Зима

Зима
Пролет

15 януари 2015 г.

Четири работни групи ще затвърждават партньорството между България и САЩ

"Америка е ангажирана за постигането на сигурна и суверенна България", заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след разговор с премиера Бойко Борисов в сградата на Министерския съвет.


Срещата продължи над час и половина.

Четири работни групи ще затвърждават партньорството между България и САЩ - в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност, върховенството на закона, образованието и връзките между двата народа.

България и САЩ ще задълбочат и своите съвместни учения. Да можем да оптимизираме българските въоръжени сили, те да са съвместими с тези на НАТО, обясни държавният секретар на САЩ.

По думите му това са времена, изпълнени с предизвикателства в целия район. Кери посочи, че като съюзници в НАТО, САЩ и България са рамо до рамо повече от десетилетие. Тук съм, за да кажа: Америка е абсолютно ангажирана със сигурността, подчерта американският държавен секретар.

Кери заяви, че страната ни трябва да пресече процесите на корупция и да засили върховенството на закона. Напълно подкрепяме плановете на България за реформиране на съдебната система, подчерта той.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че в разговорите е било препотвърдено стратегическото партньорство между България и САЩ.

Кери остава открехната вратата за безвизов режим. Приветстваме да има такъв, това би било много положително събитие и за двете страни и може да укрепи връзките, да допринесе за икономическото развитие. Ще продължим да работим по този въпрос и в бъдеще, за да можем да постигнем по-добри възможности за пътуване между двете страни, увери той на съвместната пресконференция с премиера Бойко Борисов.

Кери обаче обясни, че програмата за безвизово пътуване е много специфична и има много строги критерии, които трябва да бъдат спазени. Един от тях е процентът на отказаните визи да е под 3%, а за България през 2014 година той е 15.2%.

Според него това, което може да бъде направено, е САЩ и България да обединят усилия за постигане на критериите.

Държавният секретар на САЩ обяви, че ще се засили младежкият обмен по различни програми и културният обмен във връзка с опазването на културното наследство.

Той похвали премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев. „Впечатлени сме от програмата и плановете на премиера. Това видяхме и когато бяхме на срещатa с президента – виждаме един екип, който е решен да се постигне напредък“, посочи той.

Според Кери, Борисов знае, че е много важно за България да има енергийна диверсификация, да има яснота по отношение на своя суверенитет.


 „Поздравявам го за трудните решения, които взема и които предстои да вземе, които изискват все повече обратна връзка от страна на Европа", подчерта той.

Държавният секретар на САЩ заяви още, че е у нас, за да обсъди с българските власти как САЩ и България да работят заедно.

България е надежден съюзник в рамките на НАТО, затова е важно да сме добри партньори, когато България е изправена пред трудни решения, за да може гражданите да усетят резултатите от тези решения, обясни Джон Кери.

По-рано Кери, който е на кратко посещение у нас по покана на външния министър Даниел Митов, разговаря с президента Росен Плевнелиев.

Посещението е преди визитата му в Париж, където се очаква той да изрази солидарност с близките на жертвите на терористичните атаки.

Визитата у нас преминава при изключителни мерки за сигурност, особено около сградите от т.нар. „триъгълник на властта“.

  Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар