Зима

Зима
Пролет

24 април 2024 г.

Мигрант, изнасилил дете, няма да бъде депортиран, защото това би „навредило на психичното му здраве“

Това далеч не е единичен случай.... 

 

Мигрант от Еритрея, който е осъден за изнасилване на дете, спечели дело, с което обжалва решението за депортацията му от Обединеното кралство. Той се аргументира, че това би навредило на психичното му здраве.

Мигрантът е в затвора от 10 години, след като нападна тийнейджърка през 2014 г. Той е заявил пред съда, че няма да има достъп до грижи за посттравматично стресово разстройство или депресия в източноафриканската страна, ако бъде депортиран, съобщи GB News, цитиран от Obektivno.bg.

Адвокатите на мъжа са успели да накарат лекар да свидетелства, че мигрантът вероятно ще се самоубие, ако бъде депортиран. Те също така твърдят, че той ще бъде наказан в родината си за избягване на военна служба.

В резултат на това мигрантът ще остане в Обединеното кралство въпреки доклад, който заключава, че мъжът представлява значителен риск за обществената безопасност.

Депутатът Найджъл Милс коментира съдебното решение: „Този ​​човек е извършил сериозно престъпление и не трябва да е близо до тази страна“. Той добави: „Ако е бил загрижен за загубата на лечение за психичното му здраве или се е страхувал от арест заради бягство от наборна служба, трябваше да помисли за това, преди да извърши престъплението.“

Това далеч не е единичен случай.

Миналата година имиграционният съд разреши на мигрант, излежал присъда за изнасилване, за който се смята, че представлява значителна опасност за жените, да остане в Обединеното кралство. Причината: мигрантът заяви, че лекарствата, които получава за лечение на психичното си здраве, няма да бъдат налични в Гамбия.

Наблюдатели нарекоха делото „обида към жертвата му“. Въпреки това имиграционният съд отсъди в полза на Йоахим Кардос и му разреши да остане в Обединеното кралство.

Трибуналът се съгласи, че ако бъде депортиран, изнасилвачът ще „изпита истински затруднения с достъпа до редовно снабдяване с необходимите му лекарства“ и ще бъде изправен пред „реален риск от социална изолация и стигматизация“.

Център за депортация "Хийтроу"

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар