Зима

Зима
Пролет

14 януари 2015 г.

Ст. Данаилов: Творците са в дълг към кинопроизводството и киноразпространението в страната

„Горд съм, че наши съвременни филми все по-често са номинирани за „Оскар" при специалната селекция за чуждоезични филми",

каза народният представител от ПГ „БСП лява България" Стефан Данаилов по време на откриването на изложба по повод 100 годишния юбилей на българското кино в Народното събрание.

„Заслужени са и наградите, които българските филми получават на престижни големи фестивали в Европа и света. Най-голямата награда за българските филмови дейци е голямото признание на ЮНЕСКО, която титулува българската столица София „творчески град на киното", допълни той.

Творците са в дълг към кинопроизводството и киноразпространението в страната, посочи Данаилов: „Цифрите на този дълг са шокиращи. Докато през `80-те години на XX век кината у нас са над 3 хиляди, днес те са по-малко от 40, и то събрани в моловете само в десет областни града. До 1999 г. България произвеждаше до 32 пълнометражни български филми годишно, а днес успяваме да завършим до шест-осем филма годишно".

Той припомни, че според „История на световното кино" на големия френски кинокритик Жорж Садул почти до края на `90-те години на ХХ век България е сред страните с най-развита киномрежа и най-голям брой кинозрители в Европа.

"Само две години след първата прожекция от братята Люмиер в сутерена на парижкото „Гранд кафе", в бирарията на Марин Чолаков в Русе, на 27.02.1897 г. се е състояла шестата в света прожекция на чудото, наречено кино. Показаните ленти - „Посрещането на влака", „Излизането на работниците от фабриките" и „Полетият поливач" впечатлили българите толкова много, че само 18 години след този ден, те произвеждат първия български филм „Българан е галант", представен в столичния „Модерен кинотеатър" на булевард „Мария Луиза" от своя създател - новатора-актьор и режисьор Васил Гендов, заслужено наричан „бащата на българското кино". С цената на много усилия и лични жертви този творец-мечтател създава поредица от 11 игрални филми, както и първия говорящ филм - „Бунтът на робите" за Васил Левски" припомни председателят на Инициативния комитет за честването на 100-годишнината на българското кино.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар