Зима

Зима
Пролет

30 януари 2015 г.

Айде играйте малко ве, ей!

Погледнато от родната камбанария, това е истинска лудост, но зад Океана очевидно го приемат за адско зрелище...

 По традиция всяка година в САЩ има 1 ден, в който държавата замира, за да отбележи подобаващо олицетворението на националната си идентичност. "Супербоул" - финалът на сезона по американски футбол, е невиждано по размер събитие в света на спорта, което безспорно е социален, медиен и маркетингов феномен. И най-вече потребителски. 

Погледнато от родната камбанария, това е истинска лудост, но зад Океана очевидно го приемат за адско зрелище и повод да се освинят (буквално) от ядене и пиене. Щом им е кеф - нека го правят, нямаме право да се сърдим. Защото за тях "Супербоул" е и празник на патриотизма - огромни знамена, изпълнение на химна от най-големите звезди в света, скандирания... 

И тъй като в България сме царе на сравненията, помислете само за миг какво би било подобно нещо да се проведе у нас. Просто е немислимо, дори и да не е по американски, а по "нормалния" си футбол. 

Единствената прилика би била ръгането между играчите и касапските прояви. Стадионът ще е полупразен, в централните сектори, където по традиция сядат разбирачите, семкаджиите ще псуват под мустак и през 2 минути ще се провикват с любимото им "Айде играйте малко ве, ей!". Ултрасите няма да пеят химна, а взаимно ще си пожелават трибуквието, както и сексуален контакт с роднини от женски пол, всичко това под канонада от самоделки и димки. Националният флаг ще бъде обърнат наобратно, защото бай Пешо се е напил предната вечер и така го е прибрал. 

Теренът ще изглежда сякаш час преди мача са минали труженици да извадят картофите. Мажоретки ще има, но само за да покажат силикон, надявайки се някой футболист да ги забележи и да им дари от безценното си ДНК. Рекламите пък изобщо няма да са рекордно скъпи, като продуктите ще бъдат традиционните за родния ефир - дамски превръзки, пелени, шампоан против пърхот, сироп за кашлица, мазила за болки в ставите, спрейове против гъбички, хапчета срещу диария и прочее все жизненоважни продукти. 

След мача треньорите ще се оплачат от съдийска тесла и задкулисна мокра поръчка, футболистите ще се оправдаят с "липса на малшанс" (култова реплика на Гонзо), а журналистите ще се надпреварват кой да счупи тъпомера със заглавията, отразявайки това колосално за родния спорт събитие... 

Истински празник Маде in BG, за чиято липса искрено благодарим!

Иван Иванов, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар