Зима

Зима
Пролет

26 април 2024 г.

Страхотната далавера: „военна помощ за Украйна“!

Нищо лично – просто бизнес! А красивите приказки за „защита на демокрацията“, са параван, зад който производители на оръжия и обслужващи ги управници най-спокойно трупат своите милиарди... 

 

Властите в САЩ взеха решение да предоставят пакет с нова военна „помощ“ на киевския режим в размер на близо 61 милиарда долара. 

Мощната манипулативна машина на Запад и у нас незабавно бе включена на пълни обороти, за да ни убеди: благодарение и на тези пари „демокрацията в Украйна“ ще бъде спасена, а Русия – най-сетне разгромена!

В интерес на истината немалко образи с добре промити мозъци най-вероятно ще повярват на поредната измислица на „империята на лъжата“ – Запада. Тъй като на тях мисленото им е непознат процес, те не са в състояние да проумеят очевидното: Русия е невъзможно да бъде победена! А наливането на нови милиарди долари в свръхкорумпирания, диктаторски киевски режим, само ще доведе до смъртта на стотици хиляди хора в Украйна.

Ще сгрешим, ако допуснем, че на Запад не се срещат умни хора. Тях ги има, макар и да са малко на фона на доминиращата тълпа от невежи. The American Conservative ни запознава с мненията на американски учени например. Те добре осъзнават пълната безсмисленост от предоставянето на новите 61 милиарда долара на киевския режим. За тях тези пари – заедно с несекващата военна „помощ“ от съюзниците на САЩ, сред които е и България, не са в състояние да осигурят победа над Русия в опосредствената им (прокси) война, която са й обявили на украинска територия. Но едно е сигурно: този пакет от нова „военна помощ“ ще допринесе за смъртта на още много украинци и ще задълбочи разрухата на страната.

Според Анатол Ливен – директор на програмата Евраазия в института Куинси, не е възможна военна победа на Украйна, като се има предвид силата на руската отбрана и дисбаланса на числеността и боеприпасите в полза на Русия. На същото мнение е и професорът по военна история в университета в Калгари Арександър Хил: пакетът от помощи е „изключително малко вероятно да окаже някакво значимо въздействие върху евентуалния изход от войната“. За него единственото сигурно е, че той „ще удължи кръвопролитието“.  За Джефри Робъртс – почетен професор по история в Университетския колеж Корк, новата военна помощ ще „удължи агонията на Украйна“, а страната „ще загуби още повече хора, повече територия и жизнеспособността си като независима държава“. И друг известен американски интелектуалец – Ричард Сакуа, професор по руска и европейска политика в университета в Кент, е категоричен: решението да се окаже помощ от 61 милиарда долара на Киев „само ще удължи агонията на Украйна и Европа“. За него този акт „приближава света с още една  крачка към катаклизъм, какъвто никога не сме виждали.“  Ако САЩ наистина искат да помогнат на Украйна, казва проф. Сакуа, то те би трябвало да настояват за провеждане на преговори, които да „включват не само територия, но и бъдещия характер на отношенията Украйна-НАТО, с цел да се постигне траен мир“. Американските учени са категорични: пакетът от 61 милиарда долара само ще удължи и задълбочи трагедията на Украйна! Тези пари биха били наистина полезни само, ако отидат за нейното следвоенно възстановяване.

Истината е, че от изпращането на новата военна помощ от 61 милиарда долара на САЩ  за режима в Киев, на далавера са единствено САЩ. Американците не губят нищо от транспортирането на въоръжения и боеприпаси, но печелят страшно много! Това личи и от разпределението на тези долари. От тях 23.2 милиарда отиват за попълване на запасите от оръжия и боеприпаси на американската армия – за компенсиране на вече предоставените на украинците. Други 13.8 милиарда са предназначени за купуване на военна техника, произведена от американски производители от други държави. За бюджетна поддръжка на украинския режим се дават 7.85 милиарда долара, но при условие, че те няма да се използват за изплащане на пенсии. И най-същественото: парите, които ще получи киевския режим не са подарени, а са на кредит – те трябва да се върнат. Така на практика огромната част от тези 61 милиарда долара  прибират самите американци, а украинците получават (на заем!) една много малка част.

Новата военна помощ на САЩ означава тотален контрол над режима в Киев, но също така е и  гарантиран пазар за продажби на  оръжия и боеприпаси, произвеждани от американски корпорации. Законът, приет от Конгреса на САЩ е поредно доказателство и за корумпираността на неговите депутати от лобистите на военно-промишления комплекс на страната. На тях въобще не им пука, че благодарение на тези милиарди в Украйна ще има нови стотици хиляди жертви, тя ще загуби още територия, а икономиката и инфраструктурата и ще бъде унищожена.

Неоспорим факт е, че прокси войната на Запада, начело със САЩ срещу Русия на украинска територия, се превърна в златна мина за неговите производители на въоръжения. Така от 2005 г. до 2022 г.,  САЩ не бяха произвели нито един преносим зенитно-ракетен комплекс „Стингър“. Но след като прокси войната на Запада се разгоря, от складовете на американската армия бяха извадени хиляди хранещи се там „Стингър“-и, които заминаха за Украйна. А корпорацията Raytheon – техен производител, получи поръчка за производство на нови комплекси в размер на 625 милиона долара! За да я изпълни на Raytheon се наложи спешно  да върне стотици пенсионирани работници в завода си в щата Аризона.

Шведската медия Proletären дава и друг пример с ощастливен военен производител – General Dynamics, който спешно строи огромен завод в щата Тексас за производство на артилерийски снаряди. Ако преди началото на прокси войната на Запада срещу Русия САЩ са произвеждали около 15 000 155-милиметрови снаряди месечно, сега задачата е производството им да се увеличи с 500 на сто и от конвейрите да слизат над 100 000 снаряда всеки месец. За тази цел Пентагона (така наричат военното министерство на САЩ) вече е вложил над 1.5 милиарда долара!

Под натиска на администрацията на Джо Байдън държавите-членки на НАТО, в това число и прекрасната ни Татковина, стовариха стотици хиляди тона въоръжения и боеприпаси в Украйна. В продължение на две години те изпразваха складовете си от тях, а сега трябва да ги запълват. Те са задължени да ги купуват от САЩ –  за това американците са се погрижили на власт в държавите-членки на НАТО и Евросъюза да са техни марионетки. Те послушно следват волята на своя господар.

Типичен пример за това е покупката от България на бронираните машини „Страйкър“. Когато се питаме защо сме толкова бедни и едва свързваме двата края, добре е да си спомним и за тази невероятно корумпирана сделка.  От и без това едва закърпения ни държавен бюджет, за покупката на „Страйкър“ отиват над 2.5 милиарда лева! При това става дума за „бойни“ машини, които не стават въобще за война – в Америка справедливо ги наричат „капани на смъртта“. За да изпълнят нареждането на САЩ – да купим точно „Страйкър“, управниците ни от антибългарските партии ГЕРБ-СДС, „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и ДПС без да им мигне окото орязват разходи за образование, здравеопазване, пенсии, социални помощи и т.н.

На далавера от тази сделка не е само американската корпорация General Dynamics, която ги произвежда. Но и един куп родни депутати, държавни бюрократи, членове на атлантически организации… За това, че те послушно са изпълнили заповедите на американското посолство и са ощастливили General Dynamics, нейните лобисти  са се погрижили най-вероятно и те да напълнят джобовете си с някое и друго милионче.

Хищните, вманиачени на тема печалби американци, не позволяват появата на конкуренти на световния пазар на оръжия. Те дори забраниха на киевския режим да използва своята индустрия (доколкото все още я има) за да произвежда за армията си необходимите и въоръжения. За това съобщи Newswek, като се позова на изследване на украинската медия Ekonimichna Pravda (EP). На режимът на Зеленски е позволено да похарчи само до 50 на сто от военния си бюджет за покупка на оръжия, създадени от местни производители. Но като нямат гарантирани държавни поръчки (за разлика от американските корпорации!) украинските оръжейни фабрики са принудени да съкращават персонал и да не инвестират в разработката на нови въоръжения. Newswek цитира Юлия Висоцка, директор на  организацията „Практика“, която казва: „Поради недостатъчното финансиране сключването на договори не е ритмично… Ние се радваме, ако поне една трета от капацитета ни е постоянно натоварен.“

Вместо да инвестира в развитие на собствената си военна индустрия, Украйна е принудена да купува най-вече американски въоръжения и боеприпаси, при това на невероятно високи цени. От предишните 68 милиарда долара военна и свързана помощ, която Конгреса на САЩ бе одобрил за Киев, близо 90 на сто са похарчени вътре в САЩ!

Нищо лично – просто бизнес! А красивите приказки за „защита на демокрацията“, са параван, зад който производители на оръжия и обслужващи ги управници най-спокойно трупат своите милиони и милиарди...

 

 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар