Зима

Зима
Пролет

13 януари 2015 г.

Ценова война с бензина

След като миналата седмица Лукойл изненадващо рязко намали цените на бензина на дребно, през тази конкурентите отвърнаха на удара.
С един ход в петък от руската компания свалиха цената на масовия бензин A95 с 0.21 лв. до средно 1.99 лв. за литър. Така горивото в бензиностанциите на Лукойл за кратко беше по-евтино от това при конкурентите. Техният отговор обаче не закъсня.

Средните цени на обикновения бензин във всички големи вериги в България вече са под 2 лв. литър. А OMV и Shell продават горивото за 1.92 лв. за литър. Но с оглед на факта, че чистата цена на дребно на бензина в България, без разходите за акцизи и ДДС, е най-високата в Европейския съюз с изключение на тази в Малта, пространство за още по-голямо поевтиняване определено има. В същото време продължава и движението надолу на котировките за петрола на международните пазари. Референтния за Европа сорт Брент днес поевтинява с 2.61%, до 46.19 долара за барел. От края на миналата седмица цената му е паднала с над 6%, информира darikfinance.

Вчера анализаторите на инвестиционната банка Goldman Sachs ревизираха прогнозата си за сорт Брент през първото тримесечие на годината до 42 долара за барел. Очакванията за цената през следващите 6 месеца пък са тя да достигне 43 долара за барел. Ако тези прогнози се сбъднат и конкуренцията на българския пазар на горива остане все така силна, перспективата за цени на бензина под 1.80 лв. за литър изглежда съвсем реална.


Няма коментари:

Публикуване на коментар