Зима

Зима
Пролет

17 април 2024 г.

Много искам да се корумпирам, ама няма как…

Що се отнася до нас, обикновените люде, последната статистика сочи, че всеки трети българин е склонен към подкупи 

 

Ако има нещо общо между народите от Балканите, това със сигурност е склонността към корумпиране. 

Тази обща черта в народопсихологията ни сякаш е най-отчетливо доловима сред хората по високите етажи на властта. Но тъй като тези люде все пак са избрани на тези постове из народните слоеве, не бива да се заблуждаваме, че видите ли, обикновените хора не са склонни да бъдат подкупвани. Напротив, долюбват корупцията, но не са в такава позиция, че дори със себе си да споделят лелеяната си мечта “Искам да се корумпирам”. Както твърди пословицата (любопитно е дали тя е обща за Западните Балкани!) “Дай на простия власт и му гледай сеира”. И по причина на властта сеир винаги има, при това редовно и много…

Доказателство за тези наблюдения е новината от Черна гора, че служители на специалната полиция са блокирали сградата на… Агенцията за предотвратяване на корупцията в Черна гора. Там се извършва обиск, съобщиха черногорските медии. Освен това се оказа, че директорът на Агенцията за предотвратяване на корупцията (ASK) Йелена Перович е била арестувана при операцията.

Според черногорските медии Перович е арестувана по нареждане на Специалната държавна прокуратура. Вероятно арестът е свързан с подозрения за злоупотреба с държавни средства.

Тази новинка се вписва в контекста на нашенския скандал около бившата шефка на Агенция “Митници” Петя Банкова, разследвана и задържана по подозрение за участие в група за контрабанда, пране на пари и търговия с влияние. На всичко отгоре Петя и Йелена сякаш една майка ги е раждала...

 

Разследват се и баща и син Марин и Стефан Димитрови от Хасково, които са част от престъпната контрабандна мрежа на небезизвестния Никола Николов-Паскал, който от години е недосегаем за законите у нас.

В този кюп на контрабандисти и митнически шефове се оказа и бившия професионалист №1 в МВР главен комисар Живко Коцев, овъртолен в необясними (или пък напротив – разгадаеми от гледна точка на изкуството на вербуването факти и ситуации) с разследваните Марин и Стефан Димитрови и техния пудел.

За Коцев, който по закон трябваше да ръководи борбата на МВР с престъпността по всичките й фронтове, може да се твърди, че е бил прелъстен и заобичан от камерата на Димитрови. Фото-романите, публикувани тук-там по всички правила на контролираното изтичане на чувствителна информация, са запечатали щастливия лик на Коцев в ситуации по и без халат, в компанията на Стефан и Марин, или пък в мила прегръдка с пудел. Който пък в други кадри от романите носи пачки насам-натам.

Тези кадри отново ни отвеждат към споменатата пословица и ни карат да се запитаме “Толкоз ли са прости посочените герои от фото-романите, та се са снимали на поразия, или пък са си мислели, че са хванали Бога за шлифера и прелитат над закони и правила?”

Отговорът на това питане не може да е категоричен. Както всичко в живота, няма само черно или само бяло. В случая има и простотия, има и захласване от властта, което пак е продукт на простотията балканска.

И понеже с Черна гора сме на един и същи хал, включително и в областта на контрабандата на цигари, можем да прогнозираме: братя черногорци, няма отърване от корупцията, щом и народът готов, и самите антикорупционни и контролни органи мило и драго дават да се корумпират. Такава фатална обреченост ни Достоевски, нито Бодлер, ни Фройд могат да си представятт!

Що се отнася до нас, обикновените люде, последната статистика сочи, че всеки трети българин е склонен към подкупи.

Проучване на Центъра за изследване на демокрацията отчита, че много голяма част от българските граждани са склонни да участват в такива действия, независимо дали в позицията на държавни служители или като подкупващи такива.

Тенденцията на нарастване на тази склонност е достигнала исторически връх, като в същото време доверието в способността на публичните институции да се справят с корупцията намалява, а 67% от гражданите смятат, че корупцията не може да бъде съществено ограничена по никакъв начин, сочи изследването.

Под влияние на тези данни, снощи на масата в къщи се преброихме. Трима бяхме и в един глас извикахме “Не на корупцията!”

Защото где я корупцията, няма ли властчица?

Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар