Зима

Зима
Пролет

28 януари 2015 г.

Накъде след триумфа на СИРИЗА

В понеделник лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас получи мандат за съставяне на правителство и положи клетва като премиер на Гърция.

Той ще управлява в коалиция с дясна партия. Ципрас наруши традициите и положи гражданска клетва, а не религиозна, обещавайки „винаги да служи на интересите на гръцкия народ“, предаде АФП. 

Церемонията се състоя в президентския дворец в Атина в присъствието на държавния глава Каролос Папуляс. 40-годишният Ципрас става най-младият министър-председател на Гърция през последните 150 години. Очаква се той да представи състава на новото правителство и целият кабинет също ще положи клетва. Коалиционен партньор на радикалната левица стана дясноцентристката партия ”Независими гърци” (АНЕЛ). Победителят на изборите СИРИЗА спечели 36,34% от гласовете при обработени 99,77% от бюлетините. При тези резултати тя получава 149 места в гръцкия парламент.

"Гърция обръща страницата и оставя в миналото мерките на жестоки икономии и петгодишното унижение. Гърция върви напред с оптимизъм, надежда, достойнство, със стабилни стъпки към променяща се Европа", коментира Ципрас.

Реакциите на МВФ, Германия и редица от лидерите в ЕС бяха хладно предупреждение, че няма да има отстъпки и специално отношение за страна, която не спазва ангажиментите си по споразумението.

Методи Методиев, дипломат, експерт за Балканите: Може да предизвика ефекта на доминото


40-годишният лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас спечели доверието на традиционно лявото мнозинство от гръцките избиратели чрез ловкото жонглиране с епитети от социален популизъм, примесени с прекомерни надежди за ново и по-добро бъдеще за смачканите от шестгодишната икономическа и финансова криза гръцки граждани. Чиста доза популизъм ще се окажат най-вероятно твърденията за опрощаването на голямата част от гръцкия външен дълг, достигащ над 350 млрд. евро.

Въпреки многото и силни изказвания на лидера на СИРИЗА за острота спрямо Брюксел със сигурност и наум не му идва да излезе от ЕС и еврозоната, тъй като за своите предварително обявени социални реформи Ципрас разчита основно на еврофондовете.

Ако Гърция престане да обслужва дълговете си, не е изключено според ефекта на доминото същото да направят и останалите свърхзадлъжнели страни ­ членки на ЕС, Испания, Италия, Португалия, Ирландия. А такова развитие на събитията Брюксел не може да си позволи.

Възможно е все пак Ципрас да направи и някои социални завои, но с оглед колабиралите държавни финанси подобно развитие е малко вероятно и отново ще се извърши само след благословия от Брюксел, разбирай Вашингтон. Ако не проведе дълго и нашироко обявените социални реформи и не повиши стандарта на гръцките граждани, Алексис Ципрас рискува не само да завърши като предшественика си Андонис Самарас, а и напълно да изчезне от гръцката политическа сцена. Просто гърците са народ, който не прощава затягането на коланите до дупка, а и отдавна са свикнали да живеят за сметка на ЕС.
 

Живко Георгиев, социолог: Това е голям шамар за гръцкия политически елит


Победата на СИРИЗА беше рядко срещан прогнозируем избор и резултат от избори. Във всички случаи това е голям шамар по традиционния гръцки политически елит и по евробюрокрацията. Това ще породи известна степен на отрезвяване във финансовия свят на Европа, който, увлечен в своите игри, до голяма степен поставя в ситуация на неизбежна самоотбрана голяма част от гърците. Ситуацията в Гърция прави гръцкия народ жертва на политическия бизнес и прехода към ЕС след дълъг период на доминация на две семейни партии. Народът не иска да носи отговорност за действията на някой друг, особено на елита си. Това е полезен урок и за елитите, и за новосформиралата се евробюрокрация.

Самата СИРИЗА е прекалено нова и на нея няма да є е лесно да навлезе в дебрите на управлението, както и да изпълни поетите си ангажименти. Каквото и да се случи, все пак това е опит за радикална промяна на политическия елит и във всички случаи по всяка вероятност ще върне поне за кратко достойнството на гръцките граждани.

Европейските лидери са разделени отдавна. Само в много кратки моменти действат синхронно, и то под натиск на своите външни политически партньори. Европа е разделена не само на лидерско равнище, тя е разделена и икономически, и културно и това все по-явно се случва. Вече няма единна визия за бъдещето на Европа. Това е жалко, тъй като би могло да го има, и мисля, че ако се положат усилия, не е късно отново да се върнем към търсенето на такава визия. Аз обаче съм леко скептичен към това нещо.

Европейската икономика и без това не е добре с изключение на една-две икономики, например немската. Всички останали са в една или друга степен засегнати от някакъв тип икономическо заболяване – безработица, ниска производителност, висок дефицит и т.н. Отгоре на всичкото и европейската валута тръгва надолу. Това може да има и някои добри краткосрочни резултати. По-скоро ще се засили експортният потенциал на тези, които имат възможност да се възползват от това, но мисля, че не е добра новина за еврото. До голяма степен ще охлади ентусиазма за разширяване на еврозоната.

Във всички случаи, ако Гърция излезе от еврозоната, тя ще пострада. Най-малкото ще пострада, особено ако СИРИЗА успее да реализира част от техните ангажименти по редукция на дълга на Гърция. Това ще засегне някои от крупните европейски банки и ще генерира несигурност във финансовата система. Не е изключено Гърция да потърси нетрадиционни решения. С нетърпение чакам позитивната програма на СИРИЗА. Преди да я видя, не мога да гадая. Досега няма много примери на такъв тип обрати и поведение. Искрено им пожелавам да не пострадат, тъй като това няма да се отрази добре и на нас.
 

Борис Попиванов, политолог: Не е радикална промяна на европейския модел


Победата на СИРИЗА е преди всичко сигнал към самия гръцки народ. Посланието е, че хората не приемат случващото се в страната през последните години. На власт доскоро бяха двата основни опонента в гръцката политика ­ „Нова демокрация” и ПАСОК. В тяхното съвместно управление се видя, че положението не се подобрява. Напротив, тенденцията към влошаване продължава. В този смисъл основните послания, с които СИРИЗА спечели изборите, са борба с олигархията, с липсата на кауза, със стремеж да се помогне на онези уязвими групи, които досега бяха оставени извън борда. Заедно с лозунгите, че надеждата е победила и че промяната в Европа е започнала от Гърция, е много е трудно да кажем доколко подобни твърдения са верни. Все пак Гърция е малка държава. Ако същото се повтори до края на годината и в Испания, тогава бихме могли да говорим, че наистина Южна Европа отхвърля модела на управление на целия Европейски съюз. Засега нямаме някаква радикална промяна и твърденията за излизане от еврозоната са силно преувеличени. Става дума за един опит за промяна на модела на отношения на Брюксел с държавите ­ членки на ЕС.

Според мен обаче Ципрас започна да дава заден ход още по време на предизборната кампания, когато имаше по-предпазливи и умерени изказвания. Самият той е наясно, че Гърция сама не може да изпълни толкова амбициозен план за промяна на цяла Европа. Сега са важни само две неща ­ СИРИЗА да удържи своята цялост, защото все пак имаме една сложна коалиция, както и да удържи положението на власт в течение поне на една година. Трябва да започнат по някакъв начин преговори с т.нар. Тройка за разсрочване или намаляване на дълга. Независимо как ще завършат, самите преговори вече говорят за успех. Не приемам твърденията на някои, че СИРИЗА е крайнолява партия. Нека си спомним, че преди 30 години във Франция Митеран започна да национализира голяма част от частните предприятия и това беше критикувано като недообмислена мярка на лявоцентрист. Сега СИРИЗА излиза с много по-скромни идеи и не бива това да се коментира като нещо утопично.


Новият министър-председател на Гърция Алексис Ципрас на митинг след победата
"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар