Зима

Зима
Пролет

25 януари 2015 г.

Христо Ковачки и краят на хранителната верига

Каква е връзката между кризите в енергетиката и продажбата на дребно на шпеков салам? Никаква, ако си нямаш нищо общо с Христо Ковачки. И директна, ако произвеждаш шпеков салам и зареждаш с него търговска верига "Европа":  понеже НЕК бави плащанията към ТЕЦ-овете, просто не получаваш парите си с месеци.

Такова обяснение са получавали доставчиците на магазините на Ковачки по собствените им разкази. Печалната слава на хранителната верига на Христо Ковачки като труден клиент е факт от години. А намаляващият асортимент и рехавите рафтове, които се получават като ефект от нея, винаги водят в една посока: отлив на клиенти, спад на оборота и закриване на обекти.

Това се случи и с "Европа". От 42 супермаркета веригата на Ковачки се скъси до седем, а както работещите, така и затворените обекти се предлагат за продажба или наем без особен резултат. Официално от самата "Европа" обясниха пред "Капитал", че ще преструктурират бизнеса си, като плановете са магазините да станат от типа "локални", тоест близо до хората, по-малки като размер и по-удобни за пазаруване. Визираната промяна явно насочва към лансираната пред медиите миналата есен концепция за позициониране на веригата като такава за български стоки под марката "Чифликъ". 

Според източници на "Капитал" от средите на доставчици и конкуренти обаче това, което се случва около веригата в момента е по-просто: затваряне на обекти и разпродажба и отдаване под наем на всичко, към което има интерес, стига да има желаещи с добри оферти. А съобщенията, че "Европа" ще бъде изправена на крака, са по-скоро опит да се вдигне цената.

Търговец за продажба


Равносметката към момента е, че от общо 42 супермаркета "Европа" преди години в момента работят едва седем. Пет от тях са в София и по един в Своге и Ботевград. Отворените обекти, макар и с неособено разточителен асортимент, са със сравнително пълни рафтове, на които са представени някои от големите, "неизбежни" за всеки търговец на дребно производители, и най-вече - собствените марки на "Европа".
Плановете за останалите магазини според ръководството на веригата са част от тях да бъдат обновени и да заработят под новата концепция, а други - да бъдат отдадени под наем. Според участници на пазара обаче единственото движение около затворените обекти през последните месеци са опитите за продажба или отдаването им. Оферти са отправяни към редица големи вериги, които растат и търсят площи - споменава се за групата CBA, литовската T Market (с тях преди години имаше и предварителен договор за продажба), дори Lidl. За момента обаче няма индикации за интерес от големите играчи.
 

"Не преговаряме за обекти на магазини "Европа". Планираме да разширим присъствието си в София, но първо искаме да приключим преструктурирането на бизнеса си и тогава ще търсим придобивания", коментира изпълнителният директор на ЦБА АД Мартин Кондов. Дружеството е наследник на варненското ЛЖ и от месеци обединява дейностите си в Северна България чрез поетапното сливане с "ЦБА Франчайз".

Представители на две търговски вериги в Топ 10 по приходи също потвърдиха, че са получавали оферти за покупка или наем на магазини "Европа". Преди няколко месеца е имало и предложение за продажбата им в пакет, но без успех. Затова сега те са на пазара обект по обект, включително и работещите. Кандидати за марката едва ли има, тъй като през годините тя загуби имидж и към доставчици, и към клиенти. 


"Истината е, че се предлагаше за продажба цялата верига, като за целта дори имаше оторизиран консултант. В момента обаче може да се говори само за сделки обект по обект, и то по-скоро за наем", каза мениджър на голяма верига за храни. Досега, поне в София, единствената такава сделка е за бившия магазин "Европа" в квартал Мусагеница - в него има нов наемател с перспектива да го придобие. 

"През есента на 2013 г., когато магазините бяха над 40, за консултант по продажбата беше наета PWC, като идеята беше да се намери купувач за бизнеса като цяло. Тогава веригата беше оглеждана от "Пикадили" (по онова време собственост на Delhaize), която обаче се отказа", каза представител на друг играч от сектора. По неговите думи, както и на колегите му, вече шансът за сделка е нищожен заради влошените перспективи на "Европа".
 

Принципно повечето обекти от ритейл начинанието на Ковачки са негова собственост като имоти. Според представители на конкурентни вериги продажба на магазини е малко вероятна и заради юридически проблем - залог на част от тях.

Обратното броене


Търговията на дребно никога не е била на фокус при Христо Ковачки - корпусът на бизнес структурата му винаги е бил енергетиката, като той притежава почти всички въглищни мини в страната, няколко ТЕЦ-а и топлофикации. Веригата "Европа" обаче, макар и в периферията на интересите му, до един момент растеше. Допреди кризата и навлизането на чуждите дискаунтъри на местния пазар магазините "Европа" бяха в челната десетка по продажби на бързооборотни стоки в България. През последните четири-пет години обаче спадът в приходите е очевиден и бърз и веригата изпадна дори от топ 20.
 

Данните на компанията за пазарни проучвания iCAP показват, че ако през 2011 г. "Европа" е имала 1% пазарен дял, към 2013 г. той вече е бил наполовина, а през миналата година е спаднал до 0.2%. Съответно, ако през 2013 г. приходите на магазините са били около 50 млн. лв., то за 2014 г. едва ли са били повече от 20 млн. лв. Броят на осигурените лица в дружествата, през които оперираше веригата преди години, също намалява, но е трудно да се прецени какъв е реалният спад на персонала заради честата смяна на дружествата, през които работят магазините "Европа".
 

В момента търговските операции минават през софийското "Диджиталресърч". Фирмата е собственост на 27-годишния Борислав Касапски и според финансовия й отчет за 2013 г. има едва 175 хил. лв. приходи от продажби и впечатляващата на този фон печалба от 157 000 лв. През същата година обаче верига "Европа" все още е оперирала през друга компания - "Европа маркет", а преди време част от магазините в страната работеха през "Интеркомерс груп плюс". Самите търговски обекти са отделени в дружеството "Магазини Европа".

Дистрибутори и производители описват честите промени в собствеността като стил на работа на веригата, и според някои от тях това се прави с цел по-трудна събираемост на вземанията им от нея. Токсичният печат, че плаща трудно, стои върху "Европа" дългосрочно, а ескалация имаше например миналата пролет, когато срещу нея бяха заведени редица дела от доставчици за неосребрени в срок фактури. Тогава от компанията на Ковачки признаха, че имат финансови проблеми. Преди време тя имаше и конфликти със Столична община заради задължения за данък сгради и такса смет.


"С месеци сме получавали обяснения, че понеже НЕК не плаща на енергийните му фирми, а те получават стока от "Европа", няма как и на нас да ни бъде платено", каза представител на един от сравнително големите доставчици на веригата. В момента някои от производителите със затлачени вземания от веригата я зареждат, но само при предплащане на дадените заявки, придружено с превод на част от старото задължение. Това е и обяснението за липсата на разнообразни марки от различните продукти в обектите. Показателно е и че магазините не продават цигари, макар и над касите да има обособени за целта стелажи, а надписите "Тютюневи изделия" все още да стоят на тях - цигарите принципно се плащат от обектите на дребно веднага, а и са сред перата, изискващи най-много кеш.


От нас - за нас


Дори и силно оптимизирана, и в момента "Европа" работи на намалени обороти - от четири каси в някои от магазините, които репортери на "Капитал" посетиха, в час пик за пазаруване беше отворена по една. Асортиментът на основни стоки пък се попълва основно от собствени марки - "Европа" и "Смарт". Фирмите производители, отбелязани на етикетите, пък са контролирани пак от самия Ковачки, като това важи за част от месото, млечните продукти, консервите. Самите дружества, произвеждащи стока за магазините на веригите с нейна марка, също се оказват обект на чести прехвърляния между свързани с Ковачки хора.
 

Така, след като изгуби доверие от партньори и клиенти, "Европа" стигна до етапа, в който е силно орязана, готова за продажба или наем, но без желаещи, с намален оборот и трудни перспективи. Разпадът й според някои от конкурентите е знаков за процеса на консолидация в търговията с бързооборотни стоки, която те очакват да се засили тази година с отпадане на по-малките ритейлъри. Другото обяснение за последните събития около веригата е по-просто: лоши мениджърски решения в силно конкурентна среда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар