Кажете ни защо смятате, че Съединените щати могат да ударят Русия изневиделица. Как го заключи?

Владимир Путин: Не че Америка, Съединените щати щяха да нанесат изненадващ удар по Русия. Не съм казал това. Дали водим токшоу или сериозен разговор?
Тъкър: Ето го цитата. Благодаря ти. Това е страхотен сериозен разговор.

Владимир Путин: Защото основното ви образование е по история, доколкото разбирам.
Тъкър: Да.

Владимир Путин: Така че, ако нямате нищо против, ще отделя само 30 секунди или една минута, за да ви дам кратка препратка към историята, за да ви дам малко историческа предистория.
Тъкър: Моля те.

Владимир Путин: Нека да видим откъде започнаха отношенията ни с Украйна. Откъде дойде Украйна? Руската държава започва да се събира като централизирана държавност. И се смята за годината на създаването на руската държава през 862 г. Но когато жителите на Новгород поканиха да царува вирански принц Рюрик от Скандинавия. През 1862 г. Русия празнува 1000-годишнината от своята държавност. А в Новгород има мемориал, посветен на 1000-годишнината на страната. През 882 г. наследникът на Рюрик, принц Олег, който всъщност играеше ролята на регент при малкия син на Рюрик. Тъй като Рюрик беше починал по това време, дойде в Киев.

Той прогони двама братя, които очевидно някога са били членове на отряда на Рюрик. Така Русия започва да се развива с два центъра на власт Киев и Новгород. Следващата много значима дата в историята на Русия е 988 г., това е кръщението на Русия, когато княз Владимир, правнукът на Рюрик, кръщава Русия и приема православието или източното християнство. От този момент централизираната руска държава започва да укрепва. Защо? Заради единната територия. Интегрирани икономически връзки. Един и същи език. И след кръщението на Русия, същата вяра и управление на княза, централизираната руска държава започна да се оформя. Още през Средновековието княз Ярослав Мъдри въвежда реда за наследяване на престола. Но след като почина, се усложни по различни причини.

Престолът не се предава директно от баща на най-големия син, а от принца, който е починал, на неговия брат. След това на синовете си по различни линии. Всичко това доведе до разпокъсването и края на Русия като единна държава. Нямаше нищо особено в това. Същото се случваше тогава в Европа.

Но разпокъсаната руска държава става лесна плячка за империята, създадена по-рано от Чингис хан. Неговите наследници, а именно Бату Хан, разграбиха и разориха почти всички градове. Южната част, включително Киев, между другото, и някои други градове, просто загубиха независимост. Докато северните градове запазиха част от своя суверенитет. Те трябваше да плащат данък на ордата, но успяха да запазят част от своя суверенитет. И тогава започна да се оформя единна руска държава с център в Москва. Южната част на руските земи, включително Киев, започна постепенно да гравитира към друг магнит, центърът, който се появяваше в Европа.

Това беше Великото литовско херцогство и дори се наричаше Литовско-руското херцогство, защото руснаците бяха значителна част от това население. Говореха староруски език и бяха православни. Но тогава имаше обединение, съюзът на Великото литовско княжество и Полското кралство. Няколко години по-късно. Подписана е още една уния, но този път вече в религиозната сфера, част от православните свещеници стават подчинени на папата.

Така тези земи стават част от полско-литовската държава.В продължение на десетилетия поляците са се занимавали с колонизация на тази част от населението. Те въведоха език там, опитаха се да затвърдят идеята, че това население не е точно руснаци, че понеже живеят на периферията, те са украинци. Първоначално думата украински означаваше, че лицето живее в покрайнините на държавата, в покрайнините, или е ангажирано в гранична патрулна служба.

Това не означава някаква конкретна етническа група. Така че поляците се опитваха по всякакъв начин да колонизират тази част от руските земи и всъщност се отнасяха към нея доста грубо, да не кажа жестоко, всичко това доведе до факта, че тази част от руските земи започна да се бори за своите права. Писаха писма до Варшава с искане да се спазват правата им и да се изпращат хора тук, включително и в Киев.
Тъкър: Моля за извинение. Бихте ли ни казали през кой период, губя представа къде в историята, се намираме в полското потисничество на Украйна.

Владимир Путин: Това беше през 13 век. Сега ще ви разкажа какво се случи по-късно. И дай датите да няма объркване. И през 1654 г., дори малко по-рано тази година. Хората, които контролираха властта над тази част от руската земя, се обърнаха към войната, така че, повтарям, изисквайки да ги изпратят на владетели от руски произход и православна вяра. Но Варшава не им отговори и всъщност отхвърли исканията им, те се обърнаха към Москва, така че Москва ги прибра. За да не си помислите, че си измислям неща. Ще ви дам тези документи.
Тъкър: Е, аз, не звучи като да измисляш. И не съм сигурен защо е свързано със случилото се преди две години.

Владимир Путин: Но все пак това са документи от архивите. Копия. Ето писмата от Богдан Хмелницки, човекът, който тогава контролираше властта в тази част от руските земи, която сега се нарича Украйна. Той пише до Варшава с искане правата им да бъдат защитени. И след като получи отказ, той започна да пише писма до Москва. С молба да ги вземе под силната ръка на московския цар. Има копия на тези документи. Ще ви ги оставя за добър спомен. Има превод на руски. Можете да го преведете на английски по-късно.

Но Русия не би се съгласила да ги приеме веднага, предполагайки, че войната с Полша ще започне. Въпреки това през 1654 г. руското събрание на висшето духовенство и земевладелците, начело с царя, което беше представителният орган на властта на старата руска държава, реши да включи част от старите руски земи в Московското царство. Както се очакваше, войната с Полша започна. Продължава 13 години, след което през 1654 г. е сключено примирие. И 32 години по-късно мисля, че беше подписан мирен договор с Полша, който те нарекоха вечен мир. И тези земи, целият ляв бряг на Днепър, включително Киев, отидоха в Русия. И целият десен бряг на Днепър остана в Полша.

При управлението на Катарина Велика Русия си върна всички свои исторически земи, включително на юг и запад, всичко това продължи до Революцията. Преди Първата световна война австрийският генерален щаб разчита на идеите на украинизацията и започва активно да пропагандира идеите на Украйна и украинизацията. Мотивът беше ясен. Точно преди Първата световна война те искаха да отслабят потенциалния враг и да си осигурят благоприятни условия в граничната зона.

Така че идеята, която се появи в Полша, че хората, живеещи на тази територия, уж всъщност не са руснаци, а по-скоро принадлежат към специална етническа група, украинците започнаха да се разпространяват от австрийския генерален щаб. Още през 19 век се появяват теоретици, призоваващи за независимост на Украйна. Всички те обаче твърдяха, че Украйна трябва да има много добри отношения с Русия. Те настояваха за това. След революцията от 1917 г. болшевиките се опитват да възстановят държавността и започва гражданската война, включително военните действия с Полша.

През 1921 г. е провъзгласен мир с Полша. И според този договор десният бряг на река Днепър отново беше върнат на Полша. През 1939 г., след като Полша сътрудничи на Хитлер. Сътрудничеше с Хитлер, не, Хитлер предложи на Полша мир и договор за приятелство. Съюз, изискващ в замяна Полша да върне на Германия така наречения Данцигски коридор, който свързва по-голямата част от Германия с Източна Прусия и Кьонигсберг. След Първата световна война тази територия е прехвърлена на Полша. И вместо Данциг се появи град Гданск.

Хитлер ги помоли да го дадат приятелски, но те отказаха. Разбира се, те все пак са сътрудничили на Хитлер и са участвали заедно в разделянето на Чехословакия.
Тъкър: Но мога ли да попитам, вие твърдите, че Украйна, със сигурност части от Украйна, Източна Украйна всъщност е Русия от стотици години. Защо просто не го поехте, когато станахте президент преди 24 години? Имате ядрени оръжия. Те не го правят. Това всъщност е вашата земя. Защо чакахте толкова дълго?

Владимир Путин: Ще ви кажа, идвам за това. Този брифинг е към своя край. Може да е скучно, но обяснява много неща.
Тъкър: Не е скучно. Просто не съм сигурен как е уместно.

Владимир Путин: Добре, добре. Толкова съм доволен, че го оценяваш. Благодаря ти. Така че преди Втората световна война Полша е сътрудничила на Хитлер. И въпреки че не се поддаде на исканията на Хитлер, тя все пак участва в разделянето на Чехословакия заедно с Хитлер, тъй като поляците не бяха дали Данцигския коридор на Германия и отидоха твърде далеч, тласкайки Хитлер да започне Втората световна война, като ги нападне. Защо срещу Полша започна войната на 1 септември 1939 г.?

Полша се оказва непримирима и на Хитлер не му остава нищо друго, освен да започне да осъществява плановете си с Полша. Собиески. Между другото, СССР, прочетох някои архивни документи, се държа много честно и поиска разрешение от Полша да прекара своите войски през полската територия, за да помогне на Чехословакия. Но тогавашният полски външен министър каза, че ако съветските самолети прелетят над Полша, те ще бъдат свалени над територията на Полша.

Но това няма значение. Важното е, че войната започна и Полша стана жертва на политиката, която беше водила срещу Чехословакия. Това според известния пакт Молотов-Рибентроп, част от територията, включително Западна Украйна, трябваше да бъде дадена на Русия, като по този начин Русия, която тогава беше наречена СССР, си върна историческите земи. След победата във Великата отечествена война, както ние наричаме Втората световна война, всички тези територии в крайна сметка бяха записани като принадлежащи към Русия, към СССР.

Що се отнася до Полша, тя получи, очевидно като компенсация, земите, които първоначално са били немски. Източните части на Германия. Сега това са западните земи на Полша. Разбира се, Полша си върна достъпа до Балтийско море и Данциг. Което отново получи полското си име. Ето как се разви тази ситуация. През 1922 г., когато се създава СССР, болшевиките започват изграждането на СССР и създават Съветска Украйна, която никога преди това не е съществувала.
Тъкър: Точно така.

Владимир Путин: Сталин настоя тези републики да бъдат включени в състава на СССР като автономни образувания. По някаква необяснима причина Ленин, основателят на съветската държава, настоява те да имат право да се оттеглят от СССР. И отново, по някакви неизвестни причини, той прехвърли на тази новосъздадена Съветска република Украйна някои от земите, заедно с хората, живеещи там, въпреки че тези земи никога не са били наричани Украйна, и въпреки това те са били част от тази Съветска република Украйна.

Тези земи включваха Черноморския регион, който беше получен от Екатерина Велика и който нямаше никаква историческа връзка с Украйна. Дори да се върнем в далечната 1654 г., когато тези земи се връщат към Руската империя. Тази територия беше с размерите на 3-4 области на съвременна Украйна, без черноморски регион. Това беше напълно изключено.
Тъкър: През 1654г.

Владимир Путин: Точно така.
Тъкър: Просто, вие очевидно имате енциклопедични познания за този регион. Но защо през първите 22 години като президент не изказахте този аргумент, че Украйна не е истинска държава?

Владимир Путин: Съветският съюз получи голяма част от територията, която никога не му е принадлежала, включително Черноморския регион. В един момент, когато Русия ги получава като резултат от руско-турските войни, те са наречени Нова Русия или друга Русия. Но това няма значение. Важното е, че Ленин, основателят на съветската държава, създаде Украйна по този начин. В продължение на десетилетия Украинската съветска република се развива като част от СССР.

И по неизвестни причини отново болшевиките се занимаваха с украинизация. Това не беше само защото съветското ръководство беше съставено до голяма степен от хора с произход от Украйна. По-скоро това се обяснява с общата политика на коренизиране, провеждана от Съветския съюз. Същите неща се правеха и в други съветски републики. Това включваше насърчаване на националните езици и национални култури, което по принцип не е лошо. Така беше създадена Съветска Украйна.

След Втората световна война Украйна получава, в допълнение към земите, принадлежали на Полша преди войната, част от земите, които преди това са принадлежали на Унгария и Румъния. Така че на Румъния и Унгария бяха отнети част от земите им и дадени на Съветска Украйна, и те все още остават част от Украйна. Така че в този смисъл имаме всички основания да твърдим, че Украйна е изкуствена държава, създадена по волята на Сталин.
Тъкър: Вярвате ли, че Унгария има право да си върне земята от Украйна и че други нации имат право да се върнат към границите си от 1654 г.?

Владимир Путин: Не съм сигурен дали трябва да се върнат към границите си от 1654 г. Но като се има предвид времето на Сталин, така нареченият режим на Сталин, който, както мнозина твърдят, видя множество нарушения на човешките права и нарушения на правата на други държави. Може да се каже, че те биха могли да си поискат обратно тези свои земи, без да имат право на това. Поне е разбираемо.
Тъкър: Казахте ли на Виктор Орбан, че той може да получи част от Украйна?

Владимир Путин: Никога. Никога не съм му казвал. Нито един път. Дори не сме водили разговор по този въпрос. Но всъщност знам със сигурност, че унгарците, които живеят там, са искали да се върнат на историческата си земя. Освен това бих искал да споделя една много интересна история с вас.

Отклонявам се, това е лично. Някъде в началото на 80-те години отидох на пътешествие с кола от тогавашния Ленинград през Съветския съюз през Киев. Направи спирка в Киев и след това отиде в Западна Украйна. Отидох в град Береговой и там всички имена на градове и села бяха на руски и на езика, който не разбирах на унгарски, на руски и на унгарски. Не на украински, на руски и на унгарски. Карах през някакво село и имаше мъже, които седяха до къщите си и бяха облечени в черни костюми от три части и черни цилиндрични шапки.

Попитах, те някакви артисти ли са? Казаха ми, че не, те не са артисти, те са унгарци. Казах какво правят тук? Какво имаш предвид? Това е тяхната земя. Те живеят тук. Това беше по съветско време през 80-те години. Те запазиха унгарския език, унгарските имена и всичките си национални носии. Те са унгарци и се чувстват унгарци. И разбира се, когато сега има нарушение.
Тъкър: Какво е това и има много от това, въпреки че мисля, че много нации са разстроени от Трансилвания, както и вие очевидно знаете. Но много нации се чувстват разочаровани от преначертаните граници на войните от 20-ти век и войните отпреди хиляда години, тези, които споменахте. Но факт е, че вие ​​не направихте този случай публично до преди две години, февруари. И в случая, който направихте, който прочетох днес, вие обяснявате надълго и нашироко, че сте усетили физическа заплаха от Запада в НАТО, включително потенциална ядрена заплаха. И това те накара да се движиш. Това справедлива характеристика на казаното от вас ли е?

Владимир Путин: Разбирам, че моите дълги речи вероятно не попадат в жанра на интервюто. Затова те попитах в началото, сериозно ли ще говорим или шоу? Казахте сериозен разговор. Така че имайте търпение, моля. Стигаме до момента, в който е създадена Съветска Украйна. След това през 1991 г. Съветският съюз се разпадна и всичко, което Русия щедро беше дала на Украйна, беше завлечено от последната. Стигам до една много важна точка от днешния дневен ред.
Тъкър: Благодаря ти.

Владимир Путин: В крайна сметка разпадането на Съветския съюз беше фактически инициирано от руското ръководство. Не разбирам от какво се е ръководило тогавашното руско ръководство, но подозирам, че е имало няколко причини да смятаме, че всичко ще бъде наред. Първо, мисля, че тогавашното руско ръководство вярваше, че основите на отношенията между Русия и Украйна всъщност са общ език.

Повече от 90% от населението там говореше руски. Семейни връзки, всеки трети там е имал роднински или приятелски връзки. Обща култура. Обща история, накрая обща вяра, съжителство с една държава в продължение на векове и дълбоко взаимосвързани икономики. Всички те бяха толкова фундаментални. Всички тези елементи заедно правят нашите добри отношения неизбежни. Втората точка е много важна. Искам вие като американски гражданин и вашите зрители да чуете за това като. Бившето руско ръководство приемаше, че Съветският съюз е престанал да съществува и следователно вече няма никакви идеологически разделителни линии.

Русия дори се съгласи доброволно и проактивно с разпадането на Съветския съюз и вярваше, че това ще бъде разбрано от така наречения цивилизован Запад като покана за сътрудничество и асоцииране. Това очакваше Русия както от САЩ, така и от този така наречен колективен Запад като цяло. Имаше умни хора, включително в Германия, Егон Бар, основен политик от Социалдемократическата партия, който настояваше в личните си разговори със съветското ръководство на ръба на разпадането на Съветския съюз, че знаеха, че трябва да се създадат системи за сигурност в Европа.

Трябва да се помогне на обединена Германия, но трябва да се създаде нова система, която да включва Съединените щати, Канада, Русия и други страни от Централна Европа. Но НАТО няма нужда да се разширява. Това каза той. Ако НАТО се разшири, всичко ще бъде точно както по време на Студената война, само че по-близо до границите на Русия. Това е всичко. Той беше мъдър старец, но никой не го слушаше. Всъщност той се ядоса веднъж. Ако, каза той, не ме послушате, никога повече няма да стъпя в Москва. Всичко се случи точно както беше казал.
Тъкър: Разбира се, сбъдна се. И аз и вие сме споменавали това много пъти. Мисля, че е справедливо. И мнозина в Америка смятаха, че отношенията между Русия и Съединените щати ще бъдат наред с разпадането на Съветския съюз и края на Студената война, а се случи точно обратното. Но никога не обяснихте защо смятате, че това се е случило, освен че казахте, че Западът се страхува от силна Русия. Но ние имаме силен Китай, от който Западът не изглежда много да се страхува. Какво мислите за Русия, убедени политиците, че трябва да я свалят?

Владимир Путин: Западът се страхува от силен Китай повече, отколкото от силна Русия, защото Русия спечели 150 милиона души, а Китай има 1,5 милиарда население. И икономиката му расте главоломно или с 5% годишно. Преди беше дори повече, но това е достатъчно за Китай. Както веднъж каза Бисмарк, потенциалът е най-важен. Потенциалът на Китай е огромен. Това е най-голямата икономика в света днес по отношение на паритета на покупателната способност и размера на икономиката. Той вече изпреварва Съединените щати доста отдавна и расте с бързи темпове. Да не говорим кой от кого се страхува. Нека не разсъждаваме с такива термини.

И да влезем в това, че след 1991 г., когато Русия очакваше, че ще бъде добре дошла в братското семейство на цивилизованите народи, нищо подобно не се случи. Ти ни измами. Нямам предвид теб лично, когато казвам теб. Разбира се, че говоря за САЩ. Обещанието беше, че НАТО няма да се разширява на изток. Но това се случи пет пъти. Имаше пет вълни на разширяване. Толерирахме всичко това. Опитвахме се да ги убедим. Казвахме, моля, недейте. Сега сме буржоа като вас. Ние сме пазарна икономика и няма власт на комунистическата партия. Да преговаряме. Още повече, че и преди съм го казвал публично. Имаше момент, в който между нас започна да расте известен разрив. Преди това Елцин дойде в САЩ. Спомнете си, той говори в Конгреса и каза добрите думи: Бог да благослови Америка.

Всичко, което каза, бяха сигнали, пуснете ни. Спомнете си събитията в Югославия преди това, Елцин беше затрупан с хвалби. Още с началото на събитията в Югославия той надигна глас в подкрепа на сърбите. И нямаше как да не надигнем глас за сърбите в тяхна защита. Разбирам, че там текат сложни процеси. Да, но Русия нямаше как да не надигне глас в подкрепа на сърбите, защото сърбите също са особен и близък до нас народ, с православна култура и т.н.

Това е нация, която е страдала толкова много от поколения. Е, независимо. Важното е, че Елцин изрази своята подкрепа. Какво направиха САЩ? В нарушение на международното право и устава на ООН тя започна да бомбардира Белград. Съединените щати изведоха джина от бутилката. Освен това, когато Русия протестира и изрази недоволството си, какво се каза? Уставът на ООН и международното право са остарели. Сега всички се позовават на международното право, но тогава започнаха да говорят, че всичко е остаряло. Всичко трябваше да се промени.

Наистина, някои неща трябва да се променят, тъй като балансът на силите се промени. Вярно е, но не по този начин. Елцин веднага беше завлечен в калта, обвинен в алкохолизъм, че нищо не разбира, че нищо не знае. Той разбираше всичко, уверявам ви. Е, станах президент през 2000 г. Помислих си, добре, югославският въпрос приключи,но трябва да се опитаме да възстановим отношенията. Нека отворим отново вратата, през която Русия се опита да мине.

И още повече, че го казах публично, мога да повторя. На среща тук в Кремъл с отиващия си президент Бил Клинтън, точно тук в съседната стая, аз му казах, попитах го: Бил, мислиш ли, че ако Русия поиска да се присъедини към НАТО, мислиш ли, че това ще се случи?“

Изведнъж той каза: „Знаеш ли, интересно е. Мисля, че да.“ Но вечерта, когато се видяхме на вечеря, той каза: Знаеш ли, говорих с моя екип, не, сега не е възможно. Можеш да го попиташ. Мисля, че той ще гледа нашето интервю, той ще го потвърди. Нямаше да кажа нищо подобно, ако не се беше случило. Добре, добре, сега е невъзможно.
Тъкър: Беше ли искрен? Бихте ли се присъединили към НАТО?

Владимир Путин: Вижте, аз зададох въпроса възможно ли е или не? И отговорът, който получих беше не. Ако бях неискрен в желанието си да разбера каква е лидерската позиция….
Тъкър: Но ако беше казал „да“, щеше ли да се присъединиш към НАТО?

Владимир Путин: Ако беше казал „да“, процесът на сближаване щеше да започне и в крайна сметка можеше да се случи, ако бяхме видели искрено желание от страна на нашите партньори. Но това не се случи. Е, не означава не, добре, добре.
Тъкър: Защо мислиш, че е така? Само да стигна до мотива. Знам, явно си огорчен от това. Разбирам. Но защо мислите, че Западът ви отблъсна тогава? Защо враждебността? Защо краят на Студената война не поправи отношенията? Какво мотивира това от ваша гледна точка?

Владимир Путин: Вие казахте, че съм горчив от отговора. Не, не е горчивина. Това е просто констатация на факта. Ние не сме булка и младоженец, горчивина, негодувание, не става дума за такива неща при такива обстоятелства. Просто разбрахме, че не сме добре дошли там, това е всичко. Добре, добре. Но нека изградим отношения по друг начин. Да потърсим допирни точки другаде. Защо получихме такъв отрицателен отговор, трябва да попитате вашите лидери. Мога само да гадая защо, твърде голяма държава, със собствено мнение и т.н. И Съединените щати, видях как се решават проблемите в НАТО.

Сега ще ви дам друг пример за Украйна. Ръководството на САЩ упражнява натиск и всички членове на НАТО послушно гласуват. Дори нещо да не им харесва. Сега ще ви кажа какво се случи в това отношение с Украйна през 2008 г. Въпреки че се обсъжда, няма да ви открия тайна, за да кажете нещо ново. Въпреки това след това се опитваме да изградим отношенията в различни начини. Например събитията в Близкия изток, в Ирак, ние изграждахме отношенията със Съединените щати по много мек, разумен, предпазлив начин. Многократно повдигах въпроса, че Съединените щати не трябва да подкрепят сепаратизма или тероризма в Северен Кавказ? Но въпреки това продължават да го правят.

И политическа подкрепа, информационна подкрепа, финансова подкрепа, дори военна подкрепа дойде от Съединените щати и техните сателити за терористичните групи в Кавказ. Веднъж повдигнах този въпрос пред мой колега, също президент на САЩ. Той казва, че е невъзможно. имаш ли доказателство Казах да, бях подготвен за този разговор и му дадох това доказателство за мотив. Той го погледна и знаеш ли какво каза? Извинявам се, но така се случи.

Ще цитирам, казва той, „е, ще им набия задника“. Чакахме и чакахме някакъв отговор. Нямаше отговор. Казах на директора на ФСБ: Пишете на ЦРУ“. Какъв е резултатът от разговора с президента? Той писа веднъж, два пъти. И тогава получихме отговор. Имаме отговора в архива. ЦРУ отговори: Ние работим с опозицията в Русия. Вярваме, че това е правилното нещо и ще продължим да го правим.“ Просто е нелепо. Ми добре. Разбрахме, че е изключено.
Тъкър: Сили в опозиция срещу вас? Значи казвате, че ЦРУ се опитва да свали вашето правителство?

Владимир Путин: Разбира се, в конкретния случай имаха предвид сепаратистите, терористите, които воюваха с нас в Кавказ. На това му викат опозиция. Това е втората точка. Третият момент е много важен, това е моментът, когато в началото беше създадена системата за противоракетна отбрана на САЩ. Дълго време убеждавахме да не го правим в САЩ. Освен това, след като беше поканен от Bush Juniors, отец Буш старши да посети мястото му на брега на океана.

Имах много сериозен разговор с президента Буш и неговия екип. Предлагам Съединените щати, Русия и Европа да създадат съвместно системата за противоракетна отбрана, която според нас, ако бъде създадена, едностранно заплашва нашата сигурност. Въпреки факта, че САЩ официално заявиха, че се създават срещу ракетни заплахи от Иран. Това беше оправданието за разполагането на системата за противоракетна отбрана. Предложих да работим заедно: Русия, САЩ и Европа. Казаха, че е много интересно. Попитаха ме: „Ти сериозно ли?“ Казах „Абсолютно“.
Тъкър: Мога ли да попитам коя година беше това?

Владимир Путин: Не помня. Лесно е да разберете в интернет. Когато бях в САЩ по покана на Буш-старши. Още по-лесно е да се учиш от някого, за когото ще ти разкажа. Казаха ми, че е много интересно. Казах: „Само си представете, ако можем заедно да разрешим такова глобално стратегическо предизвикателство за сигурността. Светът ще се промени. Вероятно ще имаме спорове, вероятно икономически и дори политически. Но можем драстично да променим ситуацията в света.

“ Той казва „Да“ и пита „Ти сериозно ли? Казах „Разбира се“. — Трябва да помислим върху това. Казах: „Давай, моля“. Тогава министърът на отбраната Гейтс, бившият директор на ЦРУ и държавният секретар Райс влязоха тук в този кабинет, точно тук на тази маса. Те седнаха на тази маса. Аз, външният министър, руският министър на отбраната от тази страна. Те ми казаха, да, помислили сме за това. Ние сме съгласни. Казах, „Слава Богу, страхотно“. — Но с някои изключения.
Тъкър: И така, два пъти описахте президенти на САЩ, които вземат решения и след това са подкопани от техните ръководители на агенции. Така че звучи така, сякаш описвате система, която според вас не се управлява от хората, които са избрани.

Владимир Путин: Така е, така е. И тогава просто ни казаха да се разкараме. Няма да ви разказвам подробности, защото смятам, че е некоректно. Все пак това беше поверителен разговор, но предложението ни беше отхвърлено. това е факт Точно тогава казах: „Вижте, но тогава ще бъдем принудени да предприемем контрамерки. Ще създадем такива ударни системи, които със сигурност ще преодолеят системите за противоракетна отбрана. Отговорът беше:

„Ние не правим това срещу вас, а правиш каквото искаш. Ако приемем, че не е срещу нас, нито срещу Съединените щати. Казах „Добре“. Много добре. Така стана. И създадохме хиперзвукови системи с междуконтинентален обхват и продължаваме да ги развиваме. Сега ние изпреварваме всички – САЩ и другите страни по отношение на развитието на хиперзвукови ударни системи. И ние ги подобряваме всеки ден. Но не бяхме ние. Предложихме да тръгнем по обратния път и бяхме отблъснати. Сега за разширяването на НАТО на изток. Ами обещаха ни да няма НАТО на изток, нито сантиметър на изток, както ни казаха.

И тогава какво? Те казаха, добре, това не е записано на хартия, така че ще разширим. Така че имаше пет вълни на разширяване. Балтийските държави, цяла Източна Европа и т.н. И сега стигам до основното. Дойдоха в Украйна. В крайна сметка през 2008 г. на срещата на върха в Букурещ те обявиха, че вратите за присъединяване на Украйна и Грузия към НАТО са отворени. Сега за това как се вземат решения там. Германия, Франция изглежда бяха против, както и някои други европейски страни. Но след това, както се оказа по-късно, президентът Буш и той е толкова твърд човек, твърд политик, както ми казаха по-късно, той е упражнил натиск върху нас и ние трябваше да се съгласим. Това е нелепо. Това е като детска градина.

Къде са гаранциите? Коя детска градина е това? Що за хора са тези? Кои са те? Виждате ли, те бяха притиснати. Те се съгласяват. И после казват, че Украйна няма да е в НАТО. Знаеш ли, аз казвам, че не знам. Знам, че сте се съгласили през 2008 г. Защо няма да се съгласите в бъдеще? Добре, притиснаха ни тогава, казвам, защо утре не ви притиснат и пак ще се съгласите? Добре. Това е безсмислено. С кого има да говоря? Просто не разбирам.

Готови сме да говорим. Но с кого? Къде са гаранциите? Нито един. Така те започнаха да развиват територията на Украйна. Каквото има там? Казах ви предисторията, как се развива тази територия. Какви отношения? Те бяха с Русия. Там всеки втори-трети винаги е имал някакви връзки с Русия. И по време на изборите във вече независима суверенна Украйна, която получи своята независимост в резултат на обявяването на независимостта.

И между другото пише, че Украйна е неутрална държава. И през 2008 г. изведнъж вратите или портите към НАТО се отвориха за него. О хайде. Не така се разбрахме. Сега,всички президенти, дошли на власт в Украйна, разчитаха на електората с добро отношение към Русия по един или друг начин. Това е югоизточната част на Украйна. Това е голям брой хора. И беше много трудно да се убеди този електорат, който имаше положително отношение към Русия.

Виктор Янукович дойде на власт. И как, първия път, когато спечели, след президента Кучма организираха трети тур, който не е предвиден в Конституцията на Украйна. Това е държавен преврат. Само си представете, че някой в ​​Съединените щати не би харесал резултата….
Тъкър: През 2014 г.?

Владимир Путин: Не, това беше преди това. След президента Кучма изборите спечели Виктор Янукович. Противниците му обаче не признаха тази победа. САЩ подкрепиха опозицията и бе насрочен третият тур. Но какво е това? Това е преврат. САЩ го подкрепиха и победителят от третия тур дойде на власт. Представете си, ако в САЩ нещо не се хареса на някого и се организира трети тур на изборите, който не е предвиден в конституцията на САЩ.

Въпреки това, това беше направено в Украйна. Добре. Виктор Юшченко, който се смяташе за прозападен политик, дойде на власт, но добре, ние изградихме отношения и с него. Той дойде в Москва с посещения. Посетихме Киев. И аз го посетих, запознахме се в неформална обстановка. Щом е прозападен, така да бъде. добре е Оставете хората да си вършат работата. Ситуацията трябваше да се развие в самата независима Украйна в резултат на ръководството на Кучма. Нещата се влошиха и Виктор Янукович дойде на власт. Може би не беше най-добрият президент и политик, не знам.

Не искам да давам оценки. Повдигна се обаче въпросът за асоциирането с ЕС. Винаги сме били склонни към това. По желание. Но когато прочетохме договора за асоцииране, това се оказа проблем за нас, тъй като имахме зона за свободна търговия и отворени митнически граници с Украйна, която според това асоцииране трябваше да отвори границите си за Европа, което би довело до наводнение на нашия пазар. Но ние казахме, не, това няма да проработи.

Ще затворим границите си с Украйна, след това митническите граници, т.е. Янукович започна да пресмята колко Украйна ще спечели и колко ще загуби и каза на европейските си партньори, че имам нужда от повече време да помисля, преди да подпиша.

В момента, в който каза това, опозицията започна да предприема деструктивни стъпки, които бяха подкрепени от Запада. Всичко се сведе до Майдан и преврат в Украйна.
Тъкър: Значи той е търгувал повече с Русия, отколкото с ЕС? Украйна го направи.

Владимир Путин: Разбира се. Дори не е въпросът в обема на търговията, въпреки че в по-голямата си част е така. Това е въпросът за размера на сътрудничеството, на което се основаваше цялата украинска икономика. Размерът на сътрудничество между предприятията беше много близък още от времето на Съветския съюз. да Едно предприятие там произвеждаше компоненти за сглобяване както в Русия, така и в Украйна и обратно. Те бяха много близки връзки.

Извършен е държавен преврат. Въпреки че сега няма да се задълбочавам в подробности, тъй като намирам това за неуместно. САЩ ни казаха, успокойте Янукович и ние ще успокоим опозицията. Оставете ситуацията да се развие. В сценария на политическо споразумение. Казахме, добре, съгласихме се, нека го направим по този начин. Както искаха американците, Янукович не използва нито въоръжени сили, нито полиция. Въпреки това въоръжената опозиция извърши преврат в Киев. Какво трябва да значи това? Кой си мислиш че си? Исках да попитам тогавашното ръководство на САЩ.
Тъкър: С подкрепата на кого?

Владимир Путин: С подкрепата на ЦРУ, разбира се, организацията, към която искахте да се присъедините навремето, доколкото разбирам. Трябва да благодарим на Бог, че не те допуснаха. Въпреки че е сериозна организация, разбирам. Първият ми е V в смисъл, че съм служил в Първо главно управление, разузнавателната служба на Съветския съюз. Те винаги са били наши противници. Работата си е работа. Технически те направиха всичко както трябва.

Те постигнаха целта си да сменят правителството. Но от политическа гледна точка това беше колосална грешка. Със сигурност това беше грешка на политическото ръководство. Трябваше да видят в какво ще се развие. Така през 2008 г. вратите на НАТО бяха отворени за Украйна. През 2014 г. имаше преврат. Те започнаха да преследват онези, които не приеха преврата. И това наистина беше преврат. Те създадоха заплахата за Крим, който трябваше да вземем под наша защита. Те започнаха войната в Донбас през 2014 г. с използване на авиация и артилерия срещу цивилни.

Тогава започна всичко. Има видео как самолети атакуват Донецк отгоре. Те започнаха широкомащабна военна операция. После още един. Когато не успяха, започнаха да подготвят следващия. Всичко това на фона на военното развитие на тази територия и отварянето на вратите на НАТО. Как да не изразим загриженост за случващото се? От наша страна това би било виновна небрежност. Това щеше да бъде. Просто политическото ръководство на САЩ ни тласна към линията, която не можехме да преминем, защото това можеше да съсипе самата Русия.

Освен това не можехме да оставим нашите братя по вяра. Всъщност само част от руския народ в лицето на тази „военна машина“.
Тъкър: Това беше осем години преди началото на настоящия конфликт. И така, какво беше спусъкът за вас? Кой беше моментът, в който решихте, че трябва да направите това?

Владимир Путин: Първоначално превратът в Украйна провокира конфликта. Между другото, тогава се обединиха представителите на три европейски държави Германия, Полша и Франция, които бяха гаранти на подписаното споразумение между правителството на Янукович и опозицията. Подписаха го като поръчители. Въпреки това опозицията извърши преврат и всички тези страни се направиха, че не помнят, че са гаранти за мирното уреждане.

Просто го хвърлиха веднага в снега. И никой не си спомня това. Не знам дали САЩ знаеха нещо за споразумението между опозицията и властта и нейните трима гаранти, които вместо да върнат цялата тази ситуация в политическото поле, подкрепиха преврата. Въпреки че беше безсмислено, повярвайте ми, тъй като президентът Янукович се съгласи на всички условия, той беше готов да проведе предсрочни избори, които нямаше никакъв шанс да спечели, честно казано. Всички знаеха това. Тогава защо превратът? Защо жертвите? Защо заплашват Крим? Защо започва операция в Донбас?

Това не го разбирам. Точно това е грешната сметка. ЦРУ свърши работата си, за да завърши преврата. Мисля, че един от заместник държавните секретари каза, че те струват голяма сума пари. Почти 5 милиарда. Но политическата грешка беше колосална. Защо трябва да правят това? Всичко това можеше да стане законно, без жертви, без военни действия, без загубения Крим. Никога не бихме си помислили дори да си мръднем пръста, ако не бяха кървавите събития на Майдана. Защото ние се съгласихме с факта, че след разпадането на Съветския съюз нашите граници трябва да бъдат по границите на бившите съюзни републики.

Ние се съгласихме с това, но никога не сме се съгласявали с разширяването на НАТО и още повече, никога не сме се съгласявали Украйна да бъде в НАТО. Ние не се съгласихме на натовски бази там, без да е обсъждано с нас. В продължение на десетилетия продължавахме да молим, не правете това, не правете онова. И какво предизвика последните събития? Първо, сегашното украинско ръководство заяви, че няма да изпълнява Минските споразумения, които бяха подписани, както знаете, след събитията от 2014 г. в Минск, където беше изложен планът за мирно уреждане на Донбас.

Но не, сегашното украинско ръководство, министърът на външните работи, всички други официални лица и тогавашният президент казаха, че не им харесва нищо в Минските споразумения. С други думи, нямаше да го приложат. Преди година-година и половина бивши лидери на Германия и Франция казаха открито пред всички, че те наистина са подписали Минските споразумения, но никога не са имали намерение да ги изпълняват, просто ни водеха за носа.
Тъкър: Имаше ли с кого да говориш? Обадихте ли ни се президент и държавен секретар и казахте, ако продължите да милитаризирате Украйна със силите на НАТО, това ще стане, ние ще действаме.

Владимир Путин: Говорихме за това през цялото време. Обърнахме се към ръководството на Съединените щати и европейските страни незабавно да спрат това развитие. За изпълнение на Минските споразумения. Но честно казано, не знаех как ще направим това. Но бях готов да ги приложа. Тези споразумения бяха сложни за Украйна.

Те включват много елементи от независимостта на тези територии в Донбас. Вярно е. Въпреки това бях абсолютно уверен. И сега ти го казвам. Искрено вярвам, че ако успеем да убедим жителите на Донбас и трябва да работим усилено, за да ги убедим да се върнат към украинската държавност, тогава раните постепенно ще започнат да заздравяват. Но когато тази част от територията се реинтегрира в една обща социална среда, когато отново се изплащат пенсиите и социалните помощи, всички парчета постепенно ще си дойдат на мястото.

Не, никой не искаше това. Всички искаха да решат въпроса само с военна сила. Но не можехме да позволим това да се случи. И ситуацията стигна до там, че украинската страна обяви, не, ние няма да правим нищо. Те също започнаха подготовка за военни действия. Именно те започнаха войната през 2014 г. Нашата цел е да спрем тази война. И не ние започнахме тази война през 2022 г. Това е опит да я спрем.
Тъкър: Мислиш ли, че вече си го спрял? Искам да кажа, постигнахте ли целите си?

Владимир Путин: Не, все още не сме постигнали целите си, защото една от тях е денацификацията. Това означава забрана на всякакъв вид неонацистки движения. Това е един от проблемите, които обсъждахме по време на преговорния процес, който приключи в Истанбул в началото на тази година. И това не беше наша инициатива, защото специално от европейците ни казаха, че е необходимо да се създадат условия за окончателното подписване на документите.

Моите колеги във Франция, в Германия казаха: Как можете да си представите да подписват договор с опрян пистолет? Войските трябва да бъдат изтеглени от Киев. Казах, добре. Изтеглихме войските от Киев. Веднага щом изтеглихме войските си от Киев, нашите украински преговарящи незабавно хвърлиха в коша всички наши споразумения, постигнати в Истанбул, и се подготвиха за дългогодишна въоръжена конфронтация с помощта на Съединените щати и техните сателити в Европа. Така се разви ситуацията и така изглежда сега.
Тъкър: Извинете невежеството ми. Какво е денацификацията? Какво би означавало това?

Владимир Путин: Точно за това искам да говоря сега. Това е много важен въпрос. Денацификация. След като получи независимост, Украйна започна да търси, както казват някои западни анализатори, своята идентичност. Е, ако сте интуитивист, знаете ли. И не измисли нищо по-добро от това да изгради тази идентичност върху някои фалшиви герои, които са сътрудничили на Хитлер. Вече казах, че в началото на 19 век, когато се появиха теоретиците на независимостта и суверенитета на Украйна, те приемаха, че независима Украйна трябва да има много добри отношения с Русия.

Но поради историческото развитие тези територии са били част от Полско-Литовската общност. Полша, където украинците бяха преследвани и третирани доста брутално, както и обект на жестоко поведение. Имаше и опити за унищожаване на самоличността им. Всичко това остана в паметта на хората. Когато избухна Втората световна война, част от този крайно националистически елит си сътрудничи с Хитлер, вярвайки, че той ще им донесе свобода. Германските войски, дори войските на СС накараха сътрудниците на Хитлер да свършат най-мръсната работа по унищожаването на полското и еврейското население. Оттук и това брутално клане на полското и еврейското население, както и на руското население.

Това се ръководеше от лица, които са добре известни, Бандера, Шухевич. Именно тези хора бяха направени национални герои. Това е проблемът. И постоянно ни се казва, че национализъм и неонацизъм има и в други страни. Да, разсад са, но ги изкореняваме. И други държави се борят срещу тях. Но Украйна не е така. Тези хора са превърнати в национални герои в Украйна. На тези хора са издигнати паметници. Те са показани на знамена. Имената им се извикват от тълпи, които ходят с факли, както беше в нацистка Германия. Това бяха хора, които унищожаваха поляци, евреи и руснаци.

Необходимо е да се спре тази практика и да се предотврати разпространението на тази концепция. Казвам, че украинците са част от единния руски народ. Казват, не, ние сме отделен народ. Добре, добре. Щом се смятат за отделен народ, имат право на това. Но не на основата на нацизма, нацистката идеология.
Тъкър: Бихте ли били доволни от територията, която имате сега?

Владимир Путин: Завършвам с отговора на въпроса. Току що зададохте въпроса за неонацизма и денацификацията. Президентът на Украйна посети Канада. Историята е известна, но се премълчава в западните страни. Канадският парламент представи човека, който, както каза председателят на парламента, се е бил срещу руснаците по време на Втората световна война. Ами кой е воювал срещу руснаците през Втората световна война.

Хитлер и неговите съучастници. И се оказа, че този човек е служил в войските на SS, той лично е убивал руснаци, поляци и евреи. Американските войски се състоеха от украински националисти, които вършеха тази мръсна работа. Президентът на Украйна се изправи заедно с целия парламент на Канада и аплодира този човек. Как може да се измисли това? Самият президент на Украйна, между другото, е евреин по националност.
Тъкър: Всъщност въпросът ми е какво правите по въпроса? Имам предвид, че Хитлер е мъртъв от 80 години. Нацистка Германия вече не съществува. И така, вярно. И така мисля, че това, което казвате, е, че искате да унищожите или поне да контролирате украинския национализъм. Но как? Как правиш това?

Владимир Путин: Чуйте ме. Въпросът ви е много тънък и мога да ви кажа какво мисля. Не се обиждайте.
Тъкър: Разбира се.

Владимир Путин: Този въпрос изглежда тънък. То е.
Тъкър: Доста досадно.

Владимир Путин: Вие казвате, че Хитлер е мъртъв от толкова години, 80 години. Но примерът му продължава да живее. Хората, които унищожават евреите, руснаците или поляците са живи. И президентът, настоящият президент на днешна Украйна, го аплодира в канадския парламент, аплодира. Можем ли да кажем, че напълно сме изкоренили тази идеология? Ако това, което виждаме, се случва днес, това е денацификацията според нашето разбиране. Трябва да се отървем от тези хора, които поддържат тази концепция и подкрепят тази практика и се опитват да я запазят. Това е денацификацията. Това имаме предвид.
Тъкър: Точно така. Въпросът ми беше по-конкретен. Това, разбира се, не беше защита на нацистите, нови или други. Това беше практически въпрос. Вие не контролирате цялата държава. Вие не контролирате Киев. Изглежда, че не искаш. И така, как ще премахнете култура или идеология или чувства или възглед за историята в страна, която не контролирате. Какво правите по въпроса?

Владимир Путин: Знаете ли, колкото и да ви е странно по време на преговорите в Истанбул, ние се разбрахме, че имаме всичко в писмен вид. Неонацизмът няма да се култивира в Украйна, включително че ще бъде забранен на законодателно ниво. Г-н Карлсън, разбрахме се за това. Това, оказва се, може да стане по време на преговорния процес. И няма нищо унизително за Украйна като модерна цивилизована държава. Има ли държава, на която е позволено да насърчава нацизма? Не е, нали? О, това е.
Тъкър: Ще има ли разговори? А защо не е имало разговори за разрешаване на конфликта в Украйна? Мирни преговори.

Владимир Путин: Достигнаха много високо ниво на съгласуване на позициите в един сложен процес, но все пак бяха почти финализирани. Но след като изтеглихме нашите войски от Киев, както вече казах, другата страна отхвърли всички тези споразумения и се подчини на инструкциите на западните държави, европейските страни и Съединените щати да се бори с Русия до горчивия край. Нещо повече, президентът на Украйна законодателно забрани преговорите с Русия. Подписва указ, с който забранява на всеки да преговаря с Русия. Но как ще преговаряме, ако той е забранил на себе си и на всички това? Знаем, че той предлага някакви идеи за това споразумение, но за да се споразумеем за нещо, трябва да имаме диалог. Не е ли така?
Тъкър: Добре, но вие няма да говорите с украинския президент. Щеше да говориш с американския президент. Кога за последен път разговаряхте с Джо Байдън?

Владимир Путин: Ами не мога да си спомня кога съм говорил с него. Не си спомням. Можем да го погледнем.
Тъкър: Не помниш ли?

Владимир Путин: Не.
Тъкър: Защо? Трябва ли да помня всичко? Имам свои неща за вършене. Имаме вътрешни политически дела.
Тъкър: Е, той финансира войната, която водите, така че мисля, че това ще бъде запомнящо се.

Владимир Путин: Ами да, той финансира, но аз съм говорил с него преди специалната военна операция, разбира се. И тогава му казах, между другото, няма да навлизам в подробности, никога не го правя. Но тогава му казах, че смятам, че правите огромна грешка от исторически мащаби, като подкрепяте всичко, което се случва там, в Украйна, като отблъсквате Русия. Казах му, казах му многократно, между другото, мисля, че ще бъде правилно, ако спра до тук.
Тъкър: Какво каза той?

Владимир Путин: Попитайте го, моля, така ви е по-лесно. Вие сте гражданин на Съединените щати. Иди и го попитай. Не е редно да коментирам разговора ни.
Тъкър: Но ти не си говорил с него от преди февруари 2022 г.

Владимир Путин: Не, не сме говорили. Все пак се поддържат определени контакти. Говорейки за това. Спомняте ли си какво ви казах за моето предложение да работим заедно по система за противоракетна отбрана?
Тъкър: Да.

Владимир Путин: Можете да попитате всички. Всички те са живи и здрави. Слава Богу. Бившият президент. Кондолиза е жива и здрава. И мисля, че г-н Гейтс и настоящият директор на разузнавателната агенция, г-н Бърнс, тогавашният посланик в Русия, по мое мнение, са много успешни, посланико. Всички те бяха свидетели на тези разговори. Попитай ги. И тук е така. Ако ви интересува какво ми отговори г-н президент Байдън, попитайте го. Във всеки случай говоря с него за това.
Тъкър: Определено се интересувам. Но отвън изглежда, че това може да се прехвърли или да се развие в нещо, което да вкара целия свят в конфликт и може, хм, да инициира някакво ядрено изстрелване. И така, защо просто не се обадите на Байдън и не кажете, нека да решим това.

Владимир Путин: Какво има да се работи? Много е просто. Пак казвам, имаме контакти чрез различни агенции. Ще ви кажа какво казваме по този въпрос и какво предаваме на ръководството на САЩ. Ако наистина искате да спрете да се биете, трябва да спрете да доставяте оръжия. Ще свърши до няколко седмици. Това е. И тогава можем да се договорим за някои условия, преди да направите това, спрете. Какво по-лесно? Защо да му звъня? За какво да говоря с него? Или да го моля за какво?
Тъкър: И какви съобщения получаваш?

Владимир Путин: Щяхте да доставите такова и такова оръжие на Украйна. О, страх ме е, страх ме е. моля те недей Какво има да говорим?
Тъкър: Смятате ли, че НАТО се притеснява това да не се превърне в глобална война или ядрен конфликт?

Владимир Путин: Поне за това говорят. И се опитват да сплашат собственото си население с въображаема руска заплаха. Това е очевиден факт. И мислещите хора, не филистерите, а мислещите хора, анализаторите, тези, които се занимават с реална политика, просто умните хора, прекрасно разбират, че това е фалшификат. Те се опитват да подхранват руската заплаха.
Тъкър: Мисля, че заплахата, която имате предвид, е руска инвазия в Полша. Латвия. Експанзионистично поведение. Можете ли да си представите сценарий, при който да изпратите руски войски в Полша?

Владимир Путин: Само в един случай, ако Полша нападне Русия. Защо? Защото нямаме интерес към Полша, Латвия или където и да било другаде. Защо да правим това? Ние просто нямаме интерес. Това е просто заплашване.
Тъкър: Добре, аргументът, знам, че знаете това е, че той нахлу в Украйна. Той има териториални цели в целия континент. И вие недвусмислено казвате, че не.

Владимир Путин: Абсолютно е изключено. Просто не е нужно да сте някакъв вид анализатор. Противоречи на здравия разум да се въвличаме в някаква глобална война и глобалната война ще доведе цялото човечество до ръба на унищожението. Очевидно е. Със сигурност има средства за възпиране. През цялото време плашеха всички с нас. Утре Русия ще използва тактическо ядрено оръжие. Утре Русия ще използва това. Не, вдругиден. Какво от това? За да измъкнат допълнителни пари от американските данъкоплатци и европейските данъкоплатци в конфронтацията с Русия на украинския театър на военните действия. Но целта е Русия да бъде отслабена максимално.
Тъкър: Един от нашите старши сенатори на Съединените щати от щата Ню Йорк, Чък Шумър, каза вчера, според мен, че трябва да продължим да финансираме усилията в Украйна, или гражданите на американски войници може да се окажат воюващи там. Как оценявате това?

Владимир Путин: Това е провокация, при това евтина провокация. Не разбирам защо американски войници трябва да се бият в Украйна. Те са наемници от САЩ. Най-големият брой наемници идва от Полша, с наемници от Съединените щати на второ място и наемници от Грузия на трето място. Е, ако някой има желание да изпрати редовни войски, това със сигурност ще доведе човечеството до ръба на много сериозен глобален конфликт.

Това е очевидно. Нуждаят ли се САЩ от това? За какво? На хиляди километри от вашата национална територия. Нямате ли нещо по-добро за правене? Имате проблеми на границата. Проблеми с миграцията, проблеми с държавния дълг. Повече от 33 трилиона долара. Нямаш какво по-добро да правиш. Така че трябва да се биете в Украйна. Не е ли по-добре да преговаряме с Русия? Сключете споразумение. Вече разбирайки ситуацията, която се развива днес, осъзнавайки, че Русия ще се бори за своите интереси докрай. И осъзнавайки това всъщност е връщане към здравия разум, да започнем да уважаваме страната си и нейните интереси и да търсим определени решения. Струва ми се, че това е много по-умно и по-рационално.
Тъкър: Кой взриви Северен поток?

Владимир Путин: Вие със сигурност.
Тъкър: Бях зает този ден. Не съм взривил Северен поток. Благодаря ви все пак.

Владимир Путин: Вие лично може да имате алиби, но ЦРУ няма такова алиби.
Тъкър: Имахте ли доказателства, че НАТО или ЦРУ са го направили?

Владимир Путин: Знаете, няма да навлизам в подробности, но хората винаги казват в такива случаи, търсете някой, който се интересува. Но в този случай не трябва да търсим само някой, който има интерес, но и някой, който има възможности, защото може да има много заинтересовани, но не всички са способни да потънат на дъното на Балтийско море и да носят от тази експлозия. Тези два компонента трябва да бъдат свързани. Кой има интерес и кой може да го направи?
Тъкър: Но аз съм объркан. Искам да кажа, че това е най-големият акт на индустриален тероризъм някога и това е най-голямата емисия на CO2 в историята. Добре, така че, ако имахте доказателства и предполагаемо, че вашите служби за сигурност или услугите на Intel, бихте искали, че НАТО, САЩ, ЦРУ, Западът са направили това, защо не го представите и не спечелите пропагандна победа?

Владимир Путин: Във войната на пропагандата е много трудно да се победят Съединените щати, защото Съединените щати контролират всички световни медии и много европейски медии. Крайният бенефициент на най-големите европейски медии са американските финансови институции. Не знаеш ли това? Така че е възможно да се включите в тази работа, но това е непосилно скъпо, така да се каже. Можем просто да насочим светлината на прожекторите към нашите източници на информация и няма да постигнем резултати. На цял свят е ясно какво се случи тогава. Дори американски анализатори говорят директно за това. Вярно е.
Тъкър: Да, но ето един въпрос, на който може да отговорите. Вие сте работили в Германия известно време. Германците явно знаят, че партньорът им от НАТО е направил това, но те. И това нанесе големи щети на икономиката им. Може никога да не се възстанови. Защо мълчат за това? Това е много объркващо за мен. Защо германците не кажат нещо по въпроса?

Владимир Путин: Това също ме обърква, но днешното германско ръководство се ръководи от интересите на колективния Запад, а не от своите национални интереси. Иначе е трудно да се обясни логиката на тяхното действие или бездействие. Все пак не става дума само за „Северен поток 1“, който гръмна и се повреди „Северен поток 2“, но едната тръба е здрава и по нея може да се доставя газ за Европа. Но Германия не го отваря.

Готови сме. Моля те. Има друг маршрут през Полша, наречен Yamal Europe, който също позволява голям поток. Полша го затвори, но Полша кълве от германската ръка. Тя получава пари от паневропейските фондове, а Германия е основният донор на тези паневропейски фондове. Германия захранва до известна степен Полша и те затварят пътя си към Германия. Защо? Не разбирам Украйна, на която германците доставят оръжие и дават пари.

Германия е вторият спонсор на САЩ по финансова помощ за Украйна. Има два маршрута за газ през Украйна. Просто затвориха едно трасе. Украинците. Отворете втория маршрут. И моля, вземете газ от Русия. Не го отварят. Защо германците не кажат, вижте, момчета, ние ви даваме пари и оръжие. Отворете вентила. Моля, пуснете газа от Русия да минава за нас. Ние купуваме втечнен газ на прекомерни цени в Европа, което свежда нивото на нашата конкурентоспособност и икономика като цяло до нула. Значи искаш да ти дадем пари?

Нека имаме достойното съществуване, за да печелим пари за нашата икономика, защото това е мястото, откъдето идват парите, които ви даваме. Те отказват да го направят. Защо? Попитай ги. Така е в главите им. Това са крайно некомпетентни хора.
Тъкър: Е, може би светът се разделя на две полукълба. Едната с евтина енергия, другата без. И искам да ви попитам, че ако сега сме многополюсен свят, очевидно е така. Можете ли да опишете блоковете от съюзи? Кой е от всяка страна. Мислиш ли?

Владимир Путин: Слушайте, вие казахте, че светът се разделя на две полукълба. Човешкият мозък е разделен на две полукълба. Поне един отговаря за един вид дейности. Другият е повече за творчеството и т.н. Но все пак е една и съща глава. Светът трябва да бъде едно цяло. Сигурността трябва да бъде споделена, а не предназначена за златния милиард. Това е единственият сценарий, при който светът може да бъде стабилен, устойчив и предвидим. Дотогава, докато главата е разделена на две, това е болест, сериозно неблагоприятно състояние. Това е период на тежка болест, през който светът преминава сега. Но смятам, че благодарение на честната журналистика тази работа е сродна с работата на лекарите. Това по някакъв начин може да се поправи.
Тъкър: Добре, нека да дадем само един пример. Щатският долар, който един вид обедини света, по много начини, може би не във ваша полза, но със сигурност в наша полза. Това ще изчезне ли като резервна валута, com е общоприетата валута? Как според вас санкциите промениха мястото на долара в света?

Владимир Путин: Знаете, използването на долара като инструмент за външнополитическа борба е една от най-големите стратегически грешки, допуснати от политическото ръководство на САЩ. Доларът е крайъгълният камък на мощта на Съединените щати. Мисля, че всички много добре разбират, че колкото и долари да бъдат отпечатани, те бързо се разпръскват по целия свят. Инфлацията в САЩ е минимална.

Това е около 3 или 3,4%, което според мен е напълно приемливо за САЩ. Но те няма да спрат да печатат. Какво ни казва дългът от 33 трилиона долара? Става въпрос за емисиите. Въпреки това, това е основното оръжие, използвано от Съединените щати, за да запазят властта си по света. Веднага след като политическото ръководство реши да използва американския долар като инструмент за политическа борба, беше нанесен удар на тази американска сила. Не бих искал да използвам силен език, но това е глупаво нещо и сериозна грешка. Вижте какво става по света.

Дори съюзниците на Съединените щати сега намаляват резервите си в долари. Виждайки това, всеки започва да търси начини да се защити. Но фактът, че Съединените щати прилагат рестриктивни мерки към определени страни, като поставяне на ограничения върху транзакции, замразяване на активи и т.н., предизвиква сериозна загриженост и изпраща сигнал към целия свят. Какво имахме тук? До 2022 г. около 80% от руските външнотърговски сделки се извършват в щатски долари и евро. Щатски долари представляват приблизително 50% от нашите транзакции с трети страни.

Е, в момента тя е намаляла до 13%. Не ние забранихме използването на щатския долар. Нямахме такова намерение. Решението на Съединените щати беше да ограничат нашите транзакции в щатски долари. Мисля, че това е пълна глупост от гледна точка на интересите на самите Съединени щати и техните данъкоплатци, тъй като вреди на икономиката на САЩ, подкопава силата на Съединените щати по света. Между другото, нашите транзакции в юани представляват около 3%. Днес 34% от нашите транзакции се извършват в рубли и горе-долу толкова. Малко над 34% в юани. Защо Съединените щати направиха това? Единственото ми предположение е самонадеяността.

Вероятно са смятали, че ще доведе до пълен колапс, но нищо не се е срутило. Освен това други страни, включително производителите на петрол, обмислят и вече приемат плащания за петрол в юани. Вие изобщо осъзнавате ли какво се случва или не? Някой в ​​САЩ осъзнава ли това. Какво правиш? Отрязвате се. Всички експерти казват това. Попитайте всеки интелигентен и мислещ човек в САЩ какво означава доларът за САЩ. Но вие го убивате със собствените си ръце.
Тъкър: Мисля, че е така. Мисля, че това е справедлива оценка. Въпросът е какво следва? И може би разменяте една колониална сила за друга, много по-малко сантиментална и прощаваща колониална сила. Искам да кажа, или БРИК, например, е в опасност да бъде напълно доминиран от китайците, китайската икономика? По начин, който не е добър за техния суверенитет. Тревожиш ли се за това?

Владимир Путин: Ами и преди сме чували тези буги истории. Това е бугименска история. Съседи сме с Китай. Не можете да избирате съседи, както не можете да избирате близки роднини. С тях делим граница от 1000 км. Това е номер едно. Второ, имаме вековна история на съвместно съществуване. Свикнали сме. Трето, външнополитическата философия на Китай не е агресивна. Идеята му е винаги да се търси компромис. И можем да видим това.

И това е следващата точка, както следва. Винаги ни разказват една и съща бугиманска история. И тук отново минава в евфемистична форма. Но това все още е същата история за буги. Сътрудничеството с Китай продължава да се увеличава, темпото, с което сътрудничеството на Китай с Европа нараства, е по-високо и по-голямо от това на растежа на китайско-руското сътрудничество. Ако питате европейците, не се ли страхуват, че може да се страхуват? Не знам.

Но те все още се опитват да получат достъп до китайския пазар на всяка цена, особено сега, когато са изправени пред икономически проблеми. Китайските фирми също проучват европейския пазар. Китайските фирми имат ли малко присъствие в Съединените щати? да Политическите решения са такива, че се опитват да ограничат сътрудничеството с Китай. Във ваша собствена вреда е, г-н Тъкър, че ограничавате сътрудничеството с Китай. Вие се наранявате.

Това е деликатен въпрос и няма безпроблемни решения, точно както е с долара. Така че преди да се въведат каквито и да е нелегитимни санкции, нелегитимни от гледна точка на устава на Обединените нации, трябва много внимателно да се помисли за вземащите решения. Това изглежда е проблем.
Тъкър: Вие казахте преди малко, че светът би бил много по-добър, ако не беше разбит на конкуриращи се съюзи, ако имаше глобално сътрудничество. Една от причините да го нямате е, че настоящата американска администрация е твърдо настроена срещу вас. Смятате ли, че ако имаше нова администрация след Джо Байдън, ще можете да възстановите комуникацията с правителството на САЩ? Или няма значение кой е президентът?

Владимир Путин: Аз ще ви кажа. Но нека довърша предишната мисъл. Ние, заедно с моя колега и приятел президентът XI Jinping, си поставихме за цел да достигнат 200 милиарда долара взаимна търговия с Китай тази година. Ние надхвърлихме това ниво. По наши данни двустранният ни стокообмен с Китай вече възлиза на 230 милиарда. А китайската статистика казва, че е 240 милиарда долара. Още нещо важно. Нашата търговия е добре балансирана, взаимно допълваща се във високите технологии, енергетиката, научните изследвания и развитието.

Много е балансиран. Що се отнася до БРИК, където Русия пое председателството тази година, страните от БРИК като цяло се развиват много бързо. Вижте, ако паметта не ме лъже, през 1992 г. делът на страните от Г-7 в световната икономика възлизаше на 47%, докато през 2022 г. беше намалял, мисля, малко над 30%. Страните от БРИК представляват само 16% през 1992 г., но сега техният дял е по-голям от този на Г-7. Няма нищо общо със събитията в Украйна. Това се дължи на тенденциите на глобалното развитие и световната икономика, както споменах току-що. И това е неизбежно. Това ще продължи да се случва. То е като лъчите на слънцето. Не можете да попречите на слънцето да изгрее.

Трябва да се адаптираш към него. Как се адаптират Съединените щати с помощта на силови санкции, натиск, бомбардировки и използване на въоръжени сили? Тук става дума за самонадеяност. Вашата политическа върхушка не разбира, че светът се променя при обективни обстоятелства. И за да запазите нивото си, дори ако някой се стреми, извинете ме до нивото на господство. Трябва да вземате правилните решения компетентно и навреме. Такива брутални действия, включително по отношение на Русия и да речем други страни, са контрапродуктивни. Това е очевиден факт. Вече стана ясно. Току-що ме попита дали идва друг лидер и променя нещо? Не става въпрос за лидера. Не става въпрос за личността на конкретен човек.

Имах много добри отношения с Буш да кажем. Знам, че в САЩ го представяха като някакво селско момче, което не разбира много. Уверявам ви, че това не е така. Мисля, че направи много грешки и по отношение на Русия. Казах ви за 2008 г. и решението в Букурещ да отвори вратите на НАТО за Украйна и т.н. Това се случи по време на неговото президентство. Той всъщност упражни натиск върху европейците. Но като цяло на лично човешко ниво имах много добри отношения с него. Той не беше по-лош от всеки друг американски, руски или европейски политик. Уверявам ви, че той разбираше какво прави толкова добре, колкото и другите. Имах такива лични отношения и с Тръмп.

Не става въпрос за личността на лидера. Става въпрос за начина на мислене на елита, сделката на лидера. Ако идеята за господство на всяка цена, основано и на силови действия, доминира в американското общество, нищо няма да се промени. Само ще става по-лошо. Но ако накрая,човек стига до съзнанието, че светът се променя поради обективните обстоятелства и че трябва да можете да се адаптирате към тях навреме, използвайки предимствата, които САЩ все още имат днес, тогава може би нещо може да се промени.

Вижте, китайската икономика се превърна в първата икономика в света по паритет на покупателната способност по отношение на обема. Отдавна приключи със САЩ. На второ място са САЩ, след това с 1,5 милиарда души, а след това Япония с Русия на пето място. Русия беше първата икономика в Европа миналата година, въпреки всички санкции и ограничения. Нормално ли е от ваша гледна точка санкциите, ограниченията и възможността за плащания в долари да бъдат отрязани от санкциите на услугите на Swift срещу техните кораби, превозващи петрол?

Санкции срещу самолети. Санкции във всичко, навсякъде. Най-много санкции в света, които се прилагат, се прилагат срещу Русия. И ние станахме първата икономика в Европа през това време. Инструментите, които САЩ използват, не работят. Е, човек трябва да мисли какво да прави. Ако това осъзнаване стигне до управляващите елити, тогава да, тогава първият човек на държавата ще действа в очакване на това какво очакват от него избирателите и хората, които вземат решения на различни нива. Тогава може би нещо ще се промени.
Тъкър: Но вие описвате две различни системи. Казвате, че лидерът действа в интерес на избирателите, но също така казвате, че тези решения не се вземат от лидера, те се вземат от управляващите класи. Ти управляваш тази страна толкова дълго, познаваш всички тези американски президенти. Какви са тези центрове на властта в Съединените щати? мислиш ли? Например кой всъщност взема решенията?

Владимир Путин: Не знам. Америка е сложна държава. Консервативна от една страна, бързо променяща се от друга. Не ни е лесно да подредим всичко. Кой взема решенията на изборите? Възможно ли е да се разбере това, когато всяка държава има собствено законодателство? Всяка държава се регулира сама. Някой може да бъде изключен от избори на държавно ниво. Това е двустепенна избирателна система.

Много ни е трудно да го разберем. Второ, има две доминиращи партии: Републиканците и Демократите. И вътре в тази партийна система центровете, които вземат решения, подготвят решенията. Тогава вижте защо, според мен, след разпадането на Съветския съюз срещу Русия се проведе такава погрешна, груба, напълно неоправдана политика на натиск. Все пак това е политика на натиск. Разширяване на НАТО, подкрепа за сепаратистите в Кавказ. Създаване на система за противоракетна отбрана. Всичко това са елементи на натиск. Натиск, натиск, натиск.

Тогава дърпането на Украйна в НАТО е свързано с натиск, натиск и отново натиск. Защо? Мисля, че наред с други неща, защото бяха създадени прекомерни производствени мощности. По време на конфронтацията със Съветския съюз. Имаше създадени много центрове и специалисти по Съветския съюз, които не можеха да правят нищо друго. Те убедиха политическото ръководство, че е необходимо да продължим да кълчем Русия, да се опитаме да я раздробим, да създадем на тази територия няколко квазидържавни образувания и да ги подчиним в разделена форма, за да използваме общия им потенциал за бъдеща борба с Китай.

Това е грешка, включително и прекомерният потенциал на тези, които работиха за конфронтацията със Съветския съюз. Необходимо е да се отървете от това. Трябва да има нови, свежи сили, хора, които гледат в бъдещето и разбират какво се случва по света. Вижте как се развива Индонезия. 600 милиона души. Къде можем да избягаме от това? Никъде. Просто трябва да приемем, че Индонезия ще влезе. Вече е в клуба на водещите световни икономики. Без значение кой го харесва или не.

Да, ние разбираме и сме наясно, че в Съединените щати, въпреки всички икономически проблеми, ситуацията все още е нормална с приличен растеж на икономиката. БВП расте с 2,5%, ако не се лъжа. Но ако искаме да гарантираме бъдещето, тогава трябва да променим подхода си към това, което се променя. Както вече казах, светът ще се промени независимо от това как ще свършат събитията в Украйна. Светът се променя и самите Съединени щати. Експертите пишат, че САЩ все пак постепенно променят позицията си в света. Това го пишат вашите експерти.

Просто ги прочетох. Единственият въпрос е как ще стане това. Болезнено и бързо или нежно и постепенно. И това го пишат хора, които не са антиамерикански настроени. Те просто следват световните тенденции на развитие. Това е. И за да ги оценим и променим политиките, имаме нужда от хора, които мислят,гледа напред, може да анализира и препоръчва определени решения на ниво политически лидери.
Тъкър: Просто трябва да ви попитам, вие ясно казахте, че разширяването на НАТО на изток е нарушение на обещанието, което всички вие сте дали през 1990 г. Това е заплаха за вашата страна. Точно преди да изпратите войски в Украйна, вицепрезидентът на Съединените щати отиде на Мюнхенската конференция по сигурността и насърчи президента на Украйна да се присъедини към НАТО. Смятате ли, че това беше опит да ви провокират към военни действия?

Владимир Путин: Още веднъж повтарям, ние многократно, многократно сме предлагали да се търси решение на проблемите, възникнали в Украйна след държавния преврат през 2014 г., с мирни средства. Но никой не ни слуша. Освен това украинските лидери, които бяха под пълния контрол на САЩ, внезапно заявиха, че няма да спазват Минските споразумения. Те не харесваха всичко там и продължиха военната си дейност на тази територия.

И паралелно тази територия се експлоатираше от военните структури на НАТО под прикритието на различни центрове за подготовка и преквалификация на кадри. Те по същество започнаха да създават бази там. Това е всичко. Украйна обяви, че руснаците са нетитулярна националност, докато приема закони, които ограничават правата на нетитулярните националности в Украйна. Украйна, след като получи всички югоизточни територии като подарък от руския народ, изведнъж обяви, че руснаците са нетитулярна националност на тази територия. това нормално ли е Всичко това заедно доведе до решението за прекратяване на войната. Този неонацист започна в Украйна през 2014 г.
Тъкър: Смятате ли, че Зеленски има свободата да преговаря за уреждане на този конфликт?

Владимир Путин: Не знам подробности. Разбира се, трудно ми е да преценя, но вярвам, че е така. Във всеки случай имаше. Баща му се бори срещу нацистите по време на Втората световна война. Веднъж говорих с него за това. Казах, Владимир, какво правиш? Защо днес подкрепяте неонацистите в Украйна, докато баща ви се е борил срещу фашизма? Бил е фронтовик. Няма да ви казвам какво ми отговори. Това е отделна тема и смятам, че е некоректно да го правя.

Но що се отнася до свободата на избора. Защо не? Той дойде на власт с очакванията на украинския народ, че ще поведе Украйна към мир. Той говори за това. Благодарение на това той спечели изборите с огромно мнозинство. Но след като дойде на власт, според мен той осъзна две неща. Първо, по-добре е да не се сблъсквате с неонацисти и националисти, защото те са агресивни и много активни. От тях можете да очаквате всичко.

И второ, воденият от САЩ Запад ги подкрепя и винаги ще подкрепя онези, които са враждебни с Русия. Той е полезен и безопасен. Така той зае съответната позиция, въпреки че обеща на народа си да прекрати войната в Украйна. Измами избирателите си.
Тъкър: Но смятате ли, че в този момент, считано от февруари 2024 г., той има свободата и свободата да говори директно с вас или вашето правителство за прекратяване на това, което очевидно не помага на неговата страна или света. Може ли да го направи, мислиш ли?

Владимир Путин: Защо не? Смята се за държавен глава. Той спечели изборите. Въпреки че ние вярваме в Русия, че държавният преврат е основният източник на сила за всичко, което се случи след 2014 г. И в този смисъл дори днес правителството е погрешно. Но той се смята за президент и е признат от САЩ, цяла Европа и на практика останалия свят в такова качество. Защо не? Той може. Преговаряхме с Украйна в Истанбул. Ние се съгласихме.

Той беше наясно с това. Освен това лидерът на групата за преговори, г-н Арахамия, предполагам, че неговото фамилно име, все още оглавява фракцията на управляващата партия, партията на президента в Радата. Той все още ръководи президентската фракция в Рада, парламента на страната. Той все още седи там. Той дори сложи предварителния си подпис върху документа. Аз ти казвам.

Но след това той публично заяви пред целия свят, ние бяхме готови да подпишем този документ, но г-н Джонсън, тогавашният министър-председател, дойде и ни разубеди да правим това, като каза, че е по-добре да се бием с Русия. Щяха да дадат всичко необходимо, за да върнем загубеното по време на сблъсъците с Русия. И ние се съгласихме с това предложение. Вижте, изявлението му е публикувано. Каза го публично. Могат ли да се върнат към това или не?

Въпросът е искат ли го или не? По-нататък президентът на Украйна издаде указ, с който забрани преговорите с нас. Нека отмени този указ. И това е. Наистина никога не сме отказвали преговори. Чуваме през цялото време, готова ли е Русия? да Не сме отказвали. Именно те отказаха публично. Ами нека си отмени указа и да влезе в преговори. Никога не сме отказвали.

И фактът, че се подчиняват на искането или убеждаването на г-н Джонсън, бившият министър-председател на Великобритания, изглежда смешен. И това е много тъжно за мен, защото, както каза г-н Арахамия, можехме да спрем тези враждебни действия с война още преди година и половина. Но британците ни убедиха и ние отказахме това. Къде е г-н Джонсън сега? И войната продължава.
Тъкър: Това е добър въпрос. Къде мислите, че е той и защо го направи?

Владимир Путин: Кой знае. Аз самият не го разбирам. Имаше обща отправна точка. По някаква причина всички имаха илюзията, че Русия може да бъде победена на бойното поле. Заради високомерие, заради чисто сърце, но не и заради голям ум.
Тъкър: Вие описахте връзката между Русия и Украйна. Вие описахте самата Русия няколко пъти като православна. Това е централно за вашето разбиране за Русия. Ти каза, че си православен. Какво означава това за вас? Вие сте християнски лидер според собственото си описание. И така, какъв ефект има това върху вас?

Владимир Путин: Знаете, както вече споменах, през 988 г. самият княз Владимир е кръстен по примера на своята баба княгиня Олга. Тогава той кръсти своя отряд. И след това постепенно, в продължение на няколко години, той кръсти всички руси. Това беше дълъг процес от езичници към християни. Минаха много години, но в крайна сметка това православие, източното християнство, се вкорени дълбоко в съзнанието на руския народ. Когато Русия се разшири, а след това погълна други нации, които изповядват исляма, будизма и юдаизма, Русия винаги е била много лоялна към тези хора, които изповядват други религии. Това е нашата сила.

Това е абсолютно ясно. И факт е, че основните постулати главни ценности са много сходни. Да не кажа същото във всички световни религии, които току-що споменах и които са традиционните религии на Руската федерация. Между другото, руските власти винаги са били много внимателни към културата и религията на тези хора, които идват в Руската империя. Това, според мен, е в основата както на сигурността, така и на стабилността на руската държавност.

Всички народи, населяващи Русия, по същество я смятат за свое майчинство. Ако, да речем, хората се преместят при вас или в Европа от Латинска Америка и още по-ясен и разбираем пример, хората идват, но все пак са дошли при вас или в европейски страни от историческата си родина. И хората, които изповядват различни религии в Русия, смятат Русия за своя родина. Те нямат друга родина. Ние сме заедно. Това е едно голямо семейство и нашите традиционни ценности са много сходни. Току-що споменах едно голямо семейство, но всеки има собствено семейство.

И това е основата на нашето общество. И ако кажем, че родината и семейството са специфично свързани помежду си, това наистина е така, тъй като е невъзможно да осигурим нормално бъдеще за нашите деца и нашите семейства, ако не осигурим нормално, устойчиво бъдеще за цялата страна , за родината. Ето защо патриотичните настроения са толкова силни в Русия.
Тъкър: Единственият начин, по който религиите са различни, е, че християнството е конкретно ненасилствена религия. Исус казва, обърнете другата буза. Не убивай. Как може лидер, който трябва да убива – на която и да е държава – как може лидер да бъде християнин? Как го примиряваш със себе си?

Владимир Путин: Много е лесно, когато трябва да защитиш себе си и семейството си, родината си. Няма да нападаме никого. Кога започнаха събитията в Украйна? От началото на държавния преврат и военните действия в Донбас. Тогава започнаха. И ние защитавахме народа си, себе си, родината и бъдещето си. Що се отнася до религията като цяло, знаете, не става въпрос за външни прояви. Не става въпрос за ходене на църква всеки ден или за блъскане на главата в пода.

То е в сърцето, а нашата култура е толкова ориентирана към хората. Достоевски, който беше много известен на Запад и гений на руската култура, на руската литература, говори много за това, за руската душа. Все пак западното общество е по-прагматично. Руските хора мислят повече за вечното, за моралните ценности. Не знам, може би няма да се съгласите с мен, но все пак западната култура е по-прагматична. Не казвам, че това е лошо. Той дава възможност на днешния златен милиард да постигне добри успехи в производството, дори в науката и т.н. Няма нищо лошо в това. Просто казвам, че изглеждаме еднакви.
Тъкър: Виждате ли свръхестественото в действие, докато гледате какво се случва в света сега? Виждате ли Бог на работа? Замисляли ли сте се някога, че това са сили, които не са човешки?

Владимир Путин: Не, честно казано. Не мисля така. Моето мнение е, че развитието на световната общност е в съответствие с присъщи закони и тези закони са такива, каквито са. Винаги е било така в историята на човечеството. Някои нации и държави се издигнаха, станаха по-силни и по-многобройни и след това напуснаха международната сцена, губейки статуса, с който са свикнали.

Вероятно няма нужда да давам примери, но можем да започнем с Чингис хан и завоеванията на ордата, Златната орда и след това да завършим с Римската империя. Изглежда, че в историята на човечеството никога не е имало нещо подобно на Римската империя. Въпреки това потенциалът на варварите постепенно нараства, както и тяхното население. Като цяло варварите се засилват и започват да се развиват икономически, както бихме казали днес.

Това в крайна сметка доведе до разпадането на Римската империя и режима, наложен от римляните. Разпадането на Римската империя обаче отнема пет века. Разликата с това, което се случва сега е, че всички процеси на промяна, които се случват, са били много по-бързи, отколкото в римско време.
Тъкър: Кога мислите, че започва ИИ империята?

Владимир Путин: Вие задавате все по-сложни въпроси. За да им отговорите, трябва да сте експерт по големи числа, големи данни и AI. В момента човечеството е изправено пред много заплахи поради генетичните изследователи, сега е възможно да се създаде този свръхчовек. Специализирано човешко същество. Генно модифициран спортист, учен, военен. Има съобщения, че Илон Мъск вече е имплантирал чипа в човешкия мозък в САЩ.
Тъкър: Какво мислиш за това?

Владимир Путин: Мисля, че няма спиране на Илон Мъск. Той ще направи както намери за добре. Въпреки това ще трябва да намерите общ език с него. Търсете начини да го убедите. Мисля, че той е умен човек. Наистина вярвам, че е той. Така че ще трябва да постигнете споразумение с него, защото този процес трябва да бъде формализиран и подчинен на определени правила. Човечеството трябва да помисли какво ще се случи поради най-новите разработки в генетиката или в AI?

Може да се направи приблизителна прогноза какво ще се случи. Някога човечеството е чувствало екзистенциална заплаха, идваща от ядрени оръжия. Всички ядрени нации започнаха да се споразумяват помежду си, тъй като осъзнаха, че небрежното използване на ядрени оръжия може да доведе човечеството до изчезване. Невъзможно е да се спрат изследванията в областта на генетиката или изкуствения интелект днес, точно както беше невъзможно да се спре използването на барут навремето.

Но веднага щом разберем, че заплахата идва от необузданото и неконтролирано развитие на изкуствения интелект или генетиката или всяка друга област, ще дойде време да постигнем международно споразумение за това как да регулираме тези неща.
Тъкър: Оценявам цялото време, което ни отделихте. Просто трябва да ти задам един последен въпрос. И това е за някой, който е много известен в Съединените щати. Вероятно не тук. Евън Гершкович, който е репортер на Wall Street Journal. Той е на 32. И е в затвора почти година. Това е огромна история в Съединените щати. И просто искам да ви попитам директно, без да навлизам в подробности за това или вашата версия за случилото се, дали, като знак за благоприличие, бихте желали да го пуснете при нас и ние ще го върнем обратно в Съединени щати.

Владимир Путин: Направихме толкова много жестове на добра воля от приличие, че мисля, че ги изчерпахме. Никога не сме виждали някой да ни отвръща по подобен начин. Но на теория можем да кажем, че не изключваме да го направим, ако нашите партньори предприемат реципрочни стъпки. Когато говоря за партньорите, имам предвид преди всичко специалните служби. Специалните служби са в контакт помежду си. Говорят по въпроса. Няма табу за разрешаване на този въпрос. Имаме желание да го разрешим, но има определени условия, които се обсъждат чрез канали на специални услуги. Вярвам, че може да се постигне споразумение.
Тъкър: Така че обикновено, имам предвид, че тези неща са се случвали очевидно от векове. Една държава хваща друг шпионин в границите си. Разменя го за един от собствените си разузнавачи в друга държава. Мисля, че това не е моя работа, но това, което прави това различно, е, че човекът очевидно не е шпионин. Той е дете и може би е нарушил закона ви по някакъв начин, но не е супер шпионин и всеки знае това. И той е държан заложник в замяна, което е вярно с уважение. Вярно е. И всички знаят, че е истина. Така че може би той е в друга категория. Може би не е честно да поискаш някой друг в замяна на това да го пуснеш. Може би унижава Русия да прави това.

Владимир Путин: Знаете, можете да дадете различни тълкувания на това какво е шпионин. Но има определени неща, предвидени в закона. Ако човек получи секретна информация и го направи по конспиративен начин, тогава това се квалифицира като шпионаж. И точно това правеше. Той получаваше класифицирана, поверителна информация и го правеше тайно. Може би го е направил по невнимание или по собствена инициатива. Имайки предвид самия факт, че това е квалифициращо този шпионаж. Фактът е доказан, тъй като той е бил заловен в полицията, когато е получавал тази информация. Ако беше някакво пресилено оправдание, някаква измислица, нещо недоказано, тогава щеше да е друга история. Но той беше хванат в полицията, когато тайно получаваше поверителна информация. Какво е тогава?
Тъкър: Но предполагате ли, че той е работил за правителството на САЩ или НАТО, или е бил просто репортер, на когото са дадени материали, които не е трябвало да има? Това изглеждат като много различни, много различни неща.

Владимир Путин: Не знам за кого е работил. Но бих искал да повторя, че получаването на секретна информация в тайна се нарича шпионаж. И той работеше за специалните служби на САЩ, някои други служби. Не мисля, че е работил за Монако, тъй като Монако едва ли е заинтересован да получи тази информация. Остава на спецслужбите да се договорят. Беше положена известна основа. Има хора, които според нас не са свързани със специални служби.

Нека ви разкажа една история за човек, който излежава присъда в държава съюзник на САЩ. Този човек, поради патриотични чувства, ликвидира бандит в една от европейските столици. По време на събитията в Кавказ знаете ли какво правеше? Не искам да го казвам, но все пак ще го направя. Той слагаше пленените наши войници на пътя и след това минаваше с колата си върху главите им. Що за човек е това? Може ли изобщо да се нарече човек? Но се намери един патриот, който го ликвидира в една от европейските столици. Независимо дали го е направил по собствено желание или не. Това е друг въпрос.
Тъкър: Искам да кажа, това е напълно различно. Той е 32-годишен репортер във вестник.

Владимир Путин: Той е извършил нещо различно. Той не е просто журналист. повтарям. Той е журналист, който тайно получава поверителна информация. Да, различно е, но все пак говоря за други хора, които по същество са контролирани от американските власти, където и да излежават присъда.
Тъкър: Между специалните служби тече диалог. Това трябва да се реши по спокоен, отговорен и професионален начин. Те поддържат връзка, така че ги оставете да си вършат работата.

Владимир Путин: Не изключвам човекът, за когото говорите, г-н Гершкович, да се върне в родината си. Но в крайна сметка няма никакъв смисъл да го държат в затвора в Русия. Искаме специалните служби на САЩ да помислят как могат да допринесат за постигането на целите, които нашите специални служби преследват. Ние сме готови да говорим. Освен това преговорите са в ход и има много успешни примери за тези преговори, увенчани с успех. Вероятно и това ще се увенчае с успех. Но трябва да се споразумеем.
Тъкър: Надявам се да го пуснеш. Г-н президент, благодаря.

Владимир Путин: Аз също искам той най-накрая да се върне в родината си. Аз съм абсолютно искрен. Но нека да кажа още веднъж, диалогът продължава. Колкото по-публични правим нещата от това естество, толкова по-трудно става тяхното разрешаване. Всичко трябва да се прави по спокоен начин.
Тъкър: Чудя се дали това е вярно за войната. Предполагам, че искам да задам още един въпрос, който е и може би не искате да го кажете по стратегически причини, но притеснявате ли се, че случващото се в Украйна може да доведе до нещо много по-голямо и много по-ужасно? И колко мотивиран сте просто да се обадите на правителството на САЩ и да кажете, нека се споразумеем?

Владимир Путин: Вече казах, че не сме отказвали разговор. Ние сме готови да преговаряме. Това е западната страна, а Украйна очевидно е сателитна държава на САЩ. Очевидно е. Не искам да го приемете така, сякаш търся силна дума или обида. Но и двамата разбираме какво се случва. Финансовата подкрепа. Осигурени са 72 милиарда щатски долара. Германия е на второ място, следват други европейски страни. Десетки милиарди щатски долари отиват в Украйна. Има огромен приток на оръжия. В този случай трябва да кажете на сегашното украинско ръководство да спре и да седне на масата за преговори, да отмени този абсурден указ. Ние не отказахме.
Тъкър: Разбира се, но ти вече го каза. Не мислех, че имахте предвид, че това е обида, защото вече казахте правилно, беше съобщено, че Украйна е била възпрепятствана да преговаря за мирно споразумение от бившия британски министър-председател, действащ от името на администрацията на Байдън. Така че, разбира се, те са сателит. Големите държави контролират малките държави. Това не е ново. И затова попитах да се занимавам директно с администрацията на Байдън, която взема тези решения, а не с президента Зеленски на Украйна.

Владимир Путин: Добре, ако администрацията на Зеленски в Украйна отказа да преговаря, предполагам, че са го направили по инструкция от Вашингтон. Ако Вашингтон смята, че това е грешно решение, нека го изостави. Нека си намери деликатното оправдание, за да не се обиждат. Нека измисли изход. Не ние взехме това решение. Те бяха. Така че нека се върнат към него. Това е. Те обаче взеха грешно решение. И сега трябва да търсим изход от тази ситуация, за да коригираме техните грешки. Направиха го, нека сами да го коригират. Ние подкрепяме това.
Тъкър: Просто искам да съм сигурен, че не разбирам погрешно това, което казваш. Не мисля, че съм. Мисля, че казвате, че искате уреждане чрез преговори на случващото се в Украйна.

Владимир Путин: Точно така. И успяхме. Подготвихме огромния документ в Истанбул, който беше парафиран от ръководителя на украинската делегация. Беше поставил подписа си под някои от разпоредбите, не под всички. Той сложи подписа си и след това сам каза, ние сме готови да го подпишем и войната отдавна щеше да е свършила. преди 18 месеца. Въпреки това премиерът Джонсън дойде, разговаря с нас и ние пропуснахме този шанс.

Е, пропуснахте го. Направихте грешка. Нека се върнат към това. Това е всичко. Защо трябва да се занимаваме сами и да поправяме чужди грешки? Знам, че може да се каже, че това е наша грешка. Ние нажежихме обстановката и решихме да сложим край на войната, започнала през 2014 г. в Донбас. Както вече казах чрез оръжия. Нека се върна към по-нататъшната история. Вече ти казах това. Просто го обсъждахме. Да се ​​върнем към 1991 г., когато ни беше обещано, че НАТО няма да се разширява до 2008 г., когато вратите на НАТО се отвориха с Декларацията за държавен суверенитет на Украйна, обявяваща Украйна за неутрална държава.

Да се ​​върнем към факта, че на територията започнаха да се появяват военни бази на НАТО и САЩ, Украйна създава заплахи за нас. Да се ​​върнем на държавния преврат в Украйна през 2014 г. Безсмислено е обаче, нали? Може да се въртим безкрайно напред-назад, но те спряха преговорите. Грешка ли е? да Поправи го. Готови сме. Какво още е необходимо?
Тъкър: Смятате ли, че е твърде унизително в този момент НАТО да приеме руския контрол върху това, което беше преди две години украинска територия?

Владимир Путин: Казах, нека помислят как да го направят с достойнство. Има варианти, ако има желание. Досега имаше врява и крясъци за нанасяне на стратегическо поражение на Русия на бойното поле. Но сега явно започват да осъзнават, че е трудно постижимо, ако изобщо е възможно. Според мен е невъзможно по дефиниция. Никога няма да се случи. Струва ми се, че сега и тези, които са на власт на Запад, го разбраха. Ако е така, ако осъзнаването е настъпило, те трябва да мислят какво да правят по-нататък. Ние сме готови за този диалог.
Тъкър: Бихте ли искали да кажете поздравления, НАТО, вие спечелихте и просто да запазите ситуацията там, където е сега?

Владимир Путин: Знаете, това е предмет на преговорите. Никой не иска да дирижира или по-точно казано… желае, но не знае как да го направи. Знам, че искат. Не просто го виждам, но знам, че го искат, но се мъчат да разберат как да го направят. Те докараха ситуацията до точката, в която сме. Не ние сме направили това. Това са нашите партньори, опоненти, които го направиха. Ами нека сега да мислят как да обърнат ситуацията.

Ние не сме против това. Щеше да е смешно, ако не беше толкова тъжно. Тази безкрайна мобилизация в Украйна, истерията, вътрешните проблеми, рано или късно ще доведе до споразумение. Знаете ли, това вероятно звучи странно предвид настоящата ситуация. Но така или иначе отношенията между двата народа ще се възстановят. Ще отнеме много време, но те ще се излекуват. Ще ви дам много необичайни примери. Има бойна среща на бойното поле. Ето един конкретен пример. Украински войници попадат в обкръжение. Това е пример от реалния живот.

Нашите войници им крещяха. Няма шанс. Предайте се. Излез и ще си жив. Изведнъж украинските войници крещяха оттам на руски. Перфектен руски. Казват руснаците не се предават. И всички загинаха. Все още се самоопределят като руснаци. Това, което се случва, до известна степен е елемент на гражданска война. Всички на Запад смятат, че руският народ е бил разделен от военни действия завинаги и сега ще се събере отново. Единството все още е там. Защо украинските власти разтурят Украинската православна църква? Защото обединява не само територията. Обединява душите ни. Никой няма да може да раздели душата. Да свършим ли до тук или има още нещо?
Тъкър: Благодаря ви, г-н президент.

Интервюто на Тъкър Карлсън с Владимир Путин (видео)

 

 

Източник: tuckercarlson.com   Превод и редакция: ОТ УПОР

Няма коментари:

Публикуване на коментар