Зима

Зима
Пролет

23 януари 2015 г.

Българският Щирлиц - поручик Борис Недялков

Небивала сензация разтърсва България в средата на 60-те години на миналия век. След дълга работа "под прикритие" излиза на бял свят българският разузнавач Борис Недялков.

Биографията му е изключителна, а истината за чутовните си подвизи той описва сам в два романа - "Под маската на СС" и "Майорът от СС". И до днес обаче се спори за тяхната достоверност.
 

В онези години книгите се радват на широка популярност. Името на Борис Недялков става легенда. Втората част на спомените на българския разузнавач е издадена в 50 000 екземпляра, които се разграбват за броени дни у нас. Интересът е толкова голям, че ги превеждат и в други страни от соцлагера. По мотиви от тях през 1967 г., цели осем години преди съветския "Седемнайсет мига от пролетта", в който се разказва историята на Щирлиц, у нас е направен и сериалът "С пагоните на дявола", първият телевизионен хит у нас.
 

Актьорът Димитър Буйнозов пресъздава образа на Недялков във филма "С пагоните на дявола".

Самият автор обикаля страната и по градове и села разказва на слисаната публика как с униформа на майор от СС е извършил страхотни диверсии, ускорили края на Втората световна война. По разказите му, той заедно с група разузнавачи, внедрени от съветското разузнаване, е успял да унищожи последните запаси от гориво на Третия райх, като е взривил складовете с цистерни в околностите на Виена.
 

Според спомените му след 9.09.1944 г. в самия край на войната 24-годишният поручик Борис Недялков попаднал в немски плен в Сърбия. Отстъпващите германски части нямали време да се церемонят и го обесили. Но югославски партизани го свалили от въжето и той по чудо оживял. Заживял с една сръбкиня, но немците го пленили отново. И този път героят се измъкнал от плен заедно с френски разузнавач.
 

Пак се натъкнал на партизани, но този път не на комунистите на Тито, а на монархистите на Дража Михайлович. Изоставени от западните съюзници, в края на войната дражевистите били принудени да се бият на страната на доскорошните си врагове - германците. По тази линия, а и заради перфектния си немски, тъй като бил следвал архитектура във Виена преди войната, Недялков се озовал в хитлеристката армия. Там под името Херман Норман го зачислили в СС с чин щурмбанфюрер - майор.
 

Както разказвал, след това той успял да се свърже със съветското разузнаване и по тяхно нареждане запалил складовете с 60 млн. тона бензин - последният резерв на Райха.
 

Нещо повече, останал неразкрит, нацистите го натоварили с диверсионна задача в България. Трябвало да събере група български царски офицери, успели да избягат с германската армия, и с тях да се завърне тайно у нас за да се бори за свалянето на правителството на ОФ. Разбира се, по тайните си канали Недялков веднага бил издал този план на съветските си другари. Така, когато немците ги спуснали с парашути през нощта, долу вече ги чакали нашите милиционери и ги изловили като пилци. 

Верен на конспирацията и без да се издава, в ръцете на българската милиция попаднал и майор Норман. Даже, както разказвал по-късно на сказките, при задържането си нарочно оказал повече съпротива, та никой да не разбере за истинската му мисия. За награда скоро след това по свои начини съветските разведки го измъкнали от ареста и го върнали на фронта от германска страна. Целта била да попадне в английски плен заедно с други нацистки военнопрестъпници, взети под крилото на Лондон, и там да продължи да работи като съветски шпионин, но този път срещу "Сикрет сървиз". 

В разказите си пред публика Недялков твърдял, че се е справил блестящо и с мисията в мъгливия Албион. И още, че в този период в изпълнение на секретни задачи е бил пращан от руснаците в Испания и дори в Южна Америка.

Актьорът Димитър Буйнозов в кадър от филма "С пагоните на дявола"

Иван Бутовски, "168 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар