Зима

Зима
Пролет

7 май 2024 г.

Владимир Путин положи клетва като президент на Русия

"Русия сама и само тя ще определи съдбата си. Русия ще премине достойно през труден, етапен период и ще стане още по-силна, реализирайки своите дългосрочни планове и мащабни проекти."

 

 

Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов шестгодишен мандат.

На официална церемония в Москва председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин му връчи символите на президентската власт, включително президентския знак - златен Георгиевски кръст с изображение на герба на Руската федерация и девиза "Полза, чест и слава" на златна верижка.

"Заклевам се при изпълнението на правомощията на президента на Руската федерация да зачитам и защитавам правата и свободите на човека и гражданина, да спазвам и защитавам Конституцията на Руската федерация, да защитавам суверенитета и независимостта, сигурността и целостта на държавата, да служа вярно на народа."

"Току що положих президентска клетва. Текстът ѝ концентрира същността на висшата мисия на държавния глава - да защитава Русия и да служи на нашия народ. Разбирам, че това е огромна чест, отговорност и свещен дълг. Това определяше смисъла и съдържанието на моята работа през предходните години. Уверявам ви, че в бъдеще интересите и безопасността на народа на Русия за мен ще останат над всичко. Консолидираната воля на милиони хора е колосална сила, доказателство за нашата обща, твърда увереност, че сами и само ние ще определим съдбата на Русия в името на днешното и бъдещите поколения", заяви Владимир Путин след положената клетва като президент на Руската федерация.

"Русия сама и само тя ще определи съдбата си. Русия ще премине достойно през труден, етапен период и ще стане още по-силна, реализирайки своите дългосрочни планове и мащабни проекти", подчерта президентът. (Цялата реч на Владимир Путин при встъпването му като Президент на Руската Федерация)

Това е петият мандат на Путин като президент, напомня ТАСС. Двата му първи мандата бяха с продължителност по четири години, а след гласувани поправки в конституцията на Русия, те станаха шестгодишни.

Първият си шестгодишен мандат Путин започна през 2012 г., а втория - през 2018 г.

След нови промени в конституцията през 2020 г. той успя да се кандидатира за изборите тази година, които спечели с рекорден резултат - 87,28% от гласовете.

Започналият днес президентски мандат ще приключи на 7 май 2030 г. 



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар