Зима

Зима
Пролет

10 април 2024 г.

Фактологическа лъжа няма. Има само скриване на истината...

Журналистите заслужават с окови около краката да строят на "доброволни" начала бъдещите магистрали, бъдещото Белене и други крупни бъдещи инфраструктурни проекти на БРИКС в България 

 

Дезинформацията не е фактологическа лъжа.

Дезинформацията е представянето на нещо реално случило се през филтъра на актуалния политически коректен консенсус. 

Тоест, дезинформацията взима от реалната случка само тези елементи, които обслужват политически удобния консенсус и премълчава всички елементи, които се неудобни за него. Ако в цялата случка няма нито един елемент, който да може да се използва в полза и услуга на "правата политическа вяра", то случката се премълчава или се споменава тихомълком с две изречения.

В случая имаме реален инцидент, при който пияни украинци трошат базиликата в град Пловдив. Така представена, фактологията не е политически удобна, затова журналистите се вкопчват в ЕДИНСТВЕНИЯ ЕЛЕМЕНТ от историята, който може да бъде в услуга на "правилния политически разказ" - това, че пияните украинци са говорили на руски език. 

Така историята става: "Пияни рускоговорящи трошат Голямата базилика". 

Фактологическа лъжа няма. Има само скриване на истината и същината и перверзното ѝ обръщане така, че да обслужва политическата ортодоксия на деня. 

П.П. Журналистите заслужават с окови около краката да строят на "доброволни" начала бъдещите магистрали, бъдещото Белене и други крупни бъдещи инфраструктурни проекти на БРИКС в България.


Тихомир Чергов, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар