Зима

Зима
Пролет

15 януари 2015 г.

Какво търсят западните лидери в България?

Би Би Си публикува на сайта си материал под заглавие "Западни лидери се отбиват в България".

Страната е в центъра на международното внимание благодарение на поредица международни посещения, отбелязва британското обществено радио и телевизия.

Би Би Си се пита какво търсят в София британският министър на външните работи Филип Хамънд (вчера), държавният секретар на САЩ Джон Кери (днес) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (по-късно този месец) и дали ще го намерят. И изброява повечето от отговорите на първата част от въпроса - газови доставки, войната в Източна Украйна, международния тероризъм, миграцията - законна и незаконна, както и ужасното състояние на българските въоръжени сили.

И моментът на посещенията е важен, отбелязва Би Би Си и припомня, че руският президент Владимир Путин е отменил миналия месец плановете за изграждане на газопровода "Южен поток", като е обвинил за провала на проекта огъването на България под натиска на ЕС и САЩ.

Британското обществено радио и телевизия пише още, че НАТО настоява страната да повиши бюджета си за отбрана до 2 процента от своя брутен вътрешен продукт, като отчита силната зависимост на армията от руски резервни части.

Що се отнася до тероризма, България е една от транзитните държави, прекосявани от искащи да станат бойци ислямисти, по пътя им през Турция към Сирия, посочва Би Би Си.

Друго главоболие за правителството в София е миграцията в страната на сирийци, афганистанци, пакистанци и иракчани, отбелязва британската медия. Преди парламентарнитe избори във Великобритания през май темата за българските и румънските граждани, които работят там, също бе в дневния ред при посещението на британския външен министър в София, допълва Би Би Си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар