Зима

Зима
Пролет

6 януари 2015 г.

„Селски лекари стават и аптекари“

 Преглед на печатните издания за 6 януари 2015 година...



Печатните издания търсят причините за смъртта на 8-годишното момче, което почина на 28-ми декември в разградската болница. 90 % от болниците не разполагат с детски хирург, пишат вестниците "Монитор" и "Земя", цитирайки телевизионно интервю на доктор Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Освен това „медицинският стандарт по обща и детска хирургия забранява на хирурзите в Разград да оперират деца. Ако го оперира и се стигне до най-лошото, директно заминава в затвора“, твърди Кацаров, цитиран от"Дума".

„Селски лекари стават и аптекари“, съобщава "Труд", цитирайки шефа на здравната комисия в парламента Стоян Тонев. „Личните лекари в отдалечените райони на България ще получат правото да продават на болните медикаменти по примера на Швейцария и Германия. Освен това Националната здравноосигурителна каса ще плаща 100 процента поетите лекарства не на аптеките, а на производителите, за да спести десетки милиони от надценки.

„Бензинът пада под два лева“, съобщава във водещото си заглавие вестник "Стандарт". В момента тарифите на най-масовия А95 са от 2 лева и 10 стотинки до 2 лева и 20 стотинки за литър. През февруари ще зареждаме поне с 20 стотинки по-евтино, прогнозира вестникът и пояснява: още в първите дни на новата година цените на петрола на международните пазари удариха 66-месечно дъно.

„Цените на билетите за автобус не падат, въпреки по-евтиния дизел“, съобщава "24 часа". „Изчислени са преди две години, когато горивото бе лев и 60 стотинки", твърдят превозвачи, цитирани от изданието.

„Еврото се срина до 9-годишно дъно“, вследствие от политическата несигурност в Гърция, съобщава "Труд".

„Слабото евро ще стимулира износа ни“, твърди "Преса". Водещата новина на изданието е, че „за пръв път от 24 години насам парламентът реши да обложи безотчетните пари на народните представители по Закона за корпоративното подоходно облагане. От началото на годината върху разходите на депутатите за офиси и сътрудници, които са в размер на 2/3 от заплатата, ще има данък от десет процента“.

Жалби от отстранени чуждестранни кандидати блокираха тръжните процедури за две отсечки на магистрала „Струма“, съобщава "Капитал дейли". В последните работни дни на миналата година три строителни компании и обединения са оспорили резултатите от предварителния подбор при избора на изпълнител на пътните участъци преди ис лед дългия тунел в Кресненското дефиле. Става дума за най-големите строителни поръчки в момента. Те са с прогнозна стойност от 350 милиона лева. Протоколите от тръжните комисии оставят впечатление, че с малки изключения предварителната селекция са минали големите български компании, които традиционно взимат поръчките за магистрално строителство през последните години, сочи "Капитал дейли".

„Бизнесменът Гриша Ганчев и синът му отиват на съд за захарната афера“ от 2012-та година, гласи заглавие в "24 часа". Прокуратурата е внесла обвинителен акт в специализирания наказателен съд срещу шефа на „Литекс“ и „Петрол“ на 30 декември, твърди изданието.

„Европа ни връща три хиляди и шестстотин бежанци“, съобщава "Монитор". България се е съгласила да ги приеме, а министерството на отбраната вече подготвя списък на сгради за имигрантски центрове, допълва "Дума", цитирайки информация от заседанието на междуведомствена комисия, състояло се вчера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар