Зима

Зима
Пролет

26 март 2024 г.

Европейската десница на нож срещу Еманюел Макрон

Матео Салвини и Джордан Бардела нарочиха президента за „опасност“ и „зло“ за Европа



 

Лидерите на италианската партия „Лига“ Матео Салвини и на френската „Национален сбор“ Джордан Бардела отправиха през уикенда унищожителна атака срещу нарочения от тях за „войнолюбец“ Еманюел Макрон. 

На предизборни митинги на формациите си в Рим и североизточния френски град Монбелиард двамата видни представители на европейската десница обявиха държавния глава на Хексагона за „опасност“ и „зло“ за Стария континент. Обидните квалификации на Салвини и Бардела бяха изстреляни срещу президента по повод на очертаната от него на 16 февруари възможност в Украйна да бъдат изпратени войски на НАТО, за да се бият с руската армия. Като младият лидер на „Национален сбор“ напомпа здраво атаката си, подчертавайки, че на 21 февруари вечерта с чаша уиски в ръка Макрон бил обявил пред гости в Елисейския дворец намерението си да прати „френски момчета“, тоест войници, да защитават Одеса. Освен това в Рим оценките на Салвини за първия сред французите бяха подкрепени от лидера на португалската крайно дясна формация „Чега!“ - Андреа Вентура.

В събота пък влиятелният всекидневник „Льо Фигаро“ публикува обстоен анализ, в който разкри обмисляните от Париж пет сценария за пряко военно участие на Франция във войната на украинска земя. Първият предвижда създаването там на оръжейни заводи от специализиран в производството на бойна техника персонал. Според министъра на отбраната Себастиан Льокорню тези предприятия би трябвало да произвеждат съвместно с местни партньори предимно резервни части, но също така „боеприпаси утре“. Но тъй като подобни заводи биха били предпочитани цели за поразяване от руската армия, то според „Льо Монд“, „политическите активи“ от тях за управляващите във Франция биха били нищожни.

Вторият сценарий включва контингент френски военнослужещи, които да разчистват минни полета и да обучават украински войници как да водят съвременни бойни действия и да боравят с техниката за целта. Третата перспектива за участие във войната е вече споменатото намерение на Еманюел Макрон да изпрати военен контингент в Одеса. Неговата задача щяла да бъде преди всичко защитата на трите пристанища на черноморския град, от които преминават към 70% от украинските внос и износ. Според медиите край Сена държавният глава се опасявал от скок на цените на зърното и разширяването на конфликта към Молдова в случай на завладяването на Одеса от Русия. 

Според четвъртия сценарий френската армия ще създаде в Украйна защитна зона в удържани от нейните въоръжени сили територии като тези около Херсон и Харков, ще защитава и цивилни райони, редовно атакувани от руснаците. Според замисъла на Париж така щял да бъде изпратен сигнал към противниковите войски, който да ги разубеди да продължават напред. 

Последният, петият сценарий, който според „Льо Фигаро“ е най-невероятен, е изпращането на френски войски да се бият в окопите рамо до рамо с украинците. Но това според цитиран от всекидневника експерт от военното министерство би означавало обявяване на война на Русия, с всички негативни последствия за Франция. 

„Льо Фигаро“ подчертава в анализа, че в качеството си на върховен главнокомандващ Еманюел Макрон може да заповяда изпълнението на всеки един от посочените сценарии или на комбинация от тях без да се консултира с когото и да било, като е задължен до три дни да информира парламента за предприетите действия.

Но Салвини, Бардела и Вентура не бяха единствените, които в края на миналата седмица набедиха Еманюел Макрон за войнолюбец. Същото, ама с много ирония, стори и британският всекидневник „Дейли Телеграф“, който публикува на първата си страница огромна снимка, на която президентът налага със свиреп вид боксова круша. И в текста си към фотографията вестникът написа, че от гълъб на мира в отношенията си с Москва държавният глава се бил превърнал в ястреб. Като го нарече „Роки Макрон“, сравнявайки президента на майтап със знаменития герой-боксьор на Силвестър Сталоун - Роки Балбоа. 

А колкото до снимката, тя била направена от президентския фотограф Соазиг дьо Ла Моасониер с цел да увековечи Еманюел Макрон като голям спортист...


 Румен Михайлов, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар