Зима

Зима
Пролет

7 януари 2015 г.

Да се пуши ли пак в заведенията?

Според д-р Маша Гаврилова не трябва да има промени в закона за пълната забрана за пушене...


Да се пуши ли пак в заведенията? Този въпрос предизвика лют спор между д-р Маша Гаврилова от сдружение „България без дим” и Атанас Димитров от Браншовата асоциация на ресторантьорите в ефира на Нова телевизия.

Дебатът за пушенето в заведенията беше подновен преди дни от депутата от БСП Атанас Зафиров, който написа във Фейсбук, че заради тоталната забрана у нас да се пуши в ресторантите българите са предпочели заведенията в Сърбия за празниците. Още през октомври пък от "Атака" внесоха в парламента законопроект, с който искат падане на пълната забрана и обособяване на зали за пушачи и непушачи.

Сърбия също планира да въведе пълна забрана за пушене на закрито, каза по този повод д-р Маша Гаврилова.

По думите й с тази тема трябва да се приключи, защото законът е приет и няма какво да се обсъжда вече.

Водещата Ана Цолова цитира и коментари от Фейсбук страницата на предаването, които определяха мерките за забрана на тютюнопушенето като "хитлеристки".

Това обиди здравния инспектор и тя стана да си ходи, като заяви, че е безобразие "човек, който е тръгнал да защитава здравето на хората, да го оприличават по този начин. "Това на нищо не прилича“, отсече тя.

Според д-р Гаврилова не трябва да има промени в закона за пълната забрана за пушене и той трябва да продължи да действа във вида, който е приет.

Опонентът й обаче настояваше, че правото на избор трябва да се уважи и да се даде възможност на всеки, който иска да „употреби порока си“, да го направи. „Не е гостоприемно да изхвърлим навън в минусовите температури клиентите си“, мотивира се той.

В разговора Димитров обясни, че те не са за връщане на тютюнопушенето, а за въвеждане на балансиран модел. „Трябват ни закони, които могат да бъдат изпълнявани. Ние никога не сме искали тотално да се разреши тютюнопушенето. Искаме да има обособени помещения, колкото и да са малки. Искаме да създадем условия на нашите клиенти, ако искат да пушат един законно произвеждан продукт, да могат да го ползват на топло“, обясни той.

По думите му през 2012 -2013 г. забраната е ударила бизнеса. „Лично аз съм освободил 60 души”, каза той.

Д-р Гаврилова поясни, че забраната за пушенето няма за цел да ограничи пушенето. "Целта е хората да пребивават в среда, свободна от тютюнев дим, когато са на обществени места", каза тя.

По повод това в студиото започна бурен спор дали пушенето е право на избор и дали то трябва да се налага на обществено място чрез закон.

„Вкъщи може да имате право на избор и да си правите, каквото искате. На обществено място държавата трябва да създаде здравословни условия", отсече д-р Гавраилова.

Според д-р Гаврилова поправката няма да има никакъв шанс да бъде приета. Според нея крайно време е да има контрол – като има един закон, трябва да се проверява дали се спазва. При нас конторолът не е достатъчен, убедена е тя

"Вие влизате в личното пространство на хората, затова не ви харесват", скочи Атанасов, а здравният инспектор му опонира, че "не държи да е харесвана, "искаме хората да не боледуват".

Няма коментари:

Публикуване на коментар