Зима

Зима
Пролет

14 февруари 2015 г.

14 февруари: Свети Валентин или Трифон Зарезан

14 февруари се очертава като ден на голямото плуване – едни се мятат в море от любов по случай свети Валентин, други се носят на вълните на виното и вдигат тост за Трифон Зарезан.

Трети правят и двете, четвърти – работят, пише в. „Монитор” и анализира, че между светците Трифон и Валентин има доста прилики.

И двамата загиват млади за Христовата вяра, и двамата са били лечители. Според житията им Трифон спасил от душевна болест дъщерята на император Клавдий II, а Валентин изцерил сляпата дъщеря на пазача на затвора.

Свети Трифон произхождал от лозарски район на Мала Азия, а свети Валентин използвал сладкото вино за да подобрява вкуса на горчивите цярове.

На Свети Валентин традицията повелява да се подаряват цвята, бонбони и дарове във формата на сърце. Трифон Зарезан се празнува от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Обичаите повеляват да се омеси хляб, да се свари кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур.

В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите.

В Италия всички жители без разлика на пол, години и образование, винаги отбелязват 14 февруари масово, задушевно и красиво, пише вестникът в кореспонденция от „Италия”. Младите го правят с романтична разходка, вечеря на свещи и подаряване на шоколадови сърца, по-възрастните пък леят сладки спомени по отминали копнежи, разказвани на домашната трапеза между две глътки червено вино.

Трифон Зарезан пък за първи път започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Св. мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Св. Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар