Лято

Лято
Лято

13 юни 2024 г.

Любомир Кючуков: Дясната вълна в Европа ще направи по-трудно пълното ни влизане в Шенген

"Тъжната констатация е, че не човешките жертви, а парите биха били евентуална причина за преосмисляне на подхода към войната в Украйна и търсене на политическо решение." 

 

"Новата конфигурация в ЕП и в отделните страни - тази дясна вълна, която залива Европа, ще направи значително по-трудно пълното членство на България в Шенген. Едва ли може да се очаква позитивно развитие за България и Румъния в скоро време."

Това мнение изказа пред БНР Любомир Кючуков - бивш зам.-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения.

"Имаше предложения за "Малък Шенген" между България и Румъния, имаше и предложения за добавяне към тази конфигурация и на Гърция", напомни той. Според него обаче това не е възможно.

"Може би има своите позитиви - да поддържа темата жива в Европа, доколкото с приемането на мигрантския пакт този проблем отиде на малко по-заден план, а българското и румънското членство също не са приоритети на редица държави в ЕС. Това не е осъществимо по няколко причини между България и Румъния, просто защото условията, при които бяха подписани споразуменията с Австрия за откриване на въздушното и морското пространство на двете страни вървят точно в обратната посока - затягане на граничния контрол между България и Румъния. А добавяне на Гърция става съвсем невъзможно - тя е страна в Шенген и ако се създаде мини-Шенген с участието на Гърция, това би означавало реално България и Румъния да станат членки на Шенген и по суша."

Любомир Кючуков подчерта, че изборите са отбелязали сериозна промяна на политическите баланси в Европа. 

"Европа като цяло се придвижи надясно. През последните 2 месеца течеше процес на отваряне на вратите за сътрудничество между крайната десница и център-дясно", коментира експертът.

Според него това ще направи по-трудно приемането на общи решения в ЕС. Открояват се редица сериозни въпроси, смята той и даде пример с бюджета. По думите му може да се очаква засилване на позициите на т.нар. "пестеливи/скъпернически държави".

"Тъжната констатация е, че не човешките жертви, а парите биха били евентуална причина за преосмисляне на подхода към войната в Украйна и търсене на политическо решение", изказа мнението си Кючуков. Той изтъкна, че националистическите партии не са антивоенни. 

"Те имат сериозни резерви към отделянето на значим национален ресурс за продължаване на войната."

По думите му неуспехът на Виктор Орбан на тези избори е мечта на всички останали партии в ЕС. 

"Орбан доста умело успява да осребри собствената си скептична позиция за помощта на Украйна, постигайки отстъпки за самата Унгария."

Според него това, което предстои като дебат в ЕС, е как тази война свършва. 

"Този дебат с влизането на толкова много крайнодесни политически формации в ЕП предполага промяна на конфигурацията.

Досега много ясно се очертаваха две червени линии в подхода и на НАТО, и на Русия към войната в Украйна - това беше да се избегне възможността за ядрен конфликт, както и да се избегне директен конфликт между НАТО и Русия."

Според него обаче тези червени линии все повече изтъняват.

"Големият проблем е, че като че ли ние съсредоточаваме всичките си усилия към това да се подготвим за война, а не да я избегнем." 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар