Зима

Зима
Пролет

12 март 2024 г.

Доц. Виктор Аврамов: Политиката трябва да създава публични блага, печалбата е цел на бизнеса

"За да има нормално функционираща общност е да има защита на договореностите, които хората в нея правят."  

 

"Бизнесът е направен, за да реализира печалба, политиката трябва да оперира на фундаментално различен принцип - да се създават публични блага."

Това каза пред БНР доц. Виктор Аврамов, преподавател в НБУ, и уточни, че избирателите трябва да оценяваме политиците на базата на това до каква степен те са създали някакви блага, полезни за нас.

Той подчерта, че на първо място трябва да са принципите, а не човекът, която ще заема определена позиция.

"Трябва да има механизъм, който да осигурява това, че независимо кой е човекът, в държавата има върховенство на правото. Един от първите принципи за това да има нормално функционираща общност е да има защита на договореностите, които хората в нея правят. Това е едно от най-важните изисквания, за да има каквито и да е преговори."

По думите на доц. Аврамов не е важно кой участва в преговорите, защото важно е кой взема решенията накрая.

"Ако става дума за една коалиция, в която се вземат решенията с мнозинство или с единодушие, тогава ще трябва да преговарят упълномощени членове или всички, за да се минимизират конфликтите между тях, ако някоя позиция не бъде добре защитена. Ако обаче някъде се вземат решенията еднолично, а представители на този, който взема едноличното решение, отидат да преговарят, тогава трябва да бъде гарантирано, че тези, които преговарят, имат максимална власт, за да правят компромиси."

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар