Зима

Зима
Пролет

16 февруари 2015 г.

Симеон Сакскобургготски: Крим от Екатерина Велика до 1954 г. е бил част от Русия


"Що се отнася до позицията на България - вижте, външната политика не е лесна работа"

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски неочаквано подкрепи руските имперски амбиции в Крим и неговото анексиране към Русия.

"Принципите на международното право са тези, които трябва да се следват в случая. Но при така създалата се ситуация в Украйна не бива да се пропуска и фактът, че Крим от Екатерина Велика до 1954 г. е бил част от Русия." Това заяви Симеон Сакскобургготски.

Бившият премиер посочи, че по тази тема може много да се разсъждава в зависимост от един или друг интерес на дадена държава и посочи, че дори страните, членки на ЕС, не са единни в позицията си.

"Когато даваме оценки за едно или друго събитие, трябва да се имат предвид повече обстоятелства. Ето Германия, например. Канцлерът Меркел беше пределно ясна в изказването си за икономическите връзки между двете страни и евентуалните последици от засилени санкции срещу Москва. Отношенията САЩ - Русия пък са на съвсем друга плоскост. Така че не може да се даде еднозначен отговор", заяви Сакскобургготски.

"Що се отнася до позицията на България - вижте, външната политика не е лесна работа" - каза бившият премиер.

"Тя изисква не само опит и търпение, но и разглеждане на ситуациите в тяхната цялост и проекция в бъдещето, не на парче и за даден момент. Импулсивните действия или следването на някаква конюнктура са нежелателни в дипломацията. В целия този конфликт България трябва да види своя национален интерес и спрямо него да определи позицията си. А и да имаме предвид, че вече сме част от европейския отбор. Но нека винаги първо да се пооглеждаме, както обичам да казвам. Това е от полза", каза още Симеон Сакскобургготски пред няколко български медии.
 

Когато се обсъждаха санкциите на Запада по отношение на Русия заради кризата в Украйна, Симеон Сакскобургготски отново призова: Винаги с Европа, никога против Русия!

Няма коментари:

Публикуване на коментар