Зима

Зима
Пролет

27 януари 2015 г.

Шефове в БДЖ са помогнали за източването на гориво за над 2 млн. лв.

От сегашното ръководство на БДЖ обаче подчертаха, че преки доказателства за злоупотреби нямало...

 Шефове в БДЖ са помогнали за източването на гориво за над 2 млн. лв. Това стана ясно от думите на управителя на "Товарни превози" Любомир Илиев. Той уточни, че кражбите са станали през 2013 и 2014 г. с подкрепа на началници, които не са уволнени. За 2013 г. са заловени 65 души, за 2014 г. – 35, като тях няма уволнени, допълни Илиев.

По думите му в схемите миналата година са участвали хора на постовете директор и зам.-директор. От сегашното ръководство на БДЖ обаче подчертаха, че преки доказателства за злоупотреби нямало.

Илиев каза още, че от монтираните общо 53 GPS системи на локомотивите в началото на 2013 г. работят само 16. Освен това монтираните камери на 10 от пунктовете, където се зареждат локомотивите, не работят.

От БДЖ изтъкнаха, че ще вземат спешни мерки, за да прекратят престъпните схеми. На първо място ще бъде създадено спецзвено, което ще следи за кражби. Предвижда се всички GPS устройства да бъдат ремонтирани, да се поставят камери, които да следят машинистите, а уличените в кражби ще бъдат предадени на прокуратурата.

Изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров изтъкна, че стремежът на ръководството е за средностатистическа европейска железница, за постигането на което трябва да има реформи. Според него за най-малко 7 години с общо 210 млн. лв. инвестиции ще може да се подготвят обществените поръчки за нови мотриси, посочи Владимиров.


"Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар