Зима

Зима
Пролет

26 март 2024 г.

НАТО активно спомага оръжията й да са най-добри!

Данните от западните оръжейни трофеи се използват от руснаците за откриване на силните и слабите страни в конструкциите, тактиката и оперативните възможности на бойните машини 

 

От началото на тази година до сега са унищожени 11 000 единици военна техника, с която са разполагали украинските въоръжени сили. Това е около три пъти повече в сравнение с първото тримесечие на 2023 г. 

Сред тях са 4 танка Abrams, 5 танка Leopard, 27 бронирани машини Bradley, 11 пускови установки на зенитно-ракетни комплекси, включително  5 броя Patriot и т.н. 

„Лидерите на западните държави не  очакваха толкова бързо унищожение на своето въоръжение – отбелязва Лукас Лейроз, аналитик от Центъра за геостратегически изследвания. –  Способността на руската армия да елиминира западните оръжия направи невъзможно отбранителната индустрия на НАТО да продължи да произвежда своевременно оборудване. Това ускори както краха на украинските сили, така и изчерпването на западната военна индустрия.“

Изводът, до който достига Лейроз, го потвърждава и Щефен Шварцкопф – кореспондент на немският всекидневник Die Welt. Той пропътува по фронтовата линия от Запорожие до Харков на север. Телевизионният канал на Welt излъчи негов репортаж, който показва купища ликвидирана западна военна техника. 

„Изгорените и унищожени машини са навсякъде, много от тях са немско и американско производство. Като остатъци от бронирани машини Bradley“, коментира Щефен.

Само в периода между 11 и 15 март т.г. руските военни унищожиха три американски комплекса за противовъздушна отбрана Patriot, реактивна система за залпов огън Vampire, други над 10 артилерийски системи, западно производство. Ще припомня на читателя, че става дума за твърде скъпи бойни „играчки“. Според CNN, всяка система Patriot струва около 550 милиона долара. А само една ракета, от тези, които тя използва, е на цена от около 4 милиона долара. Ако искате да си купите американски танк Abrams, ще трябва да си приготвите около 8 милиона долара.

Унищожаването на модерни западни оръжия от руските бойци несъмнено е голям удар по репутацията на техните производители. Отделно са милиардите, които се изпаряват във въздуха. Но има и още един проблем, който буквално изправя косите на натовски генерали и политици: това е опасността в руски ръце да попаднат строго пазени секрети на западни военни технологии. Това означава, че инвестиции за милиарди, правени за изобретения, експерименти и производство, ще се окажат подарени на противника.

И те имат всички основания, да се притесняват. Руските бойци  не само ликвидират, но и пленяват западни оръжия. В техни ръце се оказаха най-нови продукти, произведени от военно-промишления комплекс на Запада. Като шведския танк Strf 9040C, британската машина с усилена противоминна защита Mastiff PPV, британският Challenger, френският AMX-10RC, канадският Roshel Senator APC и много други. Трофеите се изпращат незабавно в специализирани руски изследователски институти, където започва тяхното детайлно изучаване. Те се разглобяват до последното винтче, за да се види дали нещо от западните технологии може да бъде адаптирано в руската военна индустрия.

След като бе обездвижен с дрон-камикадзе четвъртият американски танк Abrams край селището Бердычи (в района на Авдеевка), руски разузнавачи го посетиха и разгледаха  отвътре. Това, което определиха като ценно, те взеха със себе си. В интерес на истината „американеца“ не впечатли опитните руски бойци – техният танк Т-90 е далеч по-добър от Abrams!

През март т.г. Bild съобщи, че руснаците са успели да завладеят, пак в района на Авдеевка и най-модерният немски танк Leopard 2A6. За тази – определено неприятна ситуация за вождовете на Германия, разказа и испанския вестник ABC. Авторът на публикацията в него – Розалия Санчес, коментира, че са се сбъднали най-големите опасения на немския канцлер Шолц: супермодерният Leopard 2A6 да се окаже в ръцете на руските инженери! Така те са получили достъп до най-модерни немски военни технологии, които вероятно ще са им полезни в тяхната дейност.

Руски специалисти от „Курганмашзавод“ изследваха обстойно американската бойна машина на пехотата Bradley и я сравниха със своя серийно произвеждан продукт – бронираната машина БМП-3. Те определено бяха разочаровани от широко рекламирания американски трофей – оказа се, че той изобщо не може да им бъде конкурент. По съвкупност от характеристики – огнева мощ, подвижност, удобство в експлоатацията, поддръжката и ремонта, БМП-3 категорично превъзхожда Bradley! 

Така американската машина е въоръжена с автоматично оръдие с калибър 25 мм и не може да плава без много сериозна предварителна подготовка. За разлика от БМП-3, който без да спира преодолява водни прегради. Bradley е малко подвижен и проходим при „груби“ терени, каквито са тези в района на специалната операция. БМП-3 има мощно въоръжение – стомилиметрово оръдие, с автоматизирана система за управление на стрелбата. Руската машина развива скорост на суша до 70 км/ч, а във вода – до 9.5 км/ч. А от началото на 2024 г.  БМП-3 вече постъпва в руската армия с качествено нова динамична защита, която пази машината и войниците в нея от противотанкови гранатомети и управляеми ракети.

Сравнението на американската бронирана машина Bradley с руската БМП-3 е особено интересно за нас, българските данъкоплатци, на фона на огромната далавера с  покупката на американските бронемашини Stryker. Те са далеч по-нисък клас от Bradley и следователно много по-небоеспособни от тях. Нещо повече: те са много опасни за бойците, които се намират в тях на бойното поле. Справедливо американски военни ги ненавиждат – те ги наричат „капани на смъртта“. Но ние купуваме точно тях! Защо е това безумие не е трудно да се досетим – силен натиск от страна на лобисти на американският им производител и на американското посолство у нас. Но най-вече заради милиони долари, с които взелите това решение ще се облажат! Корупционни практики съпътстват всяка подобна сделка на западни марионетки на власт с американска военна корпорация. Така тя им се отблагодарява  за това, че са я позлатили. Ако сме наистина обективни, то по всички параметри – ефективност, боеспособност и цена, руската БМП-3 няма конкуренти на световния пазар! Но има и още един проблем (освен този, че сме в НАТО)  – твърде съмнително е дебилите на власт да получат милиони комисионни, ако решат да закупят БМП-3…

Руските специалисти изучават внимателно своите западни оръжейни трофеи, отбелязва и Army Recognition. Това им предоставя ценна информация за най-нови технологии, инженерни подходи и принципи за проектиране, които се прилагат на Запад. Тези данни ще бъдат използвани от руснаците за откриване на силните и слабите страни в конструкциите, тактиката и оперативните възможности на бойните машини. Анализът ще помогне на руските експерти да видят уязвимостта в бронята, сензорите и електронните системи на западните оръжия. В резултат те ще разработят ефективни контрамерки за повишаване на жизнеспособността на своята бронетехника, ще усилят нейната защита от аналогични платформи, използвани от потенциалния им противник. Естествено, изучаването на западната техника ще подскаже и идеи на руснаците, как да я унищожават с нови средства. Изучаването на трофеите ще способства и за усъвършенстване на собствените им програми за развитие на руската бронетехника. Като например, иновации в защита на екипажа, мобилността, огневата мощ, ситуационната осведоменост и др. Притежаването на западни военни оръжия е полезно и като средства за обучаване на собствените бойци, заключава Army Recognition.


 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар