Есен

Есен
Есен

5 юли 2024 г.

Защо е притеснена знаменитата дама?

Демокрацията отдавна вече е дефицитна на Запад и у нас! Днес тя е заменена с жестока цензура, нарушаване на основни човешки права, с все по-сурово преследване на другомислието... 

 

Най-после е открито ефективно противодействие на все по-страховитата дезинформация, която заплашва „демократичните ценности“ на най-главният бодигард на Запад и у нас – НАТО. 

В  централата му в Брюксел скоро ще се появи специален „Център за демократична устойчивост“. Неговата главна задача е да се сражава с руската пропаганда, дезинформация, манипулация и тем подобни подли действия. Известно е, че точно тях най-активно използват коварните руснаци срещу невинната, добричка, миролюбива и при това вече на почтена възраст (на цели 75 години!) Организация на Северноатлантическия договор (North Atlantic Treaty Organization – NATO). На състоялата се неотдавна в София Парламентарна асамблея на алианса, бе обявено за старт на неговата поява. Вече е създадена и отлично заплатена група от специалисти, чиято задача е да подготви предложения за това, как трябва да изглежда и как точно ще действа центъра за „демократична устойчивост“.

Идеята за него не е нова. Тя се появи преди пет години, когато се честваше 70-годишния юбилей на НАТО, но тогава не бе осъществена. Сега тя става приоритет за управниците на алианса. Главната причина те така да бързат с него, е растящият им страх от все по-могъщата „руска дезинформация“.

Няма да бъде справедливо, ако не отбележим, че и сега САЩ, НАТО и Евросъюза влагат огромни ресурси, за да се опитат да я блокират. Въвежда се сурова цензура, а медиите на Запад и у нас се превръщат от средства за информация в инструменти за военна пропаганда. Норвежки анализатори например, пишат, че до техните основни медии антивоенно настроени гласове изобщо не се допускат. Норвежката телевизионна корпорация NRK позволява да се появяват като коментатори само офицери и аналитици от НАТО. Тяхната задача е да убеждават общественото мнение в страната в това, че руснаците са вероломни, с тях не са възможни никакви съглашения и поради това голямата война е неизбежна. Норвежките власти сега създават истинска истерия относно задаваща се „руска заплаха“! Те например, съветват гражданите да имат в дома си неприкосновени запаси, които да им позволят да оцелеят поне една седмица.

Ще си позволя да ви предложа и кратко резюме на редакционна статия в полската медия Myśl Polska. В нея се анализира технологията, по която се промиват мозъците на близо 37 милиона поляци. Статията е интересна и с това, че точно така действат властите у нас и огромната част от строго контролираните от тях „демократични“, „безпристрастни“, „свободни“ медии в България. В основните полски медии няма обективни анализи – вместо тях има порой от сълзливи, истерични и емоционални оценки от всички политици, журналисти и други известни личности.  Официалният разказ в Полша е напълно едностранчив и е в изключително проукраински дух. Няма дискусия, има бушуваща пропаганда, съчетана с тероризиране на всички, които се опитват да заемат различна позиция. За тяхното потискане полските власти  използват най-агресивно незаконни цензурни дейности. Почти 99 на сто медиите в Полша (правителствени и опозиционни, притежавани от чужд капитал), които отразяват войната в Украйна, са безкритичен рупор на киевската пропаганда. Тя се разглежда в Полша като  източник на истина и мъдрост. Полските медии днес са машини за дезинформация и лъжи, чиято задача е да накарат гражданите на страната да мразят Русия. Проблемът е, че „тази омраза замъглява самата Полша, нейните интереси и бъдеще, и ни прави готови да бъдем „истински“ украинци, много повече от самите тях“, прави извод Myśl Polska.

Но появата на натовският Център за демократична устойчивост доказва, че процеса на промиване на мозъците на хората на Запад и у нас, започва да буксува. И това го признават вече и западни експерти. Ан Апълбаум (родена е на 25 юли 1964 г. в еврейско семейство във Вашингтон) е сред най-известните американски журналисти и анализатори. Сътрудничи на медии като „Индипендънт“, „Спектейтър“, „Дейли Телеграф“, „Ивнинг Стандарт“, „Вашингтон Поуст“ и др. Автор е на книги, носител е на престижната награда Пулицър. Работи като старши сътрудник  към университета „Джон Хопкинс“, където ръководи специална програма за изследване на дезинформацията и пропагандата през  21 век – проекта, наречен ARENA. Та тази знаменита дама, която  е посветила живота си на борба със „зловредното съветско и руско влияние“ в „свободния и демократичен свят“, сега е силно притеснена. В интервю за CBS News тя признава, че идеите, които разпространява Русия (както и  Китай), стават все по-популярни сред жителите на САЩ и Европа. Те  се възприемат от много хора на Запад, защото руските разкази  за разкола, хаоса, упадъка и израждането на западната система, са все по-привлекателни за тях. Те виждат, че ние преживяваме упадък и в разкриването на тази истина  е успеха на Москва, казва Ан. Според нея, когато Русия изпраща послания към американците например, те само засилват нагласите на онези от тях, които наистина мислят и говорят същото вътре в родината си.

Но – за огромно съжаление, ние нямаме стратегия, как да се борим с това явление, подчертава Ан.  На нас ни липсва  способа да говорим за това, отсъства ответен наратив на правителството на САЩ, какъвто имахме в епохата на студената война.  Още по-сериозен проблем е, че не всички в Америка са убедени: ние трябва да се противопоставим на руските идеи! Напротив, има твърде много техни привърженици, които са съгласни с тях и искат те да се разпространяват и умножават. Руснаците използват в посланията си  факти за действителни провали в политиката на САЩ и Запада. Тяхната пропаганда успява, защото е правдива – до този определено неприятен за самата нея извод, достига Ан, един наистина доказан експерт в тази област.

В това, че  тя е права свидетелства и най-ново проучване на Европейския съвет за външна политика (The European Council of Foreign Relations – ECFR). То е проведено с участието на около 20 000 души от 15 държави на Европа, сред които и нашата. Незначителна част от европейците вярват във военна победа на Украйна. Огромната част от тях са убедени: най-вероятното решение на проблема са преговори между Москва и Киев. А не пълна победа на украинските военни. От всички държави, участници в проучването, само в Естония преобладава мнението, че Украйна ще спечели категорично войната. Така мислят 38 на сто от жителите на страната, които са по-малко от живеещите в София – населението на Естония е около 1 милион и 349 хиляди души.

По-голямата част от европейците са на мнение, че въоръженията са необходими на киевския режим не за да спечели на бойното поле (това просто  няма как да се случи!), а за укрепване на неговите позиции преди започване на преговорите. А в България, Гърция и Италия хората определят увеличаването на доставките на оръжия за Киев като много „лоша идея“. От българите 63 на сто не искат да се дава военна помощ на Украйна и  само 13 на сто вярват в победа на Киев. Що се отнася до идеята да се изпратят войски в Украйна тя не намира подкрепа нито в една европейска държава.

Появата на свежа структура на НАТО, както и съществуването на безброй аналогични на нея организации на Запад и у нас, няма нищо общо с целта, която ни пробутват – защита на „демократичните ценности“. И новият „Център за демократична устойчивост“, както и многото подобни на него съвети, институти, агенции и пр., са напълно излишни. Просто защото демокрацията отдавна вече е дефицитна на Запад и у нас!  Днес тя е заменена с жестока цензура, нарушаване на основни човешки права, с все по-сурово преследване на другомислието...  New York Post  написа, че днес Америка много напомня за  държавата, изобразена от Джордж Оруел в романа му „1984“. В САЩ се налага оруелско равнище на масово наблюдение, цензура и идеологическа индоктринация (натрапване, внушаване на идеи – б.м.) на американците. Всекидневникът  привежда и данни от проучвания, които показват: над две трети от американците са напълно съгласни с  това, че държавата им все повече се превръща в полицейска, която преследва и смазва всякакво другомислие.

С харченето на огромни – наши, на данъкоплатците, пари за подобни глупости, недоразуменията на власт на Запад и у нас целят  да  имитират бурна, най-активна дейност. По този начин те се надяват да ни впечатляват и вербуват отново да гласуваме за тях на следващите избори. Те разчитат най-вече на това, че глупавите и наивните определено продължават да са много повече от разумните.

И в интерес на истината, като наблюдаваме, какво се случва около нас, те май ще се окажат прави!

Ан Апълбаум

 

Kteativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар