Зима

Зима
Пролет

15 януари 2015 г.

Велизар Енчев: В българския парламент има енергийна мафия

Високата цена на електрическата енергията се дължала на двата американски ТЕЦ-а и на ВЕИ-тата.

"140 души в парламента притежават ВЕИ-та. В българския парламент има енергийна мафия", обяви от парламентарната трибуна независимият депутат Велизар Енчев по време на дебатите за промени в Закона за енергетиката, които бяха приети на първо четене днес.

По думите му високата цена на електрическата енергията се дължи на двата американски ТЕЦ-а и на ВЕИ-тата.

"Ненормално високите цени за включване в системата. Това обслужва енергийната мафия, която има подкрепа в парламента", каза Енчев и призова всеки, който притежава ВЕИ-та, или негови роднини, да стане и да каже. В противен случай това не е български парламент, а парламент на енергийната мафия, заключи той.

При обсъждането на промените, касаещи ДКЕВР, Енчев заяви, че е против това да се прилагат закрити заседания, освен в изключителни случаи, тъй като това е параван за обществото, обслужващ лобистите на ВЕИ-тата, на фотоволтаиците и водните централи.

Велизар Енчев поиска отлагане на гласуването на Закона за енергетиката да се отложи. Той бе несъгласен с премахването на думата "държавен" от наименованието на органа, което той определи като скандално, а разделянето на ДКЕВР на две части - като "порочен опит" за лобизъм.

"Това означава да се следва порочният гръцки пример за раздържавяването на националната електрическа компания на Гърция", заяви Енчев.

Според независимия депутат кандидатите за комисията трябва да бъдат проверени за конфликт на интереси преди гласуването им за членове, а не след това, както е по сегашния правилник.

"Не е нормално ДКЕВР, която се командва от управляващата партия, парламентарната комисия, да бъде оглавявана от Веселинов - отново от управляващата коалиция, но това не е първият или последен порок на вашата работа", заключи Енчев.

ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар