Зима

Зима
Пролет

13 април 2024 г.

Холивуд пак мрази Тръмп

Чакаме новите... „произведения“ в любимия политически жанр на гниещата развлекателна индустрия - „тръмпообразен трилър“ 

 

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. 

В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп. Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес хората все едно е Одри Хепбърн, така е и сега.

Действащият президент Джо Байдън също трудно ще бъде представен като прероден Марлон Брандо в своя житейски пик дори от най-екстремните политически агитатори в Лос Анджелис и Ню Йорк, но за сметка на това „оранжевият диктатор“ Доналд винаги може да минава за олицетворение на всичко най-лошо в американския характер и човешката природа едновременно. Поне в средите на професионалните производители и разпространители на съдържание по сценарий. 

Публиката логично е уморена от анти-Тръмп естетика, но кажете това на пристрастените към каузата си тъй наречени културни елити по време на поредната официална вечеря за събиране на средства за кампанията на Джо Байдън, или на церемоня за връчване на награди, от които никой извън холивудския балон не се интересува.

Актьори, продуценти, режисьори, монтажисти, оператори, бивши служители на Харви Уайнстийн и други донори на Демократическата партия са обединени в сакралната си мисия да изкрещят с хвърчаща слюнка в лицето на човечеството колко лош, гаден, долен, опасен, оранжев и отвратителен е Доналд Тръмп. Пак. Споменахме ли опасен? Да. Нищо, нека се знае – Холивуд смята Тръмп за особено опасен.

Джо Байдън вече е почти цял мандат на власт, но никой от многобройните му скандали дори не доближава бюрото на средностатистическия американски сценарист или продуцент на филми и сериали. Само от снимките и разкритията в лаптопа на сина му Хънтър можеше да се произведат цели сочни поредици за власт, секс, наркотици, корупция, търговия с влияние и политическо падение, но Холивуд мълчаливо отказва да погледне реалността на терен и в настоящето.

Затова се връща към миналото... на Доналд Тръмп. Той вече четири години не е на власт, но продължава да обитава пространството в главите на холивудските хора. През месец май на престижния фестивал в Кан ще се състезава филмът „Стажантът“ за младия Доналд Тръмп. Ето как самите създатели описват своето произведение: „Стажантът“ е гмуркане във вътрешностите на една империя. Проследява възхода на младия Тръмп до властта след фаустовска сделка с влиятелния десен адвокат и политически брокер Рой Кон“.

Мдаа, определено не си представяме филм за Обама  или Клинтън с подобно описание. Според авторите на новото анти-Тръмп заглавие сюжетът се занимава с теми като „власт, корупция и измама“. Яснооо. Просто обърнете внимание ключовите думи, с които се маркира, маркетира и рамкира филм за Тръмп – мрачни, тревожни, отрицателни, навяващи асоциации със зло и развала, с продаване на душата... Никакъв нюанс, никакъв опит дори за вникване в явлението Тръмп отвъд най-картонените клишета на прогресистката пропаганда. Несъмнено има множество остроумни и убедителни начини за критичен екранен портрет на Тръмп като политик, но Холивуд още не се е сетил да ги потърси. Като в същото време има още по-малко желание да погледне към сегашната власт. На която щедро дарява стотици милиони за преизбиране, разбира се.

Интересен детайл е, че в „Стажантът“ ролята на покойната бивша съпруга на Тръмп Ивана се играе от българската актриса Мария Бакалова. Тя проби с гротескната пародия на Саша Барън Коен „Борат 2“, излязъл преди миналите президентски избори с откритата цел да очерни Тръмп и да дехуманизира неговите избиратели.

Да си припомним и безпрецедентната истерия след избирането на шумния милиардер за 45-и президент през 2016 година. Театър в Ню Йорк постави шекспировата пиеса „Юлий Цезар“, но древноримският владетел беше направен да изглежда точно като съвременния Тръмп, за да може публиката да види как той е намушкан от множество студени остриета и умира в локва от собствената си кръв. Малко по-късно водещата Кати Грифин позира на специална фотосесия с реквизит на отрязана и окървавена глава, направен 1:1 с физиономията на Тръмп. Десетки филми и сериали имаха своя „тръмпистки“ и „тръмпообразен“ злодей, сюжет или елемент. Цялата индустрия сякаш бе унизително подчинена на идеята да се демонизира тогавашният президент. Един изключително странен и срамен период за културното производство. Период, който май ще получи своя римейк преди идващите през ноември избори.

А ако Тръмп бие Байдън – дори не искаме да си представяме сметките за успокоителни, антидепресанти и психиатрични терапии, които ще бъдат платени в Холивуд. Не само там, разбира се. Уди Алън беше казал преди време, че хората в Лос Анджелис не изхвърлят боклука си, а го превръщат в телевизионни сериали. Днес те трансформират фобиите, фетишите, страховете и неврозите си в анти-Тръмп сюжети.

А днешният шоубизнес, доминиран доскоро от откровени хищници и дегенерати като Харви Уайнстийн, представлява последното място, което може да сочи с пръст и да раздава морални присъди. Има сметища и септични ями, които са като пролетна поляна в сравнение със съвременния Холивуд. Но това е положението. Чакаме новите... „произведения“ в любимия политически жанр на гниещата развлекателна индустрия - „тръмпообразен трилър“.

 

Владислав Апостолов, БНР

Няма коментари:

Публикуване на коментар