Зима

Зима
Пролет

29 януари 2015 г.

Няма да се увеличава осигурителната здравна вноска от 2016 г.

„Не става дума за повишаване на осигурителната здравна вноска на самоосигуряващите се, а държавата да бъде коректен платец", заяви министърът на здравеопазването Петър Москов в коментар на предложените промени в Закона за здравното осигуряване по БНТ.

Държавата ще повишава вноската си през годините, докато стигне вноската на осигуряващите се. Няма намерения за увеличаване на осигурителната здравна вноска от 2016 г., уточни той.

„Частта от обществото, която си плаща данъците и осигуровките, трябва да види причина да продължи да го прави. Но когато има цели групи, които не плащат, това не бива да бъде допускано", отбеляза здравният министър.

Неосигуряващите се здравно все повече и повече ще може да ползват услугите само на спешния пакет, които предстои да бъдат ясно аргументирани, каза Москов и описа мерките за развитието на услугите на Спешна помощ - увеличение на заплащането, кадрова реализация на хората, които искат да отидат да работят там чрез специализации в различни сфери на медицината.

Министърът съобщи, че до края на януари се очаква резултат по поисканите 75 млн. евро помощ за подобряване на инфраструктурата на Спешна помощ - ремонт на сгради и подобряване на автомобилния парк.
Началото на справянето с корупцията в здравната система е яснота на финансовия поток в системата, смята министърът: „Вървим по пътя на идентификация, за да има яснота по този въпрос. Не е възможно държавата с цялата си сила, с всичките си фондове, да не знае осигурителния статус на всеки един гражданин. Няма начин хора с нисък статус, да бъдат обложени допълнително".

Няма съмнение, че от Националната здравноосигурителна каса се източват пари чрез здравните пътеки, но яснотата за начина, по който се изразходват средствата, ще даде решение на проблема, отбеляза Москов призна.

Министърт не коментира дали ще се затварят болници до края на 2015 г., но увери, че това няма да бъде в резултат на административни промени: „НЗОК ще купува услуги на база ясни критерии за дейността на болниците, а удовлетвореността на пациентите ще бъде част от решението на касата".

По-рано пред Нова телевизия, Москов коментира и бюджета на НЗОК и опасенията, че ще има опашки по болниците: „Има ясно количество пари, които системата може да използва в рамките на тази година. То не може да се надвишава, има състояния, които не търпят отлагане и те ще се лекуват. Тези, болести, които търпят отлагане, ще се отлагат, докато има възможност да се третират".

„Здравеопазването е сектор, в който проблемите са натрупвани в продължение на много, много години и трябва да намерят своето решение. Това, което мога да гарантирам, са ясни и стабилни основи на промяната, за да може лекари и пациенти да усетят промяната", каза Москов и увери, че има изготвена конкретна програма с конкретни стъпки за подобряването на състоянието на системата. Москов добави, че би подал незабавно оставка, ако конкретната му работа не води до резултат.



Няма коментари:

Публикуване на коментар