Зима

Зима
Пролет

18 януари 2015 г.

Охрана на свещени прасета

Голямата част от обществото, изглежда, е приело заливащото го отвсякъде безобразие вече като нещо естествено, като природно явление...

 През 2009 г. информационната агенция "Блумбърг" осъди Федералния резерв на САЩ заради отказа му да предостави списък с имената на банките, на които е налял пари заради кризата.

Агенцията постави въпроса защо данъкоплатците нямат право да знаят това, след като банките бяха финансирани с техните пари. И федералният съд в Манхатън определи: "Централната банка спекулира с това, че разкриването на подобна информация би могло да разклати финансовата стабилност на дадена банка. Това твърдение не покрива тежестта на доказването, тъй като тя изисква всички факти, с които ответната страна би могла да докаже истинността на тезата си". Съдът заключи, че Фед е нарушил закона за свободното разпространение на информация и го задължи да публикува въпросния списък с имената на банките.

Звучи нормално и логично, нали? Както предимно се случва в т.нар. нормални държави. Преходът в България обаче успя да наложи цял куп догми, сравними с тези на комунистическия режим, които осигуряваха спокойствието му извън репресивния апарат. Както тогава тоталитарната еднопартийна система например не подлежеше на разговор, по-късно в главите на гражданите бяха набивани фалшивите аксиоми, че решения на съда, както и конституцията не се коментират, че за банките  се говори или добро, или нищо, и тем подобни.

В резултат ключовата контролна система си остана прогнила, а казусът "КТБ" започна до сваля една по една маските й. Този фундаментален скандал осветли синхрона, в който действат разделените уж власти. А БНБ, КФН, прокуратурата, ВАС и другите "независими", издържани от данъкоплатците институции по неволя разкриват, че работят не друго, а като охранители на група лица в качеството им на свещени крави, в случая по-скоро прасета.

Прокуратурата хвърли в коша сигнала за разминаването между декларацията пред Сметната палата и демонстрирания стандарт на живот от депутата от ДПС Делян Пеевски, без да се интересува дали написаното в документа е вярно или не. КФН пък глоби с безпрецедентна сума "Капитал", защото в същата декларация липсвали свързваните с Пеевски фирми - онези, за които бившият енергиен министър Драгомир Стойнев съобщи, че вече не са в консорциума за "Южен поток", цитирайки името му.

В истеричното си престараване ръководената от Стоян Мавродиев комисия наложи същата санкция на врачанския сайт "Зов нюз", защото писал за опашките през клоновете на ПИБ. Но явно не е чула изцепките на бившия говорител на БСП Антон Кутев на същата тема по една от националните телевизии, нито многократните вопли на "нострадамуса" Бойко Борисов за 5-6 милиарда заем, с който "да се подпрат бордът и банките". А след като на данъкоплатците бяха стоварени милиардите нов борч за КТБ, шефовете на БНБ и КФН не спират да демонстрират доброто си настроение в компанията на финансовия министър.

Тъжното е, че голямата част от обществото, изглежда, е приело заливащото го отвсякъде безобразие вече като нещо естествено, като природно явление и само от време въздъхва: "ако България беше нормална държава...".

В нормалните държави обаче няма свещени прасета. Ако наистина искаме и България да стане такава, просто трябва да спрем да ги отглеждаме. Като начало - да ги лишим от институционалната охрана, за която също плащаме с данъците си.


 След като на данъкоплатците бяха стоварени милиардите нов борч за КТБ, шефовете на БНБ и КФН не спират да демонстрират доброто си настроение в компанията на финансовия министър

Сapital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар