Зима

Зима
Пролет

13 януари 2015 г.

Безработицата намаляла през миналата година

Пазарът на труда се стабилизира постепенно през 2014 г. след годините на кризата.

Това отчете директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Асен Ангелов пред журналисти в обзор на трудовия пазар за изминалата година.

През изминалата година безработицата е намаляла, а заетостта се е увеличила, посочи той. Ангелов цитира данни на НСИ, според които средногодишната безработица е била 11,2%, или с 0,1 процентен пункт по-ниска в сравнение с предходната година.

Въпреки че първото тримесечие на 2014 г. е започнало с ръст на безработицата, годината е завършила със спад на показателя през декември – нещо, което не се е случвало от 23 години насам, коментира още шефът на държавната агенция. Единственият друг подобен случай е бил през декември 2002 г., когато в последното тримесечие пилотно е реализирана програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост" и голям брой безработни са били включени в субсидирана заетост.

За цялата 2014 г. - от януари до декември, безработните са намалели с над 50 хил. души, което Ангелов отчете като голям успех, тъй като през декември 2013 г. спрямо началото ѝ те са намалели едва с 5500 души.

Добрите новини за пазара на труда са постигнати въпреки силно ограничените средства за субсидирана заетост, коментира още той. През миналата година около 37 хил. души по-малко са били включени в мерки и схеми, финансирани с национални и европейски средства.

Друга положителна тенденция на трудовия пазар, която характеризира 2014 г., е нарасналото търсене на работни места от реалната икономика чрез бюрата по труда. Реализираните работни места от реалния сектор бележат исторически ръст през годината, коментира Ангелов. Общо те са 161 хил., които са разкрити от бизнеса чрез съдействието на АЗ.

Въпреки тези положителни тенденции Асен Ангелов призна, че държавната агенция не успява да влияе съществено на безработицата сред ниско образованите, хората без квалификация и продължително безработните, които продължават да се увеличават.

Като негатив директорът на агенцията посочи, че през 2014 г. политиките на пазара на труда не са успели да стигнат до най-уязвимите групи от обществото – дългосрочно безработните, хората над 55 години, тези с увреждания.

Продължава да бъде висок и делът на младежите, които не участват нито в образование, нито в обучение, нито в заетост, но са икономически активни. За тази година Ангелов е предвидил чрез различни кампании тези групи хора да бъдат убеждавани да градят трудова кариера. Той призова и бизнеса да се доверява повече на АЗ за съдействие в намирането на кадри, защото е показала, че има потенциал чрез бюрата по труда и посредниците си.

През 2015 г. Агенцията ще работи и по-прецизно за обучението на безработни по общини и градове чрез анализ на местните пазари, каза Ангелов и уточни, че досега такъв подход не е прилаган. Според него професионалното консултиране е полезно, защото би могло да подобри уменията на безработните да търсят работа и да предлагат качествата си.

Ангелов прогнозира, че в първите три месеца на 2015 г. не се очаква рязък и съществен спад на безработицата. За месец декември 2014 година тя е била 10,7 на сто, или с 0,1 процентни пункта по-ниска спрямо ноември. На годишна база намалението е значително – през декември 2013 г. безработицата е била 11,8 на сто.

Безработицата сред младежите през декември също намалява – с 1080 души. Регистрираните младежи без препитание съставляват 7,1% от всички безработни. Броят на хората над 55 години без работа също е намалял в последния месец от годината – с близо 650 души.

През месеца започналите работа в реалната икономика са малко над 10 хил., като намаляват спрямо предходния месец, заради това, че бизнесът традиционно намалява търсенето в края на годината.
Investor.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар